Sâmbătă,
20.04.2024
Innorat
Acum
7°C

Președinta CJ schimbă tonul pe subiectul noului spital: Sibiul are deja mare parte din ce au Clujul și Oradea

Președinta CJ schimbă tonul pe subiectul noului spital: Sibiul are deja mare parte din ce au Clujul și Oradea

După trei săptămâni în care atitudinea președintei CJ Sibiu față de proiectul care limitează finanțările noilor spitale a oscilat între refuzul de a-l comenta și ignorarea acestuia deoarece „nu este aprobat”, Daniela Cîmpean a transmis cititorilor Turnul Sfatului un punct de vedere referitor la această inițiativă legislativă. În care face referiri inclusiv la situația spitalelor pentru care administrațiile din Cluj și Oradea au primit finanțare prin PNRR, redimensionându-și proiectele pentru a se încadra în valorile maxim finanțabile.

Reacția președintei Daniela Cîmpean vine după ce Turnul Sfatului a dat publicității un răspuns al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, potrivit căruia Consiliul Județean Sibiu nu a transmis nicio observație referitoare la proiectul ordonanței de urgență prin care se limitează finanțarea construirii de noi spitale județene la suma de cel mult un miliard de lei (asta în contextul în care cel de la Sibiu este estimat să coste peste 2,5 miliarde de lei, cu tot cu TVA). 

Este vorba despre un proiect de ordonanță despre care – în urmă cu trei săptămâni – Daniela Cîmpean a refuzat să facă orice comentariu pentru cititorii Turnul Sfatului, cărora le-a transmis că „toate informațiile privind finanțarea noului Spital Județean de Urgență Sibiu au fost transmise publicului”, iar consilierilor județeni le-a spus câteva zile mai târziu că nu îl are în vedere: „Nu o pot lua în calcul (ordonanța – n.r.) și ce voi face dacă aceea se va aproba sau nu”.

Citește și Ministerul Proiectelor Europene: CJ Sibiu nu s-a împotrivit limitării fondurilor pentru noul Spital județean. „Nu am primit observații”

Acum, Daniela Cîmpean arată că instituția pe care o conduce a luat în considerare proiectul de ordonanță, a transmis propuneri de amendamente – dar nu direct, ci prin Uniunea Consiliilor Județene – și face apel către guvernanți și politicieni ca, la adoptare, să mai producă o modificare: aceea prin care să fie alocați toți banii necesari spitalului de la Sibiu.

„Consiliul Județean Sibiu a transmis Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România o serie de propuneri de modificare a Ordonanței supuse dezbaterii, tocmai pentru a permite includerea Noului Spital în lista unităților medicale care pot fi finanțate. Propunerile vizau acceptarea proiectelor care au o valoare mai mare de 1 miliard de lei, la care să se adauge cota TVA, posibilitatea asigurării diferenței de finanțare din alte surse atrase, cât și includerea spitalelor clinice, cu activitate universitară”, se arată în adresa semnată de Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu (iarăși o noutate – în ultimii ani, răspunsurile sau adresele CJ Sibiu către cititorii Turnul Sfatului fie nu erau semnate, fie erau puse pe seama unor consilieri de imagine).

Ca urmare a acestei adrese transmisă prin UNCJR, Daniela Cîmpean spune că, la finele anului trecut, Ministerul Proiectelor Europene – inițiatorul proiectului de ordonanță – a modificat inițiativa legislativă. „Au fost cuprinse propunerile pe care Consiliul Județean Sibiu le-a făcut pentru a permite includerea Noului Spital pe lista proiectelor finanțabile: acceptarea proiectelor cu o valoare mai mare de 1 miliard de lei, fără TVA; posibilitatea asigurării diferenței de finanțare din alte surse, cât și acceptarea la finanțare a spitalelor cu activitate clinică”.

Consultă aici, în format integral, propunerile făcute de CJ Sibiu și transmise UNCJR

Consultă aici răspunsul Ministerului Proiectelor Europene către UNCJR

Finanțarea integrală a proiectului de 500 de milioane de euro – cu tot cu TVA – de la Sibiu, rămâne obiectiv al administrației condusă de opt ani de Daniela Cîmpean. „Așa cum în repetate rânduri am arătat, Consiliul Județean Sibiu face absolut toate demersurile pentru ca Noul Spital să fie finanțat din fonduri nerambursabile la valoarea integrală, întrucât sistemul județean de sănătate are nevoie de un spital care să cuprindă absolut toate specializările existente”, mai transmite președinta CJ Sibiu.

Speranțe în eșecul altora

Printre observațiile transmise de CJ Sibiu prin intermediul UNCJR se regăsesc mai multe propuneri prin care administrația condusă de Cîmpean a încercat să convingă Guvernul să accepte ca fondurile care nu mai pot fi cheltuite de alții să fie relocate. Tocmai de aceea, CJ Sibiu a propus și organizarea a două sesiuni de depunere a cererilor de finanțare. „Perioada de depunere a cererilor de finanțare, în prima sesiune, este de 20 zile, după care proiectele intră în evaluare si contractare. Fondurile nealocate în prima sesiune vor face obiectul celei de-a doua sesiuni, cu termen de depunere până la epuizarea fondurilor programului, pe fiecare tip de finanțare”, este propunerea CJ Sibiu, care a fost cuprinsă parțial în textul modificat al proiectului de ordonanță.

Propunerea a fost făcută în contextul în care în toamna anului trecut Guvernul a tăiat 740 de milioane de euro din fondurile alocate prin PNRR pentru construirea de noi spitale.

Consultă aici forma modificată a proiectului de ordonanță pentru finanțarea construirii de noi spitale

Cîmpean spune că Sibiul cam are deja ce au Clujul și Oradea

Adresa semnată de Daniela Cîmpean și transmisă cititorilor Turnul Sfatului face referire inclusiv la comentarii publicate de către redactori. Mai precis la cel referitor la redimensionarea proiectului noului spital de la Sibiu, astfel încât acesta să se încadreze în miliardul de lei pe care autoritățile centrale se arată dispuse să îl aloce ca valoare maximă pentru finanțare. Iar în sprijinul acestei idei – care a fost lansată și de către USR Sibiu în urmă cu un an și jumătate -, redactorul Turnul Sfatului a amintit de demersurile făcute de administrația județului Cluj și de cea a municipiului Oradea (detalii aici: Cum ar putea salva Daniela Cîmpean proiectul noului spital județean. Un scenariu). 

În ambele cazuri, proiectele de construire și echipare a unor noi facilități medicale – secție de Neurochirurgie, la Cluj, și, respectiv, Spital de boli infecțioase, la Oradea – au fost redimensionate din 2022, pentru a se putea încadra în limita maximă de 200 de milioane de euro alocată prin PNRR.

Daniela Cîmpean ține să sublinieze diferența între proiectul de la Sibiu și cele de la Cluj și Oradea. După care arată că instituția pe care o conduce a cam realizat ceea ce abia acum construiesc clujenii și bihorenii.

„În spațiul public ați prezentat exemplele spitalelor din Oradea sau Cluj, unde investițiile au fost redimensionate pentru a putea fi finanțate din PNRR. Este important ca cititorii dvs. să înțeleagă că în aceste cazuri este vorba, în esență, doar de o parte dintr-un spital, respectiv de două secții / monospecializări, Neurochirurgie și Boli Infecțioase, nicidecum de un spital cu 18 specializări, cum este cel de la Sibiu. 

Investițiile de tipul celor invocate de dvs. au fost deja realizate în mare parte de către Consiliul Județean Sibiu, prin fonduri europene sau naționale nerambursabile, prin care au fost reabilitate, modernizate și dotate cu aparatură de ultimă generație majoritatea secțiilor Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu (inclusiv Neurologia și Infecțioasele), dar și ale celorlalte unități medicale aflate în subordinea sa, respectiv Spitalul de Pneumoftiziologie și Spitalul Clinic de Psihiatrie «Dr. Gheorghe Preda» Sibiu unde, spre exemplu, a fost recent dat în folosință noul Ambulatoriu de Adulți”, mai scrie Daniela Cîmpean.

Daniela Cîmpean amintește de finalizarea modernizării secției de Neurologie a Spitalului Clinic Județean, în comparația cu modul de acțiune al administrațiilor din Cluj și Oradea

Decizia e la două ministere

Daniela Cîmpean mizează pe „șansele reale” pe care proiectul creionat la Sibiu le are de a fi construit în demersurile sale de a convinge autoritățile centrale să aloce toți banii necesari. Asta în contextul în care reprezentanții Guvernului au dat deja semnale că proiectele din PNRR care nu se vor încheia până în 2026 vor primi restul de bani necesari din fondurile de la care și CJ Sibiu așteaptă finanțare.

Viitorul unui nou spital la Sibiu stă în două ministere, mai apreciază președinta. „În momentul de față, soarta Noului Spital stă în decizia Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene și Ministerului Sănătății, singurele în măsură să stabilească criteriile după care vor fi alocate finanțările. Încă nu este târziu ca politicienii și guvernanții să vadă care sunt nevoile populației și șansele reale de realizare a fiecărui proiect pe care îl au pe masă și să aplice criterii care să permită realizarea de investiții necesare sistemului public de sănătate. «Ordonanța de Urgență pentru aprobarea Programului național de investiții în infrastructura unităților spitalicești» aflată acum în dezbatere, poate fi modificată în privința valorii maxime a proiectelor finanțate până în ziua în care va fi supusă aprobării în Guvern. S-a întâmplat acest lucru, când cu adevărat s-a dorit, și în cazul OUG 55/08.06.2023, care permite investiții de până la 500 milioane Euro în construcția de spitale”.

În final, Daniela Cîmpean face un apel la guvernanții alături de care – prin prisma faptului că este vicepreședintă a PNL la nivel național – se află. „Dacă guvernații vor, Noul Spital de la Sibiu poate fi construit și fac un nou apel către toți cei care pot face demersuri ca acest proiect să fie finanțat, să o facă acum. Singurul sprijin real pe care îl pot oferi sibienilor este de a-i determina pe decidenți să păstreze valorile proiectelor ce pot fi finanțate, așa cum sunt ele stabilite prin normele în vigoare la acest moment”.

Adresa președintei Daniela Cîmpean vine și în contextul în care, la finele săptămânii trecute, Turnul Sfatului i-a solicitat un punct de vedere despre mașina pe care o folosește și care îi este plătită de firma pe care administratorul județului, Adrian Bibu, o deținea înainte de accederea în funcție, fiind asociată cu alte firme care au contracte cu CJ Sibiu. Un astfel de punct de vedere nu a fost, deocamdată, comunicat.

Citește și Slăbiciunile președintei: mașina Danielei Cîmpean e plătită de firma administratorului Bibu. Într-o încrengătură de contracte, de la case pentru orfani, la publicitate

Consultă aici, în format integral, adresa președintei CJ, Daniela Cîmpean către cititorii Turnul Sfatului

Citește și Nimeni n-a suflat o vorbă: Guvernul a scris o ordonanță prin care noul Spital județean Sibiu nu primește finanțare nici prin Programul Sănătate

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

Kukuruku

Acum 1 lună

Atunci cine v-a pus sa-l promiteti si sa va creati probleme? Prost partid mai e peneleu' :)))
Raspunde

D.N.A.

Acum 1 lună

In ultimii ani vatafa judetului, platita bine din bani publici, plimbata fara justificari pe banii contribuabililor inclusiv la Dubai, care aparent primeste foloase necuvenite (vezi masina Toyota ce o foloseste, dar e platita de o firma sau chiria preferentiala de la NSA) pare ca doar s-a facut (cu success), ca lucreaza pentru judet. Cat de incompetent in functie, sa fii ca in judetul care a votat Pee Nee Lee in procentul cel mai mare din tara, cand ai guWERnul de aceeasi culoare politica in ultimiii 5 ani, cand ai presedintele care poate face lobby pentru judet, sa nu fi in stare sa realizezi macar 10% din ce ai promis in campania electorala din 2020 ? Cat de tupeist sa fii ca dupa ce atatia ani ai fost arogant in functie si netransparent sa vii sa te gandesti sa ceri iar votul sibienilor? Duamna, daca aveti tupeul sa candidati iar, salvati planeta - puteti folosi acealesi pliante din 2020, ca in afara de un drum eu nu stiu sa fi realizat ceva decat cheltuirea bugetelor de sute de milioane ale CJ anual, fara rezultate palpabile (pentru cetateni, nu pentru NSA).
Raspunde

Sibian fara spital

Acum 1 lună

Duamna Daniela, repetati dupa mine, va rog: Imi dau demisia si ma duc sa-mi vad de treaba mea in privat pentru ca am mintit si inselat destul judetul asta. Va pup, fraierilor!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Titi

Acum 1 lună

A nu stiu cata oara se dovedeste ca afirmatiile d- lui Deleanu T au fost false si rau intentionate, nimic altceva.
Raspunde

JohnX

Acum 1 lună

Uitati va ce fata de om rau are. Se vede rautata si marsavia pe fata aia acra
Raspunde

Muschetarul roman

Acum 1 lună

Când îi văd fata la mine se acrește ciorba în frigider! Cum poți compara Sibiu cu Cluj? Doar dacă vine Boc la Sibiu.
Raspunde

Cuza Voda

Acum 1 lună

Acest mesaj a fost șters deoarece face parte din categoria „trolling”.

Raspunde

Dfh

Acum 1 lună

adica a spus nimic si cu atat mai putin ceva legat de masina platita de altii pe care o conduce...
Raspunde

Chirica

Acum 1 lună

Daca nu a putut sa faca nimic acuma zice ca de fapt nici nu aveam nevoie...
Raspunde

Enciu

Acum 1 lună

Vorbește prostii!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Maria Muntean

Acum 1 lună

Pana la urma a explicat. Si este bine, inseamna ca se poate. Nu stiu daca impunsaturile isi au locul intr-o informare neutra, dar ma rog…
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus