Miercuri,
21.02.2024
Parțial Noros
Acum
3°C

Nimeni n-a suflat o vorbă: Guvernul a scris o ordonanță prin care noul Spital județean Sibiu nu primește finanțare nici prin Programul Sănătate

Nimeni n-a suflat o vorbă: Guvernul a scris o ordonanță prin care noul Spital județean Sibiu nu primește finanțare nici prin Programul Sănătate

Fără ca vreo autoritate din Sibiu să semnaleze public, Guvernul României a încheiat perioada de dezbatere publică asupra ordonanței care reglementează modul de alocare a fondurilor pentru construirea de noi spitale. La fel ca și în cazul PNRR, deși inițial proiectul noului Spital județean Sibiu era eligibil pentru a primi finanțare, prin ordonanța redactată ulterior lucrurile se schimbă radical: proiectul de la Sibiu nu mai primește fonduri pentru că este prea scump. Programul Sănătate reprezenta ultima variantă pentru finanțarea unui nou spital județean la Sibiu într-un termen mediu.

În data de 22 noiembrie 2023, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a lansat în dezbatere publică proiectul ordonanței de urgență „care reglementează Programul naţional de investiţii în infrastructura unităților spitalicești”.  Este noua denumire aleasă pentru împărțirea fondurilor alocate României nerambursabil de către Uniunea Europeană în exercițiul financiar multianual 2021 - 2027, fonduri destinate construirii de noi spitale, la care să se adauge și alte eventuale surse.

„Intervențiile prevăzute inițial în Programul Sănătate care vizau construcția/reabilitarea/ modernizarea/ dotarea spitalelor orășenești și municipale (prevăzute în Prioritatea 2) și, respectiv, pentru spitale județene, spitale județene de urgență, spitale mono-specialitate (prevăzute anterior în Prioritatea 4) se regăsesc în acest Programul național de investiții în infrastructura unităților spitalicești.  Conform proiectului de OUG supus dezbaterii publice, acest program național de investiții va fi gestionat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și va beneficia de un buget total de 10 miliarde lei pentru perioada 2024-2030, finanțarea fiind asigurată din mai multe surse, respectiv bugetul de stat, împrumuturi de la instituțiile financiare internaționale, bugetele locale, alte surse, după caz”, se arată într-un răspuns transmis de MIPE în atenția cititorilor Turnul Sfatului.

Citește și FOTO Șefii Guvernului au venit la Sibiu să promită noul spital județean. ”Este o zi istorică”

Ceea ce interesează direct sibienii în această ordonanță apare la litera a) a alineatului (8) din articolul 4, prin care se stabilește că vor putea primi finanțare doar proiectele cu o valoare de maxim un miliard de lei. Or, la Sibiu, Consiliul Județean a atribuit în vara anului trecut contractul de construire a noului spital pentru suma de 2,5 miliarde de lei, cu tot cu TVA (atribuirea a fost făcută în cadrul unei licitații cu clauză suspensivă, în sensul că se va semna contractul de construire și echipare doar după ce CJ Sibiu obține fondurile necesare).

(8) Valoarea brută maximă a unui proiect este:

a) 1.000.000 mii lei pentru spitale județene/județene de urgență, spitale de urgența, spitale de specialitate;

b) 350.500 mii lei pentru spitale municipale/municipale de urgență;

c) 250.000 mii lei pentru spitale orășenești.

Extras din articolul 4 al proiectului de ordonanță care reglementează Programul naţional de investiţii în infrastructura unităților spitalicești

Rațiunea impunerii acestor limite maxime de valoare ale proiectelor care pot primi fonduri este explicată în nota de fundamentare care însoțește proiectul ordonanței. „Valorile au fost stabilite în funcție de tipologia intervențiilor si au avut la bază investițiile similare din sănătate finanțate din PNRR. Prin acest tip de investiții se urmărește o mai bună distribuție a infrastructurii de sănătate între regiuni și județe, creșterea accesului populației la servicii medicale  de calitate, creșterea eficacității serviciilor medicale, o mai bună adaptare a infrastructurii la noile cerințe tehnologice și de asigurare a unor circuite funcționale și eficiente”.

Dezbaterea publică pe acest proiect de ordonanță (care a fost publicat pe site-ul MIPE aici) s-a încheiat pe 22 decembrie anul trecut. „Programul Național de Investiții în infrastructura unităților spitalicești urmează a fi lansat după adoptarea proiectului de ordonanța de urgență de către Guvernul României și după publicarea normelor metodologice pentru punerea în aplicare a programului”, mai transmit reprezentanții MIPE în atenția cititorilor Turnul Sfatului.

Cum răspunde Consiliul Județean Sibiu

Turnul Sfatului a aflat de proiectul ordonanței care exclude de la finanțare noul spital de la Sibiu după o solicitare transmisă MIPE pe subiectul fondurilor europene alocate construirii de spitale în țara noastră.

Prin urmare, am solicitat conducerii Consiliului Județean Sibiu detalii despre eventualele observații transmise în perioada dezbaterii publice și reacțiile primite la aceste eventuale sesizări. Totodată, în contextul în care Guvernul condus de Marcel Ciolacu va menține limita maximă de un miliard de lei pentru eligibilitatea unui proiect, am întrebat conducerea CJ Sibiu ce decizie va lua (va redimensiona proiectul, îl va conserva în forma actuală etc).

Președinta CJ Sibiu, Daniela Cîmpean, și-a pus consilierii să răspundă pe subiectul noului spital județean

Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu, nu s-a grăbit să răspundă. La cinci zile de la primirea solicitării, CJ Sibiu a transmis un text care nu are nicio legătură cu întrebările. „Toate informațiile privind finanțarea noului Spital Județean de Urgență Sibiu au fost transmise publicului prin comunicate și  conferințe de presă, cât prin intermediul site-ul Consiliului Județean Sibiu, în secțiunea dedicată acestei investiții. Vă asigurăm că vom reveni cu noi informări publice pe acest subiect la momentul în care vor apărea informații certe și relevante pentru publicul larg”, se arată în textul semnat de Thomas Roth, consilier în cadrul cabinetului președintei CJ Sibiu, Daniela Cîmpean.

PNRR 2

Situația este similară celei derulată în 2022, când – după ce inițial proiectul noului spital județean de la Sibiu era declarat eligibil pentru finanțarea prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – Ministerul Sănătății a elaborat o serie de noi criterii de alocare a banilor. Criterii prin care se arăta că proiectele care au o valoare de peste 248 de milioane de euro nu primesc niciun ban prin PNRR.

Citește și Ministerul Sănătății a respins finanțarea prin PNRR a noului spital din Sibiu. Explicație: A depășit bugetul maxim alocat pe proiect

Imediat după ce această decizie a fost însușită și de Guvern, Daniela Cîmpean anunța că va cere Justiției să anuleze un astfel de abuz. „Credem că a fost o limitare abuzivă și suntem deciși ca, după expirarea perioadei de 30 de zile de la depunerea plângerii prealabile la Ordinul de ministru, să ne adresăm instanței de judecată. Noul Spital Județean este un proiect de importanță maximă pentru sibieni și nu numai, pe care îi asigur că nu au nici un motiv de îngrijorare cu privire la găsirea de finanțări potrivite”, declara Cîmpean.

Procesul nu s-a mai materializat: Daniela Cîmpean nu a mai apelat la instanță deoarece în urma unei astfel de acțiuni ar fi blocat accesul județului la toate fondurile europene nerambursabile. „La momentul respectiv, decizia respingerii a fost atacată pe cale administrativă la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Continuarea unui demers în instanță ar fi dus la blocarea celorlalte proiecte admise spre finanțare. Nu am dorit să generăm un astfel de blocaj, mai ales că, la acea vreme, s-a transmis faptul că prin Programul Operațional Sănătate vor fi eligibile proiectele similare celui de la Sibiu, lucru prevăzut de altfel și în Ordonanța de Urgență nr. 55/2023”, se arată într-un răspuns pe care CJ Sibiu l-a transmis în atenția cititorilor Turnul Sfatului în 22 decembrie 2023, adică în ziua în care se încheia dezbaterea publică pe ordonanța care scoate iar Sibiul din cărțile finanțării.

Citește și Reacția CJ după ce Ministerul Sănătății a respins noul spital județean. Daniela Cîmpean: Proiectul merge mai departe și ne vom adresa instanței

Iar această ultimă ordonanță aflată deocamdată la stadiul de proiect vine după ce în vara anului 2023, Guvernul a adoptat o ordonanță (cea cu numărul 55/2023, mai sus invocată și de către CJ Sibiu) potrivit căreia proiectul noului spital de la Sibiu era eligibil pentru a primi toți banii necesari construirii și echipării. „Valoarea eligibilă finanţată din Programul Sănătate aferentă unui proiect de investiţii specific pentru acţiunea B, prioritatea 4 din Programul Sănătate: Investiţii în infrastructuri spitaliceşti noi: spitale judeţene/judeţene de urgenţă; spitale monospecialitate - unităţi sanitare cu paturi este de minimum 5 milioane euro şi maximum 500 milioane euro”, scrie la articolul 3 al respectivului act, care ar urma anulat, acum, de proiectul dezbătut anul trecut.

„Nu ține de mine”

La finele săptămânii trecute, când Turnul Sfatului aștepta o reacție de la conducerea CJ, în conferința de presă organizată de Raluca Turcan - președinta organizației județene a PNL, deputat și membru al Guvernului României prin poziția de ministru al Culturii – am întrebat dacă nu există riscul repetării eșecului PNRR, în ceea ce privește proiectul noului spital de la Sibiu.

În vara lui 2020, Guvernul cu Ludovic Orban premier și Raluca Turcan - vicepremier, promitea sibienilor noul spital județean

Raluca Turcan nu a amintit deloc de limitarea din proiectul de ordonanță lansat la finele anului trecut, limitare care exclude Sibiul de la a mai obține fondurile necesare noului spital. „Este o decizie care nu ține de mine. Când am fost vicepremier am creat o posibilitate de finanțare. Ulterior, cadrul a fost schimbat. Acum, realmente, nu ține de mine”, a declarat Turcan. Ea a mai arătat că „tot pachetul de noi spitale” este subiect de discuție în coaliția PNL – PSD, dar că ea nu cunoaște conținutul acestor discuții.

Consultă aici, în format integral, proiectul de ordonanță de urgență 

Consultă aici, în format integral, nota de fundamentare a ordonanței de urgență

 

Citește și Proiectul noului spital: CJ Sibiu începe să-l împacheteze în „confidențial”

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

38 comentarii

Alex

Acum 2 săptămâni

Spitalul regional de la Iași costă mai puțin, 350 de milioane și este mult mai mare. Normal că nu îl aprobă pe del de la Sibiu care e mai scump și mai mic. Plus că interesele politice sunt foarte mari. Pe Iohannis degeaba îl avem la București.
Raspunde

Kokos

Acum 2 săptămâni

Hai sa nu dezinformam totusi : spitalul regional de la Iasi costa 2.3 miliarde lei + TVA fata de 2.1 miliarde +TVA cel de la Sibiu , si are 850 de paturi fata de 805 cel de la Sibiu. Deci costurile sunt egale.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 2 săptămâni

fake news

Raspunde

Cristian Sibian

Acum 1 săptămână

@aci emila-Costumeaza-te in Lola si serveste in continuare gogosi sasesti.Spital?Cluj,Tg.Mures...
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 săptămână

Tre sa intelegeti ca orice presedinte e degeaba, nu are nici o treaba cu bugetele, va buluciti la prezidentiale cand parlamentatele sunt mult mai importante.
Raspunde

Sibianul

Acum 1 săptămână

Datorita parghiilor pe care le are era foarte ușor ca iohanis sa deblocheze bani pentru spitalul asta din Sibiu. Dar voi nu ați înțeles ca nu îl interesează Sibiul și sibienii? El e interesat DOAR DE CONFORTUL LUI PERSONAL. **** de romani, de sibieni de toată lumea. (Acest mesaj a fost moderat din cauza limbajului licențios)

Raspunde

Muschetarul roman

Acum 1 săptămână

Are dreptate Kukuruku....președintele tarii indiferent cine a fost și e, nu are putere de decizie...Doar semnează niște legi, reprezintă țara și. ..E cam ca pătrunjelul în supă. Alții au puterea.
Raspunde

Gigi

Acum 2 săptămâni

Ghinion, la urmatoarele alegeri poate rezolvam, ghinion, echipa merge mai departe.
Raspunde

Mihai

Acum 2 săptămâni

Acum știți sa votați promisiuni!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emila

Acum 2 săptămâni

Votăm Rafila-PSD pentru sănătate.
Raspunde

Adrian

Acum 2 săptămâni

Multumim PNL! Si acum parca vad ca vor cetatenii sa ii aduca si la primarie...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emila

Acum 2 săptămâni

Nu neapărat, primăria rămâne la cine e. Oricum la roșii sau la hauri nu ajunge
Raspunde

Aci Duțu

Acum 1 săptămână

Noi craionenii, mulțumim pesede. A zis aseară Olguța la tv. La voi e spital?
Raspunde

Aci Duțu

Acum 1 săptămână

Da dacă vin roșii și haurii, fac spital?
Raspunde

***

Acum 2 săptămâni

Eu nu te inteleg mai Deleanu. Nu te inteleg. Ori nu pricepi, ori nu vezi bine, ori ai ceva cu mine. Spital in sus, spital in jos, spital in dos. Noul spital judetan Sibiu exista, e gata, e chiar acolo, modern, frumos, functional, dar lipseste cu drsavarsire. Dragi sibieni, votati ciuma galbena si gata. Ce nu intelegeti? Sunteti prosti?

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emila

Acum 2 săptămâni

Doară n-o să votăm ***** sau spionul putinist (Acest mesaj a fost moderat din cauza limbajului licențios)

Raspunde

Norm

Acum 2 săptămâni

Ah, ce vremuri trăim, dragi tovarăși și prieteni imaginați! În marele teatru al absurdului nostru politic, am fost martorii unei piese de neuitat, cu un titlu pe cât de îndrăzneț, pe atât de hilar: "Marele Hău al Banului Public". Actorii principali? O trupă de politruci virtuoși, specializați în arta de a face banii publici să dispară în pălării magice și în conturi de firme private, sub aplauzele înregistrate ale iluziilor de campanie. Și ce decoruri grandioase au folosit! Perdele de fum atât de dense încât nici Houdini nu ar fi putut să evadeze din ele. O adevărată feerie a risipei, unde cel mai banal truc a fost transformarea finanțării, acea entitate misterioasă și sfidătoare, într-un spectacol de fum și oglinzi, fără niciun temei real. Dar așteptați, nu plecați încă! Finalul este pe cât de previzibil, pe atât de savuros. DNA, în rolul magicianului dezamăgit, nici nu încearcă să restabilească ordinea în acest haos, în timp ce publicul, adică noi, cetățenii, rămânem cu gura căscată, întrebându-ne cum am putut să fim păcăliți din nou. Aplauze, vă rog, pentru maeștrii iluziilor, care au reușit să transforme guvernarea într-un circ plin de comedie și tragedie, unde singurul premiu garantat este o lecție amară despre valoarea votului și despre cât de ușor poate fi el ignorat. Să ne ridicăm și să oferim ovații acestui spectacol de batjocură, în așteptarea unei noi reprezentații, poate, cine știe.....

Raspunde

Pastor marginas

Acum 2 săptămâni

Frumos frumos frumos, asa este! Noroc ca avem o conducere "blana" la CJ, o echipa castigatoare: Cimpeana si Botoxa in tandem. Si coborand "la vale" spre conducerea municipala, bunica (si marginasii din umbra) si aialalta ****, Bokor. E bine dom'le, e bine. Femei gospodine si gospodare! Si? Ceva declaratii de la Cimpean? Sau stie deja va castiga inca un mandat deci nu are rost deranjul? (Acest mesaj a fost moderat din cauza limbajului licențios)

Raspunde

Emil

Acum 2 săptămâni

Adevarul e ca constructia unui spital nou de anvergura regionala ar falimenta majoritatea dughenelor medicale private ce alimenteaza cu bani gruparile politice.
Raspunde

Bleahh

Acum 2 săptămâni

Oameni buni, chiar nu va simțiți jenați în calitate de sibieni sa fiți reprezentați de Turcan și Câmpean ??! Nu pot sa cred ce am ajuns …
Raspunde

Sibianul

Acum 1 săptămână

Eu zic ca o sa facă 40%Pnl-ul. Sibienii sunt prea mandrii(stupid) sa voteze altceva. Au uitat cum și-au bătut joc de noi în pandemie, o sa ii voteze și aia la care le.au îngropat rudele în saci negri dezbrăcați ca pe câini.. Pentru ca romanul sibian e dornic sa mai voteze odată. Uie Psd. ca apoi sa rumege .uia 4 ani.
Raspunde

Lopodan

Acum 2 săptămâni

De ce la Iasi se poate face un spital identic si aici nu?
Raspunde

Vivi Dragan

Acum 1 săptămână

Sibienii sunt oameni buni care inca mai cred in Mos Craciun. Am citit in comentarii cum uni cred ca DNA va interveni la Consiliul Judetean. Ststi linistiti cat Iohannis e la Cotroceni nu se atinge nimeni de ***** (Acest mesaj a fost moderat din cauza limbajului licențios)

Raspunde

Gore

Acum 1 săptămână

Pai si cei care au cumparat apartamente langa NOUL Spital Judetean, raman sa locuiasca tot printre balarii?
Raspunde

Emil

Acum 1 săptămână

Turcan, Orban, Câmpean, Gorghiu, Udrea, Predoiu, Dancila, etc, sunt pe post de menajere la curtea marilor infractori politici.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Corina Pop

Acum 1 săptămână

Vad ca sunt multi timpiti care se bucura ca poate nu se face spital. Nu va laseti doamna Cimpean, nu toti suntem tembeli! Mergeti inainte!
Raspunde

Echipa castigatoare

Acum 1 săptămână

Dragi sibieni, este cunoscut faptul ca, datorita bunastarii legendare, fiecare locuitor al metropolei noastre, isi permite sa se trateze la orice clinica de renume din Viena! Votam PNL ca sa scapam de ciuma rosie! Sibiul, judet galben, inca din cretacicul timpuriu!
Raspunde

Sa nu uitam: Citat campanie cimpean PNL 2020:

Acum 1 săptămână

"SE POATE IMPREUNA" "NOUL SPITAL JUDETEAN - CEA MAI MARE INVESTITIE PUBLICA DIN JUDETUL SIBIU DE DUPA 1989" "VARIANTA OCOLITOARE SIBIU SUD" "SISTEM JUDETEAN DE MANAGEMENT DESEURI" "DEZVOLTARE ECONOMICA IN JUDET" "CULTURA - MOTOR DE DEVOLTARE" ''destinatie verde-biciclete" toate obiectivele ratate. Putem presupune ca au fost mincini ? DA! Spitalul e facut pe hartie dar n-are finantare de la centru desi la putere e aceeasi culoare politica. centura e pe hartie - desenata pe cel mai imbecil traseu posibil. Centru aport volutar deseuri - CJ Sibiu a pierdut cu brio 100 mil. euro finanatare. Cultura - CJ Sibiu a facut in cardasie cu stefan ciprian actul de cultura inaccesibil prin practicarea de tarife exorbitate - duble sau triple fata de alte muzee similare din tara - la CNM Astra. Biciclete - aproape ZERO - dupa 4 ani avem 1 km de pista (dubioasa) in lucru la Rasinari. Contractul cu cetatenii (promisiunile din campanie) a fost incalcat in cel mai evident mod. In 4 ani cimpean nu a realizat nimic din ce a promis, in schimb in viata personala - aparent cu chiria preferentiala se foloseste de functie. Daca avea minima decenta , minim respect fata de sibieni, venea in fata noastra, isi cerea scuze pentru zero realizari si lasa pe cineva mai priceput /mai onest sa candideze.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Valjan

Acum 1 săptămână

Pai nu sunt bani pt spital... pentru ca Rosia Montana!!!! Asa ca toti astia ce a-ti defilat prin oras urland cat va tineau bojocii, in frunte cu explodatul de Ciolosi si compania, iesiti acum cu portofelul sa platiti procesul pe care Romania o sa-l piarda si o sa trebuiasca sa achite miliarde de euro despagubiri. Ma intreb daca Ciolos si ai lui USR-isti, nu cumva au fost pe maina cu aia! Nu m-ar mira la cate miliarde au furat USR si din afacerea Vaccinul si din PNRR!
Raspunde

Pastor marginas

Acum 1 săptămână

Valjane ce treaba are Sulla cu prefectura? esti din alt film baiete, ai gresit intrarea. Mergi inapoi la portar si roaga-l sa te indrume (PS: numele tau spune tot oricum!)
Raspunde

Unu

Acum 1 săptămână

Nu le-aveti pe-alea de la "austro-ungari" ? Ce va mai trebe ? Prea va dezvoltati dup' aia. Vreti fortareata militara nato, vreti si spital, si bazin si si si ... hotarati-va odata !
Raspunde

B

Acum 1 săptămână

Totuși, de ce a vrut Câmpean spital atât de mare, cât unul regional? A oferit vreodată vreo justificare cu date despre oportunite? Cifre, nu povești?
Raspunde

D.N.

Acum 1 săptămână

a oferit vreodata cimpean justificari ? si Centura sud au facut-o din condei doar sa fie facuta. Singurul "studiu" a fost sa numere masinile ce intra si ies din Sibiu, ca si cand toate ar putea sa mearga aiurea pe centura pana hat la Rasinari si inapoi.
Raspunde

Constantin

Acum 1 săptămână

Nu are importanta daca se fac sau nu spitale in Romania, smecherii de puliticieni se trateaza in tarile calde
Raspunde

Steve

Acum 1 săptămână

Buna veste cu spitalul dar mai buna veste ar fii ca e an electoral. Urmatoarea veste pentru pnl ...............
Raspunde

Emila

Acum 1 săptămână

Postăcei, vă uitați la tv? Sau numai postați sau dați dislike-uri la comanda stăpânilor? Asară a fost la tv Olguța, care vrea să facă spital din 2015!! Pretenă cu dragnea, veorica și ciorapu. Și n-are spital! Caracatița roșie, acum ciorapu-rahila vă dorește sănătate!
Raspunde

Vivi Dragan pentru Corina Pop

Acum 1 săptămână

Intradevar nu toti sibienii sunt tembeli dar pentru dumneavostra nu as baga mana in foc ca nu sunteti.
Raspunde

Marko

Acum 1 săptămână

Apăi dacă nici Biserica nu se bagă, marele filantrop al neamului, doftor de suflete și de trup, ce să mai zicem? :))))))) Ce face Mitropolitul la ședințe? (prima fotografie din articol
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus