Vineri,
12.04.2024
Parțial Noros
Acum
15°C

Cele mai bune vinuri produse în Sibiu, după cifra de afaceri. Sunt doar 11 angajați în domeniu

Cele mai bune vinuri produse în Sibiu, după cifra de afaceri. Sunt doar 11 angajați în domeniu

Aproape 500.000 de euro este cifra de afaceri pe anul 2022 a societăților din județul Sibiu care acționează în domeniul ”cultivarea strugurilor”. Sunt înregistrate doar 7 societăți în județ cu codul CAEN 121, care se referă la această activitate comercială, conform Topfirme.com.

În total, cei 7 agenți economici au 11 angajați și un profit pe 2022 de 100.000 de euro, conform acelorași date. Profitul celor 7 societăți comerciale a fost în 2022 de 101.275 de euro.

La nivel național, piața producătorilor de vin este de 209,7 milioane de euro, fiind înregistrate în total 322 de firme pe acest domeniu de activitate. Profitul înregistrat de către aceste societăți a fost în 2022 de 17,6 milioane euro.

Citește și: 

Topul celor mai profitabile restaurante din Sibiu. Grupul „Super Mama” e pe locul 5 la nivel național, în funcție de profit

Sursa foto: Crama Frauendorf

Citește și:

Topul firmelor de publicitate din Sibiu: 200 de societăți, cu cifră de afaceri de aproape 100 de milioane de lei. O societate cu un angajat e cea mai profitabilă din județ

Podgoria Medwein din Axente Sever e pe primul loc

După cifra de afaceri, cel mai bine stă Medwein SRL din Axente Sever, cu 212.170 de euro, în 2022.

Societatea se ocupă de Crama Frauendorf, o cramă relativ nouă, înființată pe structura vechii crame de la Axente Sever. Actualii proprietari au cumpărat crama veche în 2019, iar în 2020 au modernizat-o, conform site-ului afacerii.

Primele sticle produse de ei au ajuns în Germania, întrucât vinifică Riesling în trei feluri diferite, iar acum își fac vinul cunoscut în țară. Podgoria Medwein, situată în Centrul viticol Mediaș, face parte din DOC Tărnave, care este cunoscut in țară și străinătate pentru vinurile sale de înaltă calitate.

Pe lângă vinul deja produs și îmbuteliat în sticle, aici se vinde de regulă, toamna, și struguri și must, anul trecut prețul era de 5,5 lei pe litru, mustul, și 3,8 lei kilogramul de struguri. Soiurile produse aici sunt Riesling, Chardonay, Pinot Noir și Pinot Gris.

Citește și: 

Cifrele dezvoltatorilor imobiliari din Sibiu. Firmele din Top 5 au un profit total de peste 6 milioane de euro cu 30 de angajați

Sursa foto: Gorgandin

Citește și:

Topul hotelurilor din Sibiu. Aproape 30 de milioane de euro cifră de afaceri, profit de 6,2 milioane

Gorgandin, cel mai cunoscut brand din județ

Augusta Consult SRL este al doilea producător de vin din județ, după cifra de afaceri, cu 111.239 euro.

Societatea produce brandul ”Gorgandin”.

”Condițiile agro-eco-pedologice din Podișului Transilvaniei sunt adecvate pentru cultivarea acestor soiuri, fiind unanim recunoscut faptul că zona reprezintă una dintre cele mai bune zone viticole din România.

Terenurile pe care este cultivată vița de vie se situeaza la o altitudine de 446 – 485 de metri față de nivelul mării, având orientare preponderant sudică.

Climatul zonei este tipic continental cu o temperatură medie anuală de 8,6 grade Celsius și temperatura medie zilnică de 10 grade Celsius. 

Aceste condiții climatice deficitare se răsfrâng de fapt pozitiv asupra păstrării aromelor și a nivelelor ridicate de aciditate, chiar daca în anii mai reci, acumulările de zahăr sunt mai modeste.

Ceața, care își face simțită prezența încă din lunile de vară (august), formează o peliculă  deasupra bobului,  care nu permite evaporarea aromelor (foarte volatile)  importante, în procesul de maturare al strugurilor.

Consumate tinere și proaspete, vinurile Gorgandin, împrospătează gustul și lasă o senzație de vivacitate, astfel încât afirmația “vinul este mai bun odată cu trecerea anilor” devine un mit”, se precizează pe site-ul companiei.

Aici se pot găsit vinurile Senor, un vin sec din soiul Riesling Italian (33 lei), Madmoazela Rose de Apold, un vin obținut din struguri din soiul Pinot Gris (33 lei), Gorgandin, un Sauvignon Blanc (39 de lei), Gorgandin Muscat Ottonel (39 lei), Gorgandin Pinot Gris și Gorgandin Riesling Italian, ambele vândute cu 33 de lei sticla.

Citește și:

Topul celor mai profitabile restaurante din Sibiu. Grupul „Super Mama” e pe locul 5 la nivel național, în funcție de profit

Sursa foto: Domeniul Apoldium

Domeniul Apoldium, urmașul landlerilor austrieci

Domeniile viticole Apold SRL sunt pe poziția a treia în județ, după cifra de afaceri, cu 83.000 de euro. Apoldium este brandul sub care produce vin această societate din Miercurea Sibiului.

”Totul a inceput cu 10 hectare, care acum au fost transformate într-o adevărată podgorie. (...) Landerii, popor de origine austriacă care au fost expulzați sub Carol al VI-lea în 1734, și-au dat seama rapid de importanța climei locale și a solului faimos, păstrând în același timp tradițiile viticole ale regiunii.

Din acest motiv, în onoarea lor, am denumit unul din vinurile noastre albe „Lander”. Gustul este savuros, fiind creat din recolta de struguri albi de pe tărâmurile istorice prezentate. Deoarece zona este una unică, tradiția merită dusă mai departe secole de acum încolo.

Asemeni lor, soiurile noastre se contopesc în acest cupaj special, oferind o picătură din noblețea locurilor, complexitatea istoriei și diversitatea oamenilor. Tradiția viticolă multiseculară a comunităților săsești din sudul‘Transilvaniei și în special din Apoldu de Sus, continuată într-o manieră de mare complexitate și profesionalism în cadrul cramelor Dacia este readusă la viață de Domeniul Apoldium și oferită în această picătură catifelată de vin”, se prezintă producătorul,

Un pachet de trei sticle de Pinot Gris produs aici costă 135  de lei.

Belvedere Biertan SRL este o altă societate care produce vin, însă nu are un brand. Cifra de afaceri a societății este de 31.660 lei (7.195 euro).

Alba, pe primul loc la nivel național

Județul Sibiu se află pe locul 22 în țară după cifra de afaceri a producătorilor de vin, pe primele cinci poziții fiind Alba (67,5 milioane euro), Iași (34,7 milioane euro), Constanța (24,9 milioane euro), Prahova (17,9 milioane euro) și Vrancea (17,4 milioane euro).

Județul Brașov nu are nicio firmă înregistrată cu acest cod CAEN, iar județul Gorj are în total o cifră de afaceri de 1.018 euro, pe acest domeniu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Sibian

Acum 1 lună

101.275 de mii de euro înseamnă 101,275 MILIOANE de euro! Cine nu ar vrea să aibă asemenea profit?
Raspunde

Kokos

Acum 1 lună

E o greșeală în articol , profitul e de 101.275 euro , nu mii euro.
Raspunde

Redacția

Acum 1 lună

Da, s-a corectat. Mulțumim!
Raspunde

Nickname

Acum 1 lună

Păi și Nea Bachus care se numea în realitate,Gheorghe Ștefănescu,după care s- a făcut ecranizarea filmului "Secretul lui Bachus", tot din pastile făcea vin și a câștigat o sumă enormă pe vremea lui Ceaușescu. Așa tare s-a supărat Dictatorul Ceaușescu că a fost mai hoț ca el acest Ștefănescu, pentru că a comutat pedeapsa închisorii pe viață cu execuție.Și astfel l-a împușcat
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus