Marţi,
16.04.2024
Partial Noros
Acum
18°C

Delegarea sistemului de iluminat: Licitația de 48 de milioane de lei a Primăriei a fost prelungită de o contestație

Delegarea sistemului de iluminat: Licitația de 48 de milioane de lei a Primăriei a fost prelungită de o contestație

Licitația privind delegarea gestiunii serviciului de iluminat public din municipiul Sibiu și stațiunea Păltiniș, în valoare de 48 de milioane de lei a fost contestată de o cunoscută companie din București. 

Compania Luxten Lighting Company SA a acuzat Primăria că a introdus în caietul de sarcini specificații „cu dedicație” și a cerut anularea unei părți a documentației, respectiv decalarea termenului de depunere a ofertelor.

În ianuarie 2024, Primăria Sibiu a lansat licitația pentru delegarea gestiunii serviciului de iluminat public din municipiu și stațiunea Păltiniș pentru o valoare totală estimată la 48 milioane de lei, excluzând TVA. Serviciile vor trebui oferite în următorii 4 ani. Anunțul prevedea că serviciul trebuie să se axeze pe optimizarea consumului de energie electrică și pe implementarea unui sistem de telegestiune eficient. Consiliul local a decis ca serviciul de întreținere a iluminatului public din Sibiu să fie delegat unei firme sau asocieri de firme, deoarece Primăria consideră că acest lucru este „mai eficient”. 

În ultimii 4 ani, adică în perioada 2020-2024, contractul pentru delegarea gestiunii iluminatului public din municipiul Sibiu a fost semnat cu asocierea SC Flash Lighting Services SA București & SC Electro-Con Impex SRL Sibiu. Valoarea maximă a fost de 42 de milioane de lei.

Printre obiectivele principale se numără reducerea costurilor de întreținere, modernizarea echipamentelor, și extinderea iluminatului public. Un aspect inovator al proiectului este crearea unui iluminat arhitectural pentru clădiri, monumente și obiective turistice, îmbunătățind astfel atractivitatea orașului și a stațiunii. O altă obligație este preluarea non-stop a sesizărilor cetățenilor și delegatarului (trimise telefonic, prin email, aplicația Sibiu CityApp etc.) privind neconformitățile în funcționarea sistemului de iluminat public de către un dispecerat al delegatului. Pe scurt, vor trebui asigurate următoarele activități de utilizate publică: iluminat stradal rutier, iluminat stradal pietonal, iluminat ornamental, iluminat arhitectural și iluminat ornamental festiv. În caietul de sarcini sunt descrise amănunțit toate tipurile de activități pe care operatorul va trebui să le îndeplinească pentru fiecare tip de iluminat public.

Termenul limită pentru depunerea ofertelor a fost fixat la 12 februarie 2024. Licitația nu a mai avut loc, pentru că între timp a fost depusă contestația celor de la Luxten.

Compania a avut o serie de nemulțumiri legate de prevederi tehnice specifice impuse prin caietul de sarcini, inclusiv experiența anterioară în gestionare a peste 5.000 de corpuri de iluminat, rezistența acestora la viteza vântului de 180 km/oră sau declararea deținerii unui mijloc de transport al stâlpilor de iluminat cu lungime de 10 metri etc.

Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a dat parțial dreptate companiei. Spre exemplu, aceasta a cerut modificarea unor fișe tehnice în sensul în care tensiunea de alimentare să fie de 230 V +/- 10%, în timp ce Primăria a prevăzut o „tensiune de alimentare 220÷240 V”, iar în fișa tehnică – o „tensiune de alimentare: 36 V c.c. (curent continuu)”.

CNSC a stabilit că e în sarcina Primăriei să stabilească tensiunea de alimentare în acord cu condițiile legale, citând prevederi dintr-un ordin al președintelui ANRE.

Luxten critică și câteva dintre cerințele din fișele  tehnice ale corpurilor de iluminat. Una dintre acestea se referă la „echiparea cu sursa luminoasă tip LED de mare putere”, cerând eliminarea acestei mențiuni sau acceptarea și a altor tipuri de surse luminoase LED.

Primăria a argumentat că specificațiile au fost stabilite din necesitatea de a monta în continuare aparate de iluminat cu caracteristici tehnice cel puțin la nivelul de performanță pe care îl au deja montate în sistemul de iluminat public din municipiul Sibiu și stațiunea Păltiniș. CNSC a dat dreptate autorității contractante.

În schimb, CNSC a constatat că Primăria nu a probat faptul că „în România viteza medie prognozată a vântului va fi de 180 km/h” pentru a menține această specificație în caietul de sarcini.

Conform informațiilor actualizate pe platforma de licitații publice, deschiderea ofertelor va avea loc pe 29 martie 2024.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus