Duminică,
20.04.2025
Cer Senin
Acum
13°C

Sesizare pe adresa Primăriei, pe subiectul sensurilor giratorii: „De ce este această ignoranță pentru fluidizarea traficului?”

Sesizare pe adresa Primăriei, pe subiectul sensurilor giratorii: „De ce este această ignoranță pentru fluidizarea traficului?”

Un sibian a solicitat o mai bună semnalizare a circulației înaintea sensurilor giratorii în care prima bandă obligă virajul la dreapta. Răspunsul a creat mai multă confuzie.

Sibianul care nu și-a declinat identitatea a arătat că a solicitat în scris Primăriei Sibiu să analizeze situația mai multor sensuri giratorii în care prima bandă obligă virajul la dreapta, fapt care – mai ales pentru șoferii din alte localități – creează confuzie. El a dat exemplul giratoriului din piața Unirii (foto principală, fotografia este realizată înainte de ștergerea marcajelor ca urmare a noilor reglementări): cei care vin pe prima bandă dinspre bulevardul Vasile Milea sunt obligați să vireze la dreapta. Pot intra în sensul giratoriul prevăzut cu două benzi de circulație doar cei încadrați pe banda a doua, respectiv pe cea de-a treia, arată sibianul. 

„Ar avea nevoie de indicatoare rutiere care să presemnalizeze înainte cu 200 de metri încadrarea pe benzi și direcția obligatorie de deplasare. Există doar marcaje rutiere, sunt bune, dar acestea nu sunt marcate destul de departe de intersecție și nu se pot vedea dacă există deja autovehicule în trafic”, a semnalat sibianul reprezentanților Primăriei, prin intermediul Sibiu City App.

„Mai sunt și alte giratorii în Sibiu, în care înainte cu zece metri de intrare te surprinde că trebuie să faci dreapta chiar dacă dorința de deplasare era înainte, dar din lipsa marcajelor și indicatoarelor ești obligat să «forțezi» traficul ca să îți urmezi direcția dorită. Mai există și străzi care au obligatoriu dreapta sau stânga, fără marcaje pe carosabil care să dea de înțeles asta șoferilor”, sesizarea unui sibian

Sesizarea sibianului – conform notificărilor primite prin intermediul aplicației - a fost repartizată Departamentului tehnic reparații curente, apoi Departamentului tehnic Comisia de circulație, apoi celor de la Domeniul Public, după care iar s-a întors la Comisia de circulație pentru a ajunge, în cele din urmă, la Poliția locală. Iar de aici i-a răspuns în scris șeful Poliției locale. 

„Codul Rutier reglementează strict prioritatea în sensul giratoriu. Astfel, vehiculele care intră în giratoriu vor acorda întotdeauna prioritate celor care se află în această intersecție, cu alte cuvinte mașinile care parcurg intersecția au prioritate față de toate cele care vin de pe arterele care se deschid în giratoriu.

În sensul giratoriu cu mai mult de o bandă pe sens se respectă regula priorității între benzile de circulație, valabilă pe orice drum drept. Asta înseamnă că schimbarea benzii se face după semnalizarea corespunzătoare și după ce se acordă prioritate tuturor celor aflați pe acea bandă.

Astfel, cei aflați în zona centrală a giratoriului, deci pe banda cea mai apropiată de mijlocul acestuia, trebuie să semnalizeze și să acorde prioritate celor care se află pe banda din dreapta lor când vor să iasă din sensul giratoriu”, a răspuns Adrian Aldea, directorul general al Poliției locale Sibiu, făcând trimitere la prevederile Hotărârii de Guvern 130/2023 (pentru modificarea şi completarea Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.391/2006).

Răspunsul primit l-a lăsat „fără cuvinte” pe sibian. „Am înțeles ca datorită noii legi putem să intrăm cum vrem în giratoriu, dar să ieșim cu prioritate de dreapta, ceea ce ne face singura țară din Europa cu dificultate de orientare în giratorii.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

16 comentarii

Participant la trafic

Acum 1 an

Sibianul nostru pare cam plictisit. Circulația în giratorii e acum bine și clar reglementata de codul rutier față de cum era înainte - cu presemnalizare. Problema mare a giratoriilor din SB sunt pistele de biciclete. Toate pistele fac dreapta. Daca vei sa mergi înainte sau sa faci stânga trebuie sa ieși de pe pistă (cu min 100m înainte) - iar asta nu e bine văzut de unii șoferi care Doamne ferește posibil sa trebuiască să atingă puțin frâna.
Raspunde

Pastor marginas

Acum 1 an

Sunt probleme mai mari cu sensurile giratorii din sibiu, nu doar ce a reclamat acest cetatean. 1) Faptul ca exact in "buza" sensului giratoriu de foarte multe ori avem o trecere de pietoni, ceea ce inseamna ca daca travereseaza pe acolo un pieton, in primul rand nu se afla intr-o pozitie favorabila / protejata iar in al 2-lea rand, prin acordarea de prioritate acestora, se blocheaza tot giratoriul (cand opresti masina in dreptul trecerii, inca esti in giratie). Nu e de vina nici pietonul nici soferul ci inteligentii aia fara margini care au stabilit acolo trecerea pentru pietoni. 2) Inca o problema majora ce nu va putea fi rezolvata prea usor (desi este prevazuta legea) este faptul ca "benzile" din giratoriu se blocheaza zi de zi de catre cretinopatii care nu pot lasa 2m liber intre ei si masina din fata pentru ca celelalte vehicule care circula perpendicular pe directia lor (adica vin din dreapta lor) sa poata sa traverseze giratoriul (mai ales cei care nu vor decat sa treaca prin giratoriu continuand "inainte" sau "la stanga" (adica pe la a 2-a, respectiv a 3-a iesire). Nu ar costa nimic pe nimeni sa fie lasat acest culoar de trecere, doar ca mentalitatea de turma, fiind prezenta la tot pasul, ne dicteaza ca trebuie sa ne lipim botul de fundul masinii aluia din fata ca poate "pierdem" locul. Lege interzice blocarea sensului giratoriu deci, nu ar trebui decat sa stea un militian langa fiecare giratoriu zi de zi, la ore de varf, poate asa, aplicand legea cu "toiagul", reusim si noi sa folosim mai mult de 2 neuroni
Raspunde

Dan

Acum 1 an

Desigur faceti parte dintre angajatii primariei, v-ati simtit lezat de acest articol si v-ati adunat sa va sustineti incapacitatile. Pe langa ce spune domnul Sibian, sa amintim ca aunt giratorii fara marcaje de delimitare intre benzi, ca angajatii peimariei care ar trebui sa verifice santierele nu o fac (utilaje cu pamant pe roti pe strazi), care ar mai trebui sa iasa pe teren sa vada cum stau lucrurile si sa ia atitudine. Nu zic ca Sibiul nu este mai bine in anumite privinte, dar in alte peivinte de civilizatie de baza zici ca stagneaza sau da inapoi. De la strazi si intersectii cu marcaje, la ele fara marcaje (ca legea zice ca nu sunt obligatorii, dar nu educatia si logica).
Raspunde

Gheorghe Ion

Acum 1 an

Mi-ai citit gandurile. De ce sunt puse trecerile in buza giratoriilor nici eu nu atiu. Dar nimic nu ma mai mira ...
Raspunde

Pastor marginas

Acum 1 an

Asa au fost prevazute de catre "inteligentii" aia care au proiectat giratoriile si culmea au fost si aprobate de catre militia de la circulatie. Au si militienii cap doar cat sa nu-i ploua in gat. Inca un motiv ar fi ca trecerile de pietoni care sunt in buza giratoriilor in principiu respecta indeaproape locatia trecerilor de pietoni mai vechi, de pe vremea cand aveam intersectii semaforizate. Dar si acest al 2-lea motiv cade tot sub umbrela primului: proiectare deficitara de catre niste neica-nimeni cu 0 calificare in siguranta rutiera si aprobari date de catre administratorul drumului pe banda rulanta. Ce-i daca ingreuneaza circulatia, lasa ca fraierii pot astepta in coloana si pot polua orasul :)
Raspunde

@Gheorghe Ion

Acum 1 an

Pentru ca voi, postacii de la fermă să comentați de ce-s așa aproape. Că de erau mai departe, comentați că ui cât trebuie să ocolești să treci intersecția. Ipocritule!
Raspunde

Bathory

Acum 1 an

Sat fara caini. Nici macar Politia nu stie exact cum se circula in sensul giratoriu, ce pretentii sa mai ai de la oamenii trecuti de o anumita varsta... Si ca tot veni vorba de facut dreapta in intersectii, poate are cineva bunavointa sa ne explice care este rolul semaforului verde intermitent temporizat - Sibiul fiind probabil singurul oras din Romania (singurul din cate am fost eu cel putin) unde verdele intermitent este temporizat, fiind activ doar un timp limitat. De ce e asta o aberatie? pentru ca conform Art. 59 OUG 195/2002 alin. 4 obliga cedarea trecerii TUTUROR PARTICIPANTILOR LA TRAFIC. Asa ca domnilor politisti care poate cititi acest comentariu, poate veniti cu o lamurire, macar la asta daca la giratorii va da cu virgula.
Raspunde

Claus

Acum 1 an

Fac cam 70 80 mii km pe an,si vad multe localitati,de la sate la municipii de resedinta,iar mie personal imi place traficul sibian,probabiul e cel mai usor de digerat,si bineinteles exista si soferul pestrit care improvizeaza din mers,fie ca e de al locului fie ca e strain si mai schimba o banda din scurt. Traficul dincolo de meridionali si orientali spre est este un dezastru,atat infrastructural cat si din punct de vedere a calitatii soferului...indisciplinat fie prin aroganta fie prin lpsa unei strategii infrastructurale bine gandite...recent am vazut o schimbare in orasul Focsani,au desfiintat giratorii de 2 3 benzi si le au facut intersectii semaforizate de o banda,plus pista de biciclete,iar in orasul ala bicicleta nu vezi nici pe nas...si daca inainte aveai un 3 5 minute de strabatut un bulevard treceai prin giratoriu si ieseai in cealalta parte,ei bine acum,ai si 15 min de stat in acel punct,giratoriul fiind desfiintat si....desigur infrastructura e jalnica,deci un exemplu. In Sibiu pe timp de zi poate in varful orelor am avut si 20 min de trecut din zona Dedeman spre aeroport(nu cunosc cartierele dupa nume) drumuri decente marcate gandite pt fiecare directie aerisite...ca sofer chiar nu ai acel stres de a sta sa dormi intr o intersectie ca e strangulat in cealalta parte etc...deci daca te plangi nu stii cum e in alta parte. Desigur se poate si mai bine,insa de ce nu ne gandim si noi sa conducem si mai bine fata de stilul nostru propriu?Soferia nu ar trebui sa fie dupa stil ci dupa reguli,ai 50?mergi cu 50...e interzisa stationarea?Nu stationa pe "avari boss" ...vezi unaccident?Nu scoate telefonul si opri coloana ca sa faci tu poze...un exemplu...Acum 3 ani se asfalta cu stratul de uzura undeva pe la Scoreiu limita de 40...eram primul oprit la semafor,usor usor vin din spate toti mergand incet...la 7 8 masini mai in spate un tip obosit venea din Germania cu platforma cu masini,si avea destula viteza considerand limita de 40,si a franat tarziu si a derapat in sant...Intre timp dincolo s a dat verde si desigur dupa ce s a pus in miscare coloana omu a oprit sa pozeze si a intrat altul in spatele lui....deci daca esti doritor de senzational opreste in siguranta nu brusc ca esti curios...alt caz,nu stationa in intersectii nu opri paralel cu altul doar ca sa il injuri ca te a jenat cu o manevra...si tot asa,dar noi nu,ne luam de 2 benzi pe care nu le intelegem,fie ca suntem de a locului fie ca suntem veniti din alt judet...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Felceru

Acum 1 an

Și în interiorul sensului giratoriu există bandă întreruptă (discontinuă) deci trecerea (traversarea) benzii (discontinue) trebuie semnalizată de șofer fie pe stânga fie pe dreapta (ca și cum ar fi un drum drept cu schimbarea direcției). Deci oricum comunicarea adică semnalizarea (intenției) direcției este importantă mereu în trafic. Ceea ce este rău în sensul giratoriu din România mai ales în Sibiu este că în centrul intersecției există foarte mulți spațiu nefolosit ce ar putea fi doar un stâlp și nu un părculeț în formă de cerc. Centrul sensul giratoriu este supradimensionat în detrimentul benzii carosabile. Dacă spațiul central ar fi mai mic ar exista mai mult spațiu de circulație pentru mașini și ar fi mai mult loc pentru intrarea ieșirea din sensul giratoriu.
Raspunde

Pastor marginas

Acum 1 an

Zona verde din mijlocul sensului giratoriu nu are doar rol decorativ, te invit pe tine sa iei virajul cu masina in jurul unui stalp de iluminat sa vezi daca iti iese: poti exersa asta in orice parcare libera de la supermarket, de exemplu la kaufland-ul de la "obor". Incearca deci sa iei virajul cu masina, dintr-o singura miscare, in jurul stalpilor de iluminat :) Si daca iti iese asta, gandeste-te ca poate unii au masinile mai lungi sau conduc dube, camionete, basculante, autobuze. Oricum nu iti va iesi manevra "din prima", numai daca cumva ai masina articulata la mijloc :)
Raspunde

Mihai

Acum 1 an

Sunt perfect de acord ,ca in interiorul giratoriului trebuie sa se circule ca si pe drum drept, cu semnalizarea corespunzatoare , stanga sau dreapta , in functie de schimbarea directiei. Constat totusi ca suntem singura tara din Europa , unde soferii semnalizeaza stanga la intrarea in giratoriu…In Germania , Austria, Italia , tari care au implementat giratoriul cu mult inaintea noastra, se semnalizeaza doar dreapta la iesire( asa cum este normal). Mai trist este ca instructorii auto ii invata pe viitorii soferi sa semnslizeze stanga la intrarea in giratoriu. Asa se perpetueaza anomalia!
Raspunde

Pastor marginas

Acum 1 an

Adevarat si este "delicios" daca te deplasezi de pe contrasens si vezi pe respectivul ca semnalizeaza stanga, normal ca presupui ca omul face giratia si se intoarce, deci trebuie sa ii dai prioritate. Si cand colo vezi ca el semnalizeaza stanga si merge inainte. Mersi mult! Oricum la fel de rai sunt si cei care nu semnalizeaza "dreapta" cand ies din giratoriu, la fel stai si astepti, esti precaut pentru ca daca ii tai fata la om "tu" esti de vina si evident, urangutanul merge drept inainte, deci puteai sa intri si "tu" in giratoriu linistit. Din nou, mersi mult ca NU semnalizati! :)
Raspunde

D.M.

Acum 1 an

atata minte au unii sa semnalizeze stanga desi ei merg inainte prin giratorii. TOVARASI, cata vreme nu semnalizati dreapta, rezulta implicit ca intrati in giratoriu. SE SEMNALIZEAZA DOAR LA SCHIMBAREA DIRECTIEI DE MERS, si evident la iesirea din giratoriu!
Raspunde

Daniel

Acum 1 an

Singura soluție fezabilă pentru fluidizarea sensurilor giratorii cu mai mult de o bandă pe sens este Smart Giratoriul©, doar că responsabilii nu înțeleg nimic despre fluență și siguranță rutieră. https://fadur.net/smart-roundabout/
Raspunde

Daniel

Acum 1 an

Sensuri giratorii blocate? Vezi https://youtu.be/aCLYVKfFsHU
Raspunde

Pastor marginas

Acum 1 an

Daniel, nu mi se pare nimic "smart" la giratoriile acelea, mi se pare ca asa ar fi normal sa se circule in giratorii: semnalizari, acordari de prioritate, atentie si agilitate. Tu vrei sa ne incurci cu "smart giratoriu" si noi ne impleticim masinile in orice tip de intersectie chiar si numai cu o banda pe sens :))) Sa ne fereasca demiurgul sa avem vreodata in oras un sens giratoriu cu mai mult de "doua benzi in giratie" ca sa vezi tu acolo tamponari :D
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus