Sâmbătă,
27.04.2024
Parțial Noros
Acum
17°C

Sibiul are primul liceu privat: clase cu maxim 20 de elevi, 5 module școlare pe an, ore de curs de 75 de minute. „Vor avea parte de experiențe de viață profesională pentru a vedea și înțelege ce înseamnă a lucra într-un anumit domeniu”

Sibiul are primul liceu privat: clase cu maxim 20 de elevi, 5 module școlare pe an, ore de curs de 75 de minute. „Vor avea parte de experiențe de viață profesională pentru a vedea și înțelege ce înseamnă a lucra într-un anumit domeniu”

Urmând modelul educațional finlandez, primul liceu privat din Sibiu a început înscrierile pentru anul școlar 2024-2025, la începutul lunii februarie a acestui an. La Liceul Româno-Finlandez ERI clasele vor avea maximum 20 de elevi, care pot opta fie pentru profilul Matematică-Informatică, fie pentru cel de Științe Sociale. Liceul se află pe strada Dealului, la numărul șase, în aceeași curte cu Școala Româno-Finlandeză. Despre cum se va desfășura activitatea la liceul privat din Sibiu, despre structura anului școlar, dar și despre beneficiile acestui model de învățare am vorbit cu Radu Szekely, cofondator la Școala Româno-Finlandeză ERI, consultant Liceul ERI, și cu Daniela Pitariu, director general Școlile Româno-Finlandeze ERI. 

Trei motive pentru care un copil să aleagă un liceu privat

Radu Szekely, cofondator Școala Româno-Finlandeză ERI și consultant Liceul ERI, explică faptul că liceul reprezintă o soluție pentru părinții care își doresc să ofere flexibilitatea de care copiii lor au nevoie în alegerea carierei lor.

„Învățare, Bucurie, Viitor: sunt trei dintre cuvintele esențiale care definesc viziunea educațională ce stă la baza proiectului nostru de liceu. Acesta își propune să redefinească practica din învățământul liceal, să ofere o alternativă la ceea ce se face deja în învățământul public. Nu spunem că ceea ce se face acolo nu este bine sau că singura șansă reală pentru copii este mediul privat, departe de noi acest gând. Spunem însă că este o alternativă pentru familiile care doresc să ofere mai multă flexibilitate și sprijin adolescenților în alegerea unei cariere, pe care multora le este greu să o definească în termeni absoluți la 14 ani. Liceul nostru vrea să își susțină elevii pentru definirea propriului profil, astfel încât să îi pregătească pentru viață, nu să îi înscrie într-un profil standard predefinit. Ne dorim să căutăm soluții, dincolo de cutumele care își demonstrează limitele, astfel încât un elev să găsească, încă din clasa a IX-a, contexte de învățare care corespund personalității și pasiunilor sale, pasiuni pe care să le cultive în contextul școlar, de formare, nu în afara lui”, a spus acesta pentru Turnul Sfatului.

Elevii Liceului ERI sunt formați să fie responsabili, creativi și curioși, cu o viziune globală și o mentalitate de învățare pe tot parcursul vieții. Ei au nevoie doar de sprijinul părinților în orice decizie ar lua.

„Sincer, un părinte trebuie să știe că nu el trebuie să aleagă liceul ERI, ci să susțină copilul în alegerea sa, să îl îndrume înspre cea mai potrivită opțiune - care pentru unii va fi cu siguranță liceul ERI. Mai mult, un părinte al cărui copil alege Liceul ERI trebuie să știe că și el, părintele, se întoarce la liceu: ei vor intra ca parteneri în susținerea și dezvoltarea copilului, vor fi membri ai unei comunități de învățare și sprijin foarte compacte. Altfel, nimeni nu poate garanta succesul copilului, adolescentului, pentru că părinții sunt cei ce cunosc cel mai bine, în această etapă, care sunt punctele tari ale propriului copil, pentru a-l ajuta să-și formuleze opțiunile de învățare pe măsura intereselor de studiu academic și a hobby-urilor. Și apoi, trebuie să îl însoțească în toate alegerile sale, să îl sprijine, să-l ghideze - adolescenții au zilele acestea nevoie de mai mult sprijin și îndrumare, decât ne putem închipui, iar liceul este o perioadă de formare fundamentală, de pregătire pentru părăsirea cuibului, perioadă în care trebuie să îi răspundem împreună adolescentului”, a mai spus acesta.

Oportunități deosebite pentru fiecare adolescent în parte

Modelul de învățare finlandeză pornește de la copil, de la o viziune echilibrată asupra educației acestuia, având în prim plan potențialul fiecăruia în parte, mai povestește Radu Szekely.

„Și apoi se creează structuri de sprijin care să permită fiecărui copil și tânăr să își atingă acel potențial. Este un lucru despre care se tot vorbește, dar pe care noi, la Liceul ERI, ca și la Școala ERI, chiar îl facem. Și faptul că, de exemplu, la simularea pentru evaluarea națională Școala ERI a fost una din șase la nivel de județ și una din trei la nivel de municipiu Sibiu, în care toți elevii au luat note peste 5, stă ca mărturie suplimentară, dacă mai era nevoie, că acest model de centrare reală pe elev și pe ceea ce el poate are un efect benefic asupra învățării, în general. Și centrarea pe elev nu înseamnă să stai pe capul lui cu exerciții suplimentare, ci să-i pui la dispoziție contexte de învățare pe care le poate lega de interesele lui, a căror relevanță o vede, o simte. Și atunci, învățarea devine mai atractivă, chiar dacă presupune efort.

Un alt aspect, dar care pornește, de fapt, de la același principiu al potențării fiecărui tânăr, este legat de consilierea în carieră, respectiv orientarea profesională și educațională a elevilor noștri. Acest aspect nu este la “și altele”, în urma învățării teoretice. Dimpotrivă, învățarea teoretică este influențată de ceea ce tânărul dorește și are aptitudini și potențial să facă în viitor, pentru viitorul său. Elevii vor primi constant informații detaliate despre studiile viitoare, despre traseele profesionale posibile și despre oportunitățile de învățare care urmează, vor avea parte de experiențe de viață profesională pentru a vedea și înțelege ce înseamnă a lucra într-un anumit domeniu, dar și pentru a avea posibilitatea de a-și îmbogăți cunoștințele despre abilitățile necesare în muncă, abilități care merg dincolo de ceea ce se face în scoală în mod normal.

Mai sunt, evident, și alte aspecte legate de colaborarea internațională ca fundament de învățare experiențială sau stagii de voluntariat prin colaborări cu ONG-uri locale, dar cred că esențial este să reținem că diferența fundamentală nu este neapărat în curriculum sau în metodele de lucru la clasă, ci în modul în care curriculumul și aceste metode se adaptează la fiecare tânăr, în modul în care Liceul ERI își propune să creeze contexte atât de diferite de învățare, încât fiecare tânăr să își găsească propriul drum, nu să urmeze un drum trasat de altcineva pentru el.

Libertate pentru fiecare copil în parte

Pentru că modelul finlandez are la bază și libertatea, l-am întrebat pe Radu Szekely și în ce constă această libertate, dar și cât de mult se pune accentul pe ea.

„Pe scurt, foarte mult. Cum am precizat mai înainte, adolescența este momentul în care fiecare trebuie să preia treptat frâiele propriei vieți. De la început, Școala ERI construiește, dacă vreți, o schelă în jurul copilului, un mecanism de susținere, și pe măsură ce crește, crește și schela, se schimbă și planul arhitectural. La Liceul ERI vom începe să demontăm schela, treptat, cu ajutorul consilierilor școlari și de carieră, cu ajutorul psihologilor, cu ajutorul profesorilor îndrumători, evident cu ajutorul părinților - pentru că și ei trebuie să înțeleagă că e momentul în care tinerii vor să pună propriile accente pe planul acela arhitectural, să schimbe unele decoruri sau accente, adică să aleagă cursuri opționale sau programe care îi interesează dincolo de curriculumul obligatoriu, să încerce ce vor să facă în cariera lor. Iar noi, personalul Liceului ERI, împreună cu părinții, avem datoria să îi ajutăm să pună corect aceste accente, să nu strice ceea ce au construit, să nu se dărâme construcția în momentul în care, după clasa a 12-a, schela dispare cu totul.

Ieșind din spațiul metaforic, un traseu educațional de calitate trebuie să aibă la bază libertatea elevului de a decide să-și urmeze interesele academice și de dezvoltare personală. De aceea, elevilor noștri le vor fi oferite contexte de învățare complexe, diverse și diferite, astfel încât să-și poată cunoaște și defini acele calități pe care să-și construiască o viață de succes”, a mai spus acesta pentru Turnul Sfatului.

Cum va fi structurat anul școlar la Liceul Privat ERI

Structura anului școlar va fi modulară, Liceul ERI continuând sistemul bazat pe cinci module, creat de școala noastră ca parte a programului pilot național și adoptată ulterior și la nivel național. De asemenea, orele de curs vor fi de 75 de minute, lucru care îi permite profesorului să-și desfășoare activitatea astfel încât să cuprindă activități cât mai diverse, dar și să răspundă cerințelor fiecărui elev în parte.

„Poate merită subliniat că structura actuală a sistemului național de învățământ a fost pilotată, pentru prima oară în România, la Școala ERI în urmă cu câțiva ani, urmând îndeaproape abordarea modelului finlandez. Așadar, vor exista 5 module a câte 7 săptămâni, iar un modul presupune șase săptămâni de învățare și o săptămână de măsurare a rezultatelor învățării - nu vă gândiți la teste și teze, ci la proiecte complexe care să măsoare transdisciplinar competențele dezvoltate sau, mai concret uneori, cunoștințele dobândite în perioada de învățare”, a mai precizat acesta.

Două burse care acoperă taxa de școlarizare pentru doi elevi

În acest moment, reprezentanții liceului sunt în proces de completare a echipei de profesori, iar după formarea ei, profesorii vor parcurge formări speciale pe modelul pe care îl vor implementa la Sibiu. Printre planurile de dezvoltare se numără, de asemenea, amenajarea spațiului, dar și dotarea sa corespunzătoare. 

Important de menționat este și faptul că Fundația Didactica oferă două burse pentru liceu care acoperă 100% taxa de școlarizare. Bursele se acordă pentru întregul ciclu de învățământ, sub condiția respectării clauzelor contractului de bursă. Eligibili pentru bursă sunt elevii din clasa a VIII-a, viitori absolvenți de nivel liceal, care corespund profilului elevului ERI și au rezultate deosebite în activitatea școlară și extracurriculară de până acum, însă nu ar putea susține plata taxei de școlarizare la Liceul ERI.

„Lucrăm la amenajarea spațiului, dotarea lui, găsirea celor mai buni parteneri pentru disciplinele opționale și definitivarea programelor de studiu, pregătirea tuturor celor necesare pentru procesul de admitere și, nu în ultimul rând, ne vom concentra pe promovarea în rândul comunității sibiene a liceului. Totodată, ne dorim să ne formăm cât mai repede clasele și să ocupăm cu succes și cele două locuri oferite cu burse pentru elevi care au merite deosebite, însă nu ar putea acoperi taxa de școlarizare, a spus Daniela Pitariu, director general Școlile Româno-Finlandeze ERI.

Detalii despre admitere și costuri

Pentru admiterea în anul școlar 2024-2025, la Liceul Româno-Finlandez ERI vor fi disponibile următoarele date și perioade:

Sesiunea I

- 1 martie - 8 mai: înregistrarea cererilor de înscriere;

- 11 mai: examinarea standardizată la matematică și la limba și literatura română;

- 18-19 mai: examinarea scrisă în limba engleză + interviu;

- 25 mai: examinarea scrisă în limba engleză + interviu;

- 27 mai -1 iunie: comunicarea către candidați a admiterii/respingerii;

- 1 - 15 iunie: semnarea contractelor și înmatricularea elevilor. •

Sesiunea a II-a • (în funcție de locurile rămase după prima sesiune):

- 1 - 16 august: înregistrarea cererilor de înscriere;

- 19 august: examinarea standardizată la matematică și la limba și literatura română;

- 21 august: examinarea scrisă în limba engleză + interviu;

- 22 - 26 august: comunicarea către candidați a admiterii/respingerii;

- 26 - 31 august: semnarea contractelor și înmatricularea elevilor.

Etapele procesului de admitere

- Completarea și înaintarea Cererii de înscriere (disponibilă pe site: www.liceuleri.ro), însoțită de Scrisoarea de motivație (maximum 500 de cuvinte, redactată de aplicant, în limba română, cuprinzând argumente care îl recomandă pe aplicant ca bun candidat pentru a deveni elev al liceului ERI.)

- Evaluarea nivelului academic printr-o testare standardizată în vederea evaluării competențelor de limba și literatura română și matematică (BRIO), în urma achitării taxei de înscriere în valoare de 120 de euro.

- Testarea va fi organizată la sediul școlii, în luna mai (sesiunea I) și luna august (sesiunea II). Pentru a trece în etapa următoare, candidatul este necesar să obțină un scor minim echivalent cu nota 8, la fiecare probă. Această etapă este eliminatorie.

- Parcurgerea unui interviu care va dura aproximativ 15-20 de minute. Pe parcursul interviului, va fi evaluată compatibilitatea candidatului cu profilul ERI și nivelul competențelor de comunicare în limba engleză (echivalentul B1), printr-o testare scrisă. Este necesară o adeverință de la școala de proveniență, care să confirme nota 10 la purtare pentru toți anii de gimnaziu.

- Comunicarea admiterii/respingerii se va realiza în scris, în prima jumătate a lunii iunie.

Taxa de înscriere, în valoare de 120 euro, se achită după completarea formularului de pe site și acoperă cheltuielile legate de parcurgerea procedurii de admitere.

Taxa de înmatriculare, în valoare de 550 euro, se achită la momentul semnării contractului de școlarizare și este deductibilă din ultima taxă de școlarizare aferentă anului școlar pentru care s-a făcut înscrierea/reînscrierea, cu condiția ca elevul să frecventeze programul educațional pentru minim 4 luni.

Taxa de școlarizare pentru un an școlar este în valoare de: 5.500 euro/an și poate fi achitată:

- integral până la data 1 septembrie:

- în două tranșe:

- prima - echivalentul a 5 luni (o lună avans + septembrie - decembrie) cu scadența la 15 septembrie;

- a doua - echivalentul a 5 luni (ianuarie - mai) cu scadența la 15 ianuarie • lunar, timp de 10 luni, în perioada septembrie - iunie.

Școala poate oferi discount la taxa de școlarizare pentru frați/surori, în procent de 10% (al doilea copil), respectiv 20% (de la al treilea). Pentru celelalte taxe nu se aplică reducere. Un discount de 10% este oferit celor care semnează contractul de școlarizare în etapa I (aprilie-mai).

Mai multe informații despre Liceul ERI pot fi parcurse pe site-ul liceului.

Școala Româno-Finlandeză ERI (https://www.eri.school/) a fost înființată de Fundația Didactica și funcționează în baza autorizației ARACIP, în Sibiu, începând cu anul 2016.  De la înființare, școala și grădinița și-au construit reputația unui mediu educațional profesionist, atât în comunitatea locală, cât și la nivel național și internațional. Parteneriatele dezvoltate în educație, cu actori reprezentativi din Finlanda și România, consolidează legăturile dintre învățământ, cercetare și inovație, aducând valoare adăugată în creșterea capacității instituționale și a formării cadrelor didactice.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Sus