Marţi,
16.04.2024
Partial Noros
Acum
18°C

Centrul de zi Prichindelul are acoperiș nou și lift exterior după reabilitare. Constructor: „Cea mai mare provocare a fost să răspundem cerințelor Direcției de Cultură”

Centrul de zi Prichindelul are acoperiș nou și lift exterior după reabilitare. Constructor: „Cea mai mare provocare a fost să răspundem cerințelor Direcției de Cultură”

Lucrările de reabilitare de la Centrul de plasament pentru copii cu dizabilități „Prichindelul” din Sibiu au fost finalizate. A fost o investiție cu fonduri europene de peste 5,5 milioane de lei care a început în anul 2022. Clădirea are o capacitate de 74 de locuri și urmează să fie deschisă în următoarele luni ca Centru de zi.

Miercuri, 27 martie, a fost inaugutat în cadrul unei conferințe de presă pavilionul I al Centrului de plasament Prichindelul.

„Această construcție nu este doar o construcție, ci vrem să fie și suntem convinși că o să fie, cu ajutorul echipei de profesioniști de la DGASPC, un loc în care copiii cu vulnerabilități, nu doar din sistemul de asistență socială, ci și din comunitatea sibiană, din afara acestui sistem să găsească și să aibă parte de serviciile de care, cu adevărat, au nevoie și să simtă aici, că au pășit într-un loc care să le permită să beneficieze de oportunități pe care ceilalți le au în mod obișnuit sau de care nu au nevoie. Un loc care să fie ca acasă pentru ei”, a spus Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean.

Pavilionul I din cadrul Centrului de Plasament pentru Copilul cu Dizabilități Prichindelul urmează a fi transformat, în următoarele luni, în Centru de zi, motiv pentru care a fost reabilitat, modernizat și dotat.

Acesta are o capacitate de 74 de locuri, iar întreaga investiție se ridică la suma de peste 5,5 milioane lei, finanțarea fiind asigurată din fonduri europene.

Beneficiarii direcți ai centrului vor fi 24 de copii cu dizabilități (provenind din căsuțele de tip familial aflate în curs de amenajare), precum și 50 de copii cu dizabilități din comunitatea locală. Totodată, de condițiile și dotările centrului vor beneficia indirect întreg personalul centrului, alături de reprezentanții legali ai copiilor și instituțiile implicate în protecția copilului.

Principalele lucrări de modernizare au constat în înlocuirea acoperișului, a tâmplăriei, a rețelelor de apă, canalizare, electricitate și încălzire. De asemenea, au fost create facilități de siguranță și accesibilitate sporită, prin montarea unui lift exterior.

Lift exterior și aparat cu rezonanță magnetică

Potrivit celor prezenți la eveniment, acest lift este o parte foarte importantă din punct de vedere al accesibilizării unei astfel de clădiri și a fost ridicat de la zero în exterior, pentru că structura veche a construcției nu permitea o altă abordare. Are o capacitate de 630 de kilograme și permite accesul căruciorului rulant.

Constructorii spun că reabilitarea acestei clădiri a fost o adevărată provocare.  

„S-a reconsiderat tot acoperișul. Astfel avem un acoperiș nou, care corespunde din punct de vedere tehnic. Este un fapt acceptat pe parcurs, pentru că nu erau prevăzute decât reparații. Cea mai mare provocare a reabilitării a fost să răspundem cerințelor Direcției de Cultură și la subsol au fost o serie de lucrări care nu erau evidențiate în proiect și care erau necesare și pe care, în acord cu cei de la cultură, le-am realizat. Terasele au fost o adevărată provocare. Dacă cineva cunoaște cum arătau înainte își dau seama că au fost găsite soluții de ultimă generație”, a spus Dan Luca, dirigintele de șantier.

În momentul în care va fi deschis, în cadrul Centrului de zi Prichindelul se vor oferi servicii medicale gratuite de kinetoterapie, balneoterapie și fizioterapie.

„Avem o masă de masaj pliantă și mobilă care poate fi transportată în camerele copiilor dacă există situația în care copilul nu poate sau nu este necesar să fie adus. Mai avem o saltea cu apă care încă nu a fost încă montată pentru că nu a fost stabilită poziția finală. Mai avem grupurile sanitare care sunt accesibilizate și un aparat de recuperare cu unde magnetice joase și înalte pe care nu l-am mai avut până acum”, spune Adela Demian, coordonatorul departamentului de proiecte din cadrul DGASPC Sibiu.

De asemenea, Centrul este dotat cu mobilier nou, precum și cu echipamente IT și electrocasnice noi.

Pavilionul este structurat astfel: la subsol sunt spațiile tehnice, la parter se regăsesc cabinetele medicale și terapeutice, o sală de așteptare, săli pentru pregătirea copilului, grupuri sanitare, spații de depozitare și birouri administrative, iar la etaj sunt poziționate sălile de psihopedagogie, cabinetele de logopedie, sala de integrare senzorială, cabinetul de psihoterapie, sala de stimulare polisenzorială, cabinetul de consiliere parentală și o terasă.

Valoarea proiectului este de 5.519.420 lei cu TVA, din care 4.639.710 lei cu TVA sunt cheltuieli eligibile (asigurate din fonduri nerambursabile), iar suma de 879.710 lei cu TVA este contribuția DGASPC Sibiu în calitate de lider de parteneriat, prin Consiliul Județean Sibiu, din care 94.680 lei cu TVA reprezintă 2% din valoarea totală a cheltuielilor neeligibile, iar 785.020 lei cu TVA este valoarea cheltuielilor neeligibile.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

3 comentarii

Till Eulenspiegel

Acum 2 săptămâni

Da' de ce ne informati acum despre lucrari executate si finalizate de Total NSA ,conform panoului,cel tirziu in 31 octombrie 2023?
Raspunde

Leonard

Acum 2 săptămâni

Lucrările au fost finalizate ! Dumnezeu nu a creat lumea într-o singură zi ... Nu a avut o dată de finalizare a lucrării Divine. Lumea nu înțelege acest lucru ...
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 2 săptămâni

Da' n-a avut nici contract nici aditionale,nici oferta financiara ,nici ajustari de preturi nici diriginte de santier.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus