Vineri,
12.04.2024
Parțial Noros
Acum
15°C

S-a semnat: Încă un „proiect istoric” la Sibiu. Ministrul Educației spune că în viitorul campus dual se vor susține doctorate profesionale

S-a semnat: Încă un „proiect istoric” la Sibiu. Ministrul Educației spune că în viitorul campus dual se vor susține doctorate profesionale

Ministrul Educației și-a încheiat vizita de azi de la Sibiu la sediul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu (ULBS), acolo unde a semnat, alături de rectorul Sorin Radu, contractul de finanțare a proiectului pentru construcția campusului pentru învățământ dual. „Este un proiect istoric”, a ținut să-l descrie rectorul instituției după ce cele două semnături au fost lăsate pe document. 

„Nu sunt multe proiecte în care ministerul, instituțiile de învățământ, mediul privat se întâlnesc ca să schimbe comunitatea. Consorțiul e rodul unei colaborări”, a mai spus Sorin Radu. În Sala Senatului ULBS; acolo unde a fost semnat contractul, au rulat în timpul conferinței imagini cu randările pentru viitorul campus.

Consorțiul la care s-a referit rectorul ULBS este format, pe lângă instituția pe care o conduce, care figurează ca lider al parteneriatului, din Primăria Municipiului Sibiu, Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, Liceul Tehnologic „Avram Iancu” Sibiu, Liceul Tehnologic „Henri Coandă” Sibiu, Colegiul Tehnic Energetic Sibiu, Colegiul Economic „George Barițiu” Sibiu, Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară „Terezianum” Sibiu, Colegiul „Școala Națională de Gaz” Mediaș, Liceul Tehnologic Automecanica Mediaș, Compa SA, S.C. Automecanica Mediaș S.R.L, Continental Automotive Systems S.R.L Sibiu, Marquardt Schaltsysteme S.C.S, ODU Romania Manufacturing SRL Sibiu, SC Solina Romania SRL.

Consorțiul se numește „pentru învățământ dual-PRODUAL”.

Amintim că proiectul reprezintă un program-pilot pentru dezvoltarea consorțiilor integrate pentru învățământul dual, susținut prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Pilonul VI/ Politici pentru noua generație. 

Valoarea acestuia este de 25 de milioane de euro.

Potrivit ministrului Educației, Ligia Deca, în cadrul PNRR ținta era ca în toată țara să fie atrași bani pentru zece astfel de campusuri duale, câte unul pe fiecare regiune de dezvoltare. „Am avut 29 de aplicații bune în țară. Toate au fost declarate eligibile”, a precizat aceasta.

„Semnarea acestui contract este extrem de importantă nu numai pentru județul Sibiu, ci pentru tot ceea ce ne dorim de la ruta tehnologic-duală, care se va generaliza, conform legii învățământului preuniversitar, din anul școlar 2029-2030. Nu putem să sperăm că vom avea peste tot în țară învățământ tehnologic realizat doar în colaborare cu mediul privat, decât dacă reușim să facem din aceste proiecte de campusuri regionale duale un succes. Iar Sibiul a fost întotdeauna un pioner în ceea ce înseamnă învățământ tehnologic sau școală profesională de calitate”, a spus Deca.

Ministrul a atras atenția asupra implicării mediului privat, subliniind „numărul similar de companii ca cel al școlilor, liceelor, ceea ce înseamnă că există un angajament de lungă durată pentru mediul privat”.

Totuși, Ligia Deca a recunoscut existența birocrației din acest proces, subliniind că „pentru a fi eligibil pentru un astfel de proiect, trebuia formalizat consorțiul care trebuia să aplice după o metodologie deloc permisivă”.

„Prea multe familii preferă ruta teoretică. Pe ruta tehnologică elevul va putea ajunge la cel mai înalt nivel, până la doctoratul profesional”

Ca și în conferința de la sediul PNL, Ligia Deca a vorbit despre faptul că viitorul campus va pune la dispoziția tinerilor posibilitatea de a avansa în sistemul de învățământ românesc „până la cel mai înalt nivel”, menționând chiar doctoratul. 

„Vorbim de multe ori despre valoarea meseriilor. Prea multe familii preferă ruta teoretică, pentru că se gândesc că nu are o limită de orizont. Această rută tehnologică duală completă, practic permite unui elev care alege să meargă în zona profesiei, în colaborare cu mediul privat, să meargă până la cel mai înalt nivel, până la doctoratul profesional. Pentru asta avem nevoie și de o reformă a examenului de bacalaureat, ca să fie mai apropiat de specificul pe care îl are ruta tehnologică”, a declarat ministrul Educației.

De fapt, Ligia Deca s-a referit la prevederile din noua Lege a învățământului superior, doar că încă nu există o metodologie pentru implementarea doctoratelor profesionale.

Conform legii, programele de studii universitare de doctorat sunt de două tipuri: doctorat ştiinţific (organizat numai la forma de învăţământ cu frecvenţă și este o condiţie pentru cariera profesională în învăţământul superior şi cercetare) și doctorat profesional. În lege scrie că acest tip de doctorat va fi susținut „în domeniile artelor, sportului, ale ştiinţelor militare, respectiv pentru învăţământul universitar dual, care are ca finalitate producerea de cunoaştere originală pe baza aplicării metodei ştiinţifice, a reflecţiei sistematice sau a cercetării aplicative asupra unor creaţii artistice, asupra unor performanţe sportive de înalt nivel naţional şi internaţional sau asupra unor teme de importanţă practică şi care constituie o bază pentru cariera profesională în învăţământul superior şi în cercetare, în domeniile vizate”.

„Sunt convinsă că tradiția breslelor din Sibiu va face ca acest proiect să devină unul emblematic pentru viziunea noastră pentru învățământul dual din România”, a mai concluzionat Deca.

Campusul, dimensionat pentru un număr de 250 de persoane (elevi și studenți care vor studia în același timp) va avea patru corpuri de clădire, fiecare cu o funcționalitate diferită. Astfel, Corpul A va fi dedicat sălilor de curs și laboratoarelor, Corpul B va acomoda cantina și biblioteca, Corpul C, aula și spațiul multifuncțional, iar Corpul D va fi un cămin cu o capacitate de 150 de persoane. La nivelul solului se propune realizarea a patru parcări cu un total de 140 de locuri de parcare pentru automobile, o zonă cu două locuri de parcare pentru autobuze și un spațiu de andocare pentru biciclete. Planul prevede și amenajarea exterioară a două terenuri de sport, unul de baschet (627,00mp) si unul de volei (360mp).

Cine este interesat de mai multe detalii poate consulta și memoriul de prezentare a proiectului aici.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

7 comentarii

Pușcașu Marin

Acum 2 săptămâni

Dl. Surdu, ce vor să denote sau să exprime ghilimelele la "proiect" istoric? Nu vă place că se face? Că se face la Sibiu? Că primăria oferă soluția?
Raspunde

Sibian

Acum 1 săptămână

Ce cauta acolo doamna Turcan?
Raspunde

Doc

Acum 1 săptămână

Multă politica și baie de mulțime,laude și bla bla pe banii poporului ( multi plecați în lumea largă sa finanțeze bugetul României). Am rezerve că " buna credință primează ", după cum pozele sunt pline tot de unii și aceeași care împart banii din bugetul țării. Sfidător!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Vladimir Grigorov

Acum 1 săptămână

Primele laude ar trebui aduse autorilor* proiectului, arhitecții care au gândit acest campus, care au redactat desenele, au conceput spațiile, au gândit întregul concept, funcțional și estetic, inclusiv randările. Din păcate, ca în alte 99% din cazuri, autorul proiectului este o cantitate neglijabilă: nimeni nu l-a pomenit, nici ziaristul n-a întrebat ”cine a fost arhitectul”. Asta spune multe despre valorile unei comunități... *nu eu sunt autorul (deși memoriul la care se face trimitere este al meu), este vorba de două autoare (arhitecte) care meritau să fie prezentate și lăudate pentru munca lor excepțională. Dar asta trebuia s-o spună doamnele ministre/președinte care n-au niciun merit decât că-s în campanie electorală și semnează acum în fața presei contracte de finanțare ca să mai ia ceva voturi, cu munca a fost altcineva...
Raspunde

Nonick

Acum 1 săptămână

Vladimire, bine ca nu le-ai proiectat tu ca puneai balcoane la parter si dadea lumea cu capul de ele ca pe Distributiei.
Raspunde

HBomb

Acum 1 săptămână

@Vladimir Grigorov: De ce să aducă laude arhitecților, care sunt doar niște executanți care fac o treabă pe bani? Să înțelegem de aici că finanțatorii nu merită atenție - sau firmele care țin în viață învătământul dual?
Raspunde

Dany

Acum 1 săptămână

Suntem in campanie, e totul frumos pe hartie si in poze, momentan in locatie sunt doar balarii, sa treaca campania si mai vedem ce iasa, ca asa a fost si cu gusterlandul, multa gargara si ne-am ales doar cu gusterpizza facuta de un privat din fonduri proprii, nu pnrr si alte destea..
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus