Marţi,
30.04.2024
Partial Noros
Acum
19°C

Pas cu pas, în Schengen: Cum călătorim începând de mâine de pe Aeroportul Sibiu

Pas cu pas, în Schengen: Cum călătorim începând de mâine de pe Aeroportul Sibiu

Poliția Română, prin intermediul tuturor structurilor locale ale MAI, a organizat sâmbătă dimineață o conferință de presă pe Aeroportul Internațional Sibiu, explicând cum se va călători începând de mâine, odată cu intrarea țării noastre în spațiul Schengen, pe cale aeriană.

Călătorii care pleacă de la Sibiu trebuie să știe că rămâne obligativitatea de a avea asupra lor un act de identitate, precum și, bineînțeles, biletul de avion. Pe aeroport călătorii vor trece ca și până acum prin sistemul de securitate din terminalul Plecări, care presupune verificarea pasagerilor și a bagajelor. Noutatea apare după, când cei care călătoresc într-un stat Schengen nu vor mai merge la controlul Poliției de Frontieră, ci se vor duce direct în sala de așteptare.

La controlul Poliției de Frontieră vor merge doar cei care călătoresc într-un stat non-Schengen, spre exemplu cu zborurile charter de la vară, către Tunisia, Turcia sau Egipt.

Călătorii care sosesc la Sibiu, dacă vin dintr-o țară Schengen nu vor mai sta la coadă să prezinte documentele Poliției de Frontieră, ci se vor duce direct să-și ridice bagajele, apoi pot ieși lejer.

În funcție de perioada în care se zboară și cât de aglomerat este aeroportul sibian, prin noile măsuri călătorii economisesc aproximativ 15 minute.

Primul zbor ”Schengen” pe Aeroportul Sibiu este cursa Lufthansa de la noapte, care aterizează de la Munchen la ora 01:00. Prima plecare către o țară Schengen este aceeași cursă Lufthansa, care se întoarce la Munchen, la ora 06:05.

Pe Aeroportul Sibiu își desfășoară activitatea 45 de polițiști de frontieră, sprijiniți de alte forțe de ordine, inclusiv de câini specializați de la Centrul Chinologic Sibiu.

Reprezentanții Poliției Române au precizat că verificări și controale se vor face în continuare pe aeroport, însă aleatorii și inopinate. O noutate o reprezintă noile dispozitive mobile cu care polițiștii sunt dotați, acestea putând scana în câteva secunde orice tip de document de identitate și oferindu-le oamenilor legii toate informațiile necesare despre pasager.

Chestorul Tiberiu Ivancea a precizat că aceste dispozitive noi nu stochează informații și nu fac fotografii documentelor de identitate, ci doar scanează pentru o verificare obișnuită. Astfel de controale se vor face și în oraș, inclusiv în cazul șoferilor opriți în sau a pietonilor pe stradă.

Precizări legate de Schengen mai trebuie făcute în cazul persoanelor care călătoresc cu minori. Din punct de vedere al controalelor, copiii trec prin aceleași filtre care orice adult. Diferența o face legislația în domeniu legată de cum pot călători minorii însoțiți de un adult, doi, sau neînsoțiți.

Aceste situații le detaliem mai jos:

Dacă minorul călătorește însoțit de ambii părinți este nevoie doar de documentul de călătorie (pașaport, carte de identitate). Dacă minorul călătorește însoțit doar de un părinte, pe lângă documentul de călătorie valabil, este necesară declarația autentificată a celuilalt părinte din care să rezulte acordul acestuia cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate.

Dacă minorul călătorește însoțit de o terță persoană, pe lângă documentul de călătorie valabil, este necesară declarația autentificată a ambilor părinți din care să rezulte acordul acestora cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate.

Dacă minorul are peste 16 ani și călătorește neînsoțit, pe lângă documentul de călătorie valabil, are nevoie de declarație autentificată a ambilor părinți din care să rezulte acordul acestora cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 2224

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

1 comentarii

Emil

Acum 1 lună

Pas cu pas in Austro-Ungaria. Noutatea este ca controlul in aeroporturile Romaniei se face de catre MAI austriac, nu romanesc. https://newsweek.ro/social/intrarea-in-schengen-vine-cu-o-surpriza-la-otopeni-de-ce-politia-austriaca-va-verifica-pasapoarte
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus