Marţi,
16.04.2024
Partial Noros
Acum
21°C

În 18 localități din județul Sibiu există riscuri de alunecări de teren, iar cele mai recente zone cu probleme sunt pe drumuri județene

În 18 localități din județul Sibiu există riscuri de alunecări de teren, iar cele mai recente zone cu probleme sunt pe drumuri județene

În 18 localități din județul Sibiu există riscuri de alunecări de teren, conform informațiilor deținute de administrația județeană. Aceasta intenționează să actualizeze hărțile de risc natural pentru alunecări de teren, aprobând într-o ședință extraordinară alocarea resurselor financiare necesare în acest sens.

Proiectul de hotărâre privind „aprobarea indicatorilor tehnico-economici, a devizului general precum și a cofinanțării proiectului Actualizare hărți de risc natural pentru alunecări de teren” este singurul aflat pe ordinea de zi a unei ședințe extraordinare a CJ Sibiu, programată pentru mâine, 4 aprilie. Potrivit proiectului, acest lucru va costa peste 3,5 milioane lei, iar jumătate din sumă va fi alocată din bugetul local al județului.

Actualizarea hărților de risc natural la nivel județean este o cerință impusă de Guvern. Printr-o hotărâre recentă, prin care s-a aprobat Metodologia privind finanțarea de la bugetul de stat a hărților de risc natural pentru cutremure și alunecări de teren, fiind lansat și Programul național multianual de finanțare, s-a stabilit că acest lucru este finanțat din bugetele locale ale județelor și în proporție de până la 50% de la bugetul de stat, prin Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

În raportul de specialitate aferent proiectului se menționează că prin Planul de Amenajare a Teritoriului Național, pentru județul Sibiu „au fost identificate un număr de 18 unități administrativ-teritoriale afectate de alunecări de teren cu un potențial scăzut/ridicat de producere a acestora”. Totodată, în document se menționează că prin actualizarea hărților se dorește și analizarea cu prioritate a suprafețelor unde s-a constatat apariția unor zone recente de instabilitate, adică aproximativ o suprafață de 3.500 kmp. Este vorba de porțiuni de drumuri județene:

- DJ107B limita jud. Alba-Păuca-Alămor-Mândra-Slimnic – tronson cuprins între km 33+308 – 33+386,

- DJ 104G Săcădate-Nucet – Cornățel - Roșia Nou – tronson cuprins între Săcădate și Nucet,

- DJ106A Sibiu-Rășinari – Păltiniș - Şanta – aproximativ la km 20+000

- DJ106J DJ106A-Gura Râului- Orlat (inters.DJ106E) – tronson cuprins între Gura Râului și intersecția cu DJ106A

- DJ143B Sibiu - Rusciori - Mag - Amnaș - Apoldu de Jos (inters.DJ106G) – zona de coborâre spre Amnaș în pădure

- DJ106G Poiana –Dobârca-Miercurea-Apoldu de Jos-Ludoş-Gusu-inters.DJ107B – tronson cuprins între Gusu și intersecție DJ107B

- DJ106E Cristian(int.DN1)-Orlat-Sibiel-Vale-Sălişte-Galeş-Tilişca-Rod-Poiana Sibiului-Jina-limita jud. Alba – tronson cuprins între Jina și Dobra

- DJ106D DN1-Cisnădie-Cisnădioara - D-va Sibiului- Rășinari - Poplaca - Orlat - Săcel

- DN1 – în zona Cisnădioara

- DJ105A DJ106-Marpod-Ilimbav-Săsăuş-Şomartin-Bruiu-lim.jud.Braşov – km 23+800 între Bruiu și Șomartin

- DJ142C Dumbrăveni-limita jud. Mureș – tronson cuprins între intersecția DJ151B – limita jud. Mureș km 6+000

- DJ106C Sibiu – Cisnădie- Sadu – tronson cuprins între ieșirea din Cisnădie – Tocile

„Studiile vor include în mod obligatoriu și o bază de date geospațială în format GIS, în sistem de proiecție stereografică 1970, în care se vor transpune hărțile de risc natural actualizate. Documentațiile și monitorizarea se vor realiza pe parcursul a 2 ani, în doua etape”, mai prevede proiectul de hotărâre.

„Prin actualizarea hărților de risc natural pentru alunecări de teren care este parte componentă a documentației de amenajare a teritoriului județean vor fi identificate arealele expuse riscului de producere a acestora precum și stabilirea măsurile necesare pentru evitarea producerii de vieți omenești și a pagubelor materiale”, menționează arhitectul-șef al județului, Argentina Lapoși, în raportul de specialitate.

 

Tema alunecărilor de teren a fost prezentă în ultimii ani în județul Sibiu mai ales în legătură cu unele lucrări publice sau private, în special la drumuri. Cel mai cunoscut caz a devenit cel de pe Autostrada Sibiu- Orăștie, acolo unde acum câțiva ani două dealuri au luat-o la vale către șosea.

Alunecările de teren au scumpit unele lucrări publice - spre exemplu, noul Parc Belvedere din cartierul Tilișca s-a scumpit cu 4 milioane de lei.

La sfârșitul anului 2022 Turnul Sfatului a atras atenția că un excavator sapă de trei zile într-o zonă cu risc de alunecări și că nimeni nu l-a putut opri.

Au fost însă și acțiuni de combatere a alunecărilor: în primăvara anului trecut angajații companiei de salubrizare SOMA, însoțiți de cei ai Adi Eco Sibiu, au plantat aproximativ 500 de puieți de salcâm într-o zonă cu alunecări de teren din județul Sibiu - mai exact, pe un teren dezafectat din apropierea satului Gusu, care aparține de comuna Ludoș.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 5264

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

2 comentarii

Till Eulenspiegel

Acum 1 săptămână

Partea cu ''alunecarile de teren au scumpit Parcul Belvedere cu 4 milioane'' s-o spuneti la Conferinta Nationala a Cofetarilor si Frizerilor,poate tine!
Raspunde

Nicolae Tarcea

Acum 1 săptămână

Nicolae Tarcea Pe cand o modernizare a drumului DJ148B -MAG-RUSCIOR- AMNAS -APOLDU DE JOS??Un drum folosit mult de cei din zona dar totsal nepracticabil. Sunt multe gropi iar cand ploua nu se mai poate merge nici cu caruta. Like · Reply · 1m
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus