Casa parohială din Pelișor, sat ce aparține de Bârghiș, este scoasă la vânzare de Biserica Evanghelică C.A.. Pentru imobilul de 580 de metri pătrați și pentru un teren de peste 7.000 de metri pătrați, biserica cere 138.500 de euro, însă totul poate veni ”la pachet” și cu o biserică veche de peste 500 de ani, care poate fi preluată în administrare printr-un contract de comodat.
”Noi avem 14 biserici pentru care căutăm cumpărători. Una singură a fost vândută, cea din Soroștin”
Consistoriul Districtual Evanghelic C.A. Medias vinde fosta casa parohială din satul Pelișor nr. 51. Aceasta are 6 camere, 2 băi, o bucătărie și pivniță la subsol, având o suprafață construita desfășurată de 580 mp, plus clădirea anexă având suprafața construită desfășurată de 39 mp, iar suprafața terenului este de 7.732 mp, se precizează în anunț.
”Cumpărătorii care intenționează să preia și Biserica Evanghelică pe un contract de administrare/comod, au drept de preemțiune în cumpărarea casei.
Doritorii pot depune oferta financiară la biroul Consistoriului Mediaș, Piata Castelului nr. 4, județ Sibiu sau pe email: [email protected], până în data de 30.04.2024 ora 13. Pentru informații suplimentare sunați la telefon: 0269/843.483 de luni până vineri între orele 10 -13”, scrie în anunțul publicat pe site-ul Bisericii Evanghelice C.A.
Ioana Velțan este manager de proiect și spune că cel care va prelua imobilele va trebui să aibă în vedere că bisericii, despre care se spune că a fost ridicată în perioada 1400-1750, nu i se poate schimba destinația.
”Noi avem acum 14 biserici pentru care căutăm persoane sau fundații care să le preia în administrare. Au fost 15, dar una singură a fost vândută, cea din Soroștin, acolo a fost mai ușor, pentru că aceasta nu era pe lista monumentelor istorice.
Restul de 14 figurează pe lista monumentelor istorice, iar în cazul acestora, statul are drept de preempțiune și sunt o serie de restricții în ceea ce privește schimbarea activității. În sensul în care în aceste spații nu se pot face decât evenimente culturale, expoziții, activități pentru comunitate.
În cazul Pelișor, cumpărătorul casei parohiale are posibilitatea de a achiziționa și biserica, însă sub forma unui contract de administrare sau de comodat, să poată realiza lucrări de întreținere.
„Nu se poate schimba funcțiunea sau destinația acestor imobile, dacă vorbim de bisericile evanghelice. Am văzut exemple în occident când acestea au fost schimbate în biblioteci, cafenele, însă la noi nu se poate face așa ceva,”, a explicat pentru Turnul Sfatului, Ioana Velțan.
Biserica, ridicată de sașii din ”Rin şi Mossel”
Se spune că Biserica Evanghelică din Pelişor fost construită între 1400-1750, de saşii colonizaţi aici de la Rin şi Mossel (n.r. este posibil să fie vorba de râurile Rin și Mossel - sau Mosel -, care se varsă în Rin), pe la 1140-1160. Pe atunci, aceștia erau în număr de aproximativ 30 de familii, iar în 1752, au ajuns la 53 de familii, ca în timp de 200 de ani, numărul acestora să se dubleze la 106 familii, susține Eugenia Blotor-Bubău, în cotidianul Tribuna, în septembrie 2000.
Atunci a sosit aici un grup de studenți germani la arhitectură care au înlocuit ţiglele sparte din acoperiş, au astupat unele spărturi în corpul clădirii, poarta din zidul exterior, podeţele din turn, balustrade pe lângă scările ce urcă în turn.
”La terminarea lucrării, când ziua de 12 august a anului 2000 se pleca spre seară, toată firea satului, printre care şi numeroşi saşi plecaţi în Germania, dar întorşi pentru a-şi petrece câteva zile de concediu în casele lor, a stat încremenită o clipă, pentru că un sunet de clopote nemaiauzit de mulţi ani a spart liniştea”, se preciza în articol.
Pelișor, fost Măgărei
Satul Pelişor se numea până după cel de-al doilea război mondial “Măgărei”.
Schimbarea denumirii satului în Pelişor, este, potrivit oficialilor din Bârghiș, ideea unui învăţător din sat, care a vizitat zona castelului Peleş şi a constatat că există multe asemănări cu zona natală.
A început apoi demersurile pentru ca satul să se numească Pelişor, tocmai pentru a atrage atenţia asupra peisajelor deosebite de aici.
Sursa foto: Biserica Evanghelică
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: se vinde casa parohiala din pe , se vinde casa parohiala , se vinde o biserica , biserica vanduta , magarei , Pelișor
Vizualizari: 21929
Ultimele comentarii
Acum 6 ore
Dan
Acum 6 ore
Noi noi
Acum 6 ore
IoB
Acum 7 ore
Barosanu
Acum 7 ore
Kukuruku