Vineri,
03.05.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Restructurarea Pieței Cibin: Primăria cere părerea sibienilor pentru a elabora documentația zonei

Restructurarea Pieței Cibin: Primăria cere părerea sibienilor pentru a elabora documentația zonei

Primăria Sibiu anunță intenția de elaborare a Planului Urbanistic Zonal pentru zonele construite protejate (PUZCP) pentru proiectul „Construire parcare și restructurare Piața Cibin”.

La baza anunțului stă proiectul semnat de o echipă de arhitecți sibieni care au câștigat un concurs internațional cu privire la soluțiile pentru restructurarea zonei pieței agroalimentare de pe malul Cibinului. Acesta a fost elaborat de biroul Vladostudio SRL și Atelier de arhitectură Terchila SRL.

Potrivit anunțului, publicul este invitat să transmită observații și propuneri privind intenția de elaborare a PUZCP în perioada 10 aprilie – 5 mai 2024.

Din etapele preconizate pentru consultarea publicului până la aprobarea planului fac parte elaborarea propunerii finale a PUZCP; elaborarea Raportului informării și consultării publicului; precum și transmiterea documentației pe circuitul legal de avizare.

Citiți și: Sibienii care au proiectat zona Pieței Cibin: „Un proiect extraordinar de complex”

Primăria a publicat și o planșă de reglementări urbanistic zonificare, dar și una cu posibilități de mobilare. Din acestea se poate vedea că pe locul Pieței Cibin vor fi ridicare construcții cu până la patru etaje pentru parcarea automobilelor. Totodată, în planșă se observă că piața va dispune de spații exterioare și interioare, iar în una din clădiri va fi amenajat un muzeu, dar și un restaurant.

Amintim că atunci când a lansat concursul de soluții pentru acest proiect, punctul central îl reprezinta amenajarea unei noi piețe agroalimentare la parterul unei noi clădiri ridicată peste actualul amplasament, care să aibă deasupra mai multe niveluri pentru o parcare cu cel puțin 325 de locuri pentru autoturisme, 25 pentru motociclete și 50 pentru biciclete. Terasa acestei viitoare construcții ar urma să fie utilizată pentru diferite alte funcțiuni publice, de la restaurante la spații temporare pentru evenimente culturale. Numărul de niveluri al viitoarei clădiri încă nu era stabilit. 

Viitoarea piață agroalimentară va trebui să fie ”un spațiu adecvat cerințelor contemporane”, suprafața totală desfășurată a acesteia fiind estimată la aproape 20.000 de mp.

Citește și: Mega-proiect de regenerare urbană a zonei Pieței Cibin: de la o nouă piață, parcare cu mai multe niveluri, la reamenajarea străzilor și parcărilor până la Teatrul Gong

Regândirea întregii zone

Pentru că zona pieței se află la intersecția mai multor artere, Primăria a solicitat atunci și elaborarea documentației necesare pentru crearea ”unui nod intermodal de călători”. Practic, un loc în care să se producă transferul între diferite modalități de transport: cu mașina proprie, transportul public, biciclete, trotinete sau pe pietonal. Pentru acest lucru era solicitată și regândirea traficului și a profilurilor stradale pentru străzile Piața Cibin, Turnului și Malului.

Nodul intermodal va trebui să includă, pe lângă o stație Tursib sau puncte de închiriere a bicicletelor și trotinetelor, și o stație de taxi, dar și o zonă dedicată autocarelor cu turiști (vor trebui amenajate minim cinci locuri de parcare pentru autocare).

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 3272

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

13 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Pas

Acum 3 săptămâni

Uite aici pararea orasenilor, bazata pe experienta constructiilor si modernizarilor fodoristaneze: NU, multumim!

Raspunde

Baronul ridichilor

Acum 3 săptămâni

Foarte bine, actuala boschetărie trebuie să fie ștearsă de pe fața pământului!

Raspunde

Kukuruku

Acum 3 săptămâni

Are farmec, inclusiv pt turisti Vreti sa arate ca un spital (nou)? Sau ca sediu de corporatie? Nici in Vest nu e asa. O sa faca o mizerie ca piata aia ratata de langa stadionul Vointa.

Raspunde

Rostogan

Acum 3 săptămâni

Cu scuze daca gresesc, dar ce o sa se vanda in tarabele amplasate pe zecile de mii de metri? Produse "autohtone" cu miros de China? Cat despre parcarea pt 5 autocare: pe ce strazi o sa ajunga/plece autocarele in/din zona??

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Unul

Acum 3 săptămâni

Un alt tun, cu dublu efect. Prima dată jaful banilor publici, apoi scoaterea pieței din aer liber, să se dezvețe sibienii de cumpărături acolo, dacă o fac tot ca pe o dugheană de tablă sau beton tip Kaufland, Lidl, Carrefour sau Auchan. Prăpădiții din administrația publică locală!

Raspunde

Damian ionut

Acum 3 săptămâni

Ocupativa puțin de cele trei familii ce nu au cale de acces în prelungirea strazi ion agarbiceanu, vă mulțumesc

Raspunde

Sibian

Acum 3 săptămâni

cladiri cu pana la 4 etaje ..... astia transforma piata in supermarket....si ce rost are? nici macar hala aia de lactate nu e ocupata toata ...deci cum va arata piata cibin? plina de smecheri care vand de toate....crede cineva ca vor veni mai multi producatori sa-si vanda recoltele daca piata va avea 4 etaje?
Raspunde

Mia

Acum 3 săptămâni

Reorganizarea pietei trebuie facuta cu cap. Fara zone de agrement si alte bazaconii! Asta ar insemna reducerea numarului de mese! In acest proiect, se pare ca NU primeaza aprovizionarea si vanzarea produselor locale! Luati exemplu din Barcelona, Piata Boqueria! Toate pietele din lume au acel "parfum local", ceea ce le da valoare! Nu transformati piata intr-un Balci! Amenajati-o in mod unitar, asigurati cismele de apa, toalete si cosuri de gunoi mai dese, si da, o zona inchisa pentru perioadele reci, daca vor mai fi......ierni cu temperaturi negative! Oare conteaza parerea mea???

Raspunde

Noaptea mintii la primaria satului Sibiu !

Acum 3 săptămâni

P+4 tangent la zona medievala a orasului?! Doar o administratie profund impotenta mental ar fi in stare sa se gandeasca la asa ceva. Ei nici macar nu au cautat solutii pentru parcare subterana rezistenta la panza freatica, pentru a nu construi asa o hidosenie si a lasa spatiul, cerul si peisajul turnului Bisericii Evanghelice liber pentru oameni , NU pentru masini si betoane. In anul 2024 cand exista nenumarate solutii tehnice, primarul are mentalitatea de sec. 18 ca daca se trage apa in parcare daca o facem subterana ?
Raspunde

2cents

Acum 3 săptămâni

In Oradea este deja functionala o parcare subterana construita foarte aproape de malul Crisului. Ar trebui sa se poata si la noi insa intai trebuie sa se renunte la cumetrii si trebuie adusi profesionisti care sa faca ce trebuie. Daca s-ar face parcarea complet subteran se poate face deasupra ei si o piata civilizata cu o arhitectura potrivita cu restul cladirilor.
Raspunde

Marius

Acum 3 săptămâni

In opinia mea este un proiect megalomanic nepotrivit cu specificul si atmosfera traditionalei Piata Cibin. Mult mai potrivit ar fi ceva care sa aduca in primul rand beneficii celor care vin cu produse agricole si celor care cumpara si nu neaparat turistilor.Regimul de inaltime ar trebui pastrat asa cum este in prezent iar hala existenta ar trebui reconfigurata pentru comerciantii care vand in periada rece. Trebuie gasita o solutie pentru ca mesele acum greoaie din beton sa poata fi usor mutate si spatiul oricand reconfigurat in functie de anotimpuri.In concluzie eu locuitor si vizitator constant al pietei Cibin nu as finanta acest proiect care este propus !
Raspunde

SERGIU

Acum 3 săptămâni

Sunt sute de piete acoperite sau partial acoperite in Europa, cele mai renumite prin Spania sau Italia, toate respecta arhitectura locului in care sunt amplasate, au maxim doua etaje, au luminatoare mari in tavan, pereti vitrati, ventilatie si iluminat natural. Locurile de parcare sunt limitate pentru a scapa de poluare, exista statii de taxi sau se utilizeaza transportul public si ride-sharing. Nu trebuie zidit inca un mall aproape de zona istorica!!!
Raspunde

Sibian

Acum 3 săptămâni

Acum ceva ani s-a mai realizat un proiect "maret" - piata din Strand - se dorea sa fie o piata moderna, acoperita , etc - s-a ales praful de ea.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus