Joi,
23.05.2024
Parțial Noros
Acum
14°C

Peste 28 de milioane de lei: a fost semnat contractul pentru reabilitarea sitului UNESCO Biertan

Peste 28 de milioane de lei: a fost semnat contractul pentru reabilitarea sitului UNESCO Biertan

Primăria comunei Biertan anunță că a semnat contractul de finanțare pentru proiectul „Reabilitare SIT UNESCO Biertan”, cel mai mare proiect pe care Comuna Biertan l-a avut vreodată. Valoarea totală a proiectului este de 28.487.589,71 lei, din care contribuția Comunei Biertan este de 4.195.779,10 lei.

Citește și: Cum va arăta centrul Biertanului, sit UNESCO: Se propune reducerea traficului auto prin crearea de zone pietonale și verzi, locuri de promenadă

„Este proiectul meu de suflet, pentru care am căutat finanțare circa 10 ani. Pentru comune este foarte greu să găsești o finanțare de 5.000.000 de euro, dar acum, prin ADR Centru Alba Iulia, prioritatea 7 - O REGIUNE CU TURISM SUSTENABIL, Intervenția 7.1.1. CONSERVAREA, PROTECȚIA ȘI PUNEREA ÎN VALOARE A PATRIMONIULUI CULTURAL UNESCO ȘI DE CLASA A, proiectul nostru prinde viață. Lucrăm intens la acest proiect din anul 2021 și efortul a fost unul considerabil.

Acum avem finanțarea, avem proiectul tehnic și autorizația de construire, iar de săptămâna viitoare demarăm licitația pentru desemnarea constructorului. Estimez ca în luna septembrie să începem lucrul efectiv și în maxim doi ani să-l finalizăm. Mulțumesc pe această cale doamnei ministru Raluca Turcan pentru sprijinul acordat până acum, de-asemenea, doamnei președinte a Consiliului Județean Sibiu Daniela Câmpean pentru rapiditatea rezolvării problemelor întâmpinate și, nu în ultimul rând, țin să mulțumesc echipei de proiect.

Proiectul de reabilitare a sitului UNESCO din Biertan are ca scop valorificarea patrimoniului cultural și turistic al acestui sat, în special a Ansamblului Bisericii Evanghelice Fortificate. Proiectul propune investiții care să îmbunătățească experiența turistică în zonă, concentrându-se pe amenajarea unor spații culturale, expoziționale și de agrement”, a transmis Mircea Dragomir, primarul comunei Biertan.

Ce zone vor fi reabilitate

Principalele zone de intervenție includ:

- Piața Centrală 1 Decembrie:

Transformarea într-un loc multifuncțional, socio-cultural, cu dotări precum mobilier urban (bănci, mese, scaune, coșuri de gunoi) pentru a oferi un mediu primitor și confortabil pentru localnici și turiști. Aceasta va deveni nucleul cultural al zonei.

- Piața Farmaciei:

Revitalizarea unei mici grădini de plante medicinale pentru a readuce în atenție farmacia de plante medicinale, un important obiectiv turistic al satului.

Zona expozițională 1 decembrie: Amenajarea unei zone expoziționale în Piața centrală pentru a pune în valoare zidurile bisericii și pentru a oferi vizitatorilor o experiență apropiată de arhitectura și istoria monumentului.

- Zonă de promenadă 1 Decembrie:

Crearea unei zone plăcute pentru turiști, care să pună în valoare situl UNESCO.

- Zona cântarului (A.I. Cuza)

Transformarea acestui simbol într-un spațiu autentic pentru evenimente tematice legate de târguri și comerț tradițional.

„Proiectul implică activ atât vizitatorii, cât și comunitatea locală, într-o serie de activități: organizarea unui concurs de tip vânătoare de comori pentru turiști, un festival multicultural și o expoziție interactivă pentru a promova istoria și cultura locală. De asemenea, se propune organizarea unui curs informal de ghizi turistici și a unor ateliere de artă și meșteșug local pentru a conserva și promova tradițiile locale.

Prin parteneriate transnaționale și creșterea capacității administrative, comuna Biertan urmărește să dezvolte o strategie de dezvoltare turistică și culturală sustenabilă, care să valorifice potențialul patrimoniului său și să contribuie la o comunitate mai inclusivă și mai prosperă. Sunt convins că acest proiect va oferi un cadru de dezvoltare pentru tinerii din comuna noastră prin crearea de noi locuri de muncă, creșterea veniturilor locale și va aduce multiple oportunități pentru operatorii economici și oricine își dorește să valorifice această oportunitate”, a mai transmis primarul comunei Biertan.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Sus