Luni,
16.06.2025
Cer Senin
Acum
12°C

Cum va arăta centrul Biertanului, sit UNESCO: Se propune reducerea traficului auto prin crearea de zone pietonale și verzi, locuri de promenadă

Cum va arăta centrul Biertanului, sit UNESCO: Se propune reducerea traficului auto prin crearea de zone pietonale și verzi, locuri de promenadă

Spații pietonale, zone verzi, parcări pentru biciclete și iluminat public modern sunt principalele propuneri pentru modernizarea și reconfigurarea spațiului public din centrul Biertanului. Intervențiile se vor realiza pentru a reduce traficul auto și pentru a crește mobilitatea alternativă.

Investiția presupune amenajarea pieței centrale 1 Decembrie, precum și a zonelor de promenadă din jurul bisericii-cetate fortificate - veche așezare săsească celebră în lume mai ales din 1993, când a fost inclusă pe lista monumentelor patrimoniului mondial a UNESCO.

Proiectul a fost prezentat la faza DALI (Documentație de Avizare a Lucrărilor de Intervenție) în cadrul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice nr. 9 în luna aprilie. Documentația a fost elaborată de firma Vitamin Arhitects SRL, iar membrii comisiei au eliberat aviz favorabil, dar cu următoarele condiții: implementarea proiectului trebuie să țină cont de păstrarea funcțiunii inițiale a pieței centrale, iar a doua condiție a fost ca piața să nu fie betonată.

În vederea obținerii acordului de mediu, la Agenția de Mediu Sibiu a fost publicat un memoriu revizuit care include și condițiile impuse de Direcția Județeană pentru Sibiu. 

vitamina.ro 

„Scopul proiectului este regenerarea prin măsuri de modernizare a zonei publice centrale și crearea unui spațiu bine integrat în contextul natural și caracterul istoric existent, dar atent relaționat la nevoile, dorințele locuitorilor și a vizitatorilor. Zona având primar funcțiunea de piață centrală, soluțiile cu caracter specific spațiilor publice de acest tip (zone de adunare, de evenimente, spații verzi, zone de repaus, parcări de biciclete, zone pentru activități în aer liber, mobilier urban specific) sunt integrate în soluția propusă.”

Valoarea totală a proiectului este estimată la 40,5 milioane lei, suma exactă urmând să fie stabilită în urma finalizării proiectului tehnic. Perioada de implementare propusă este 2 ani. De menționat este că investiția nu presupune construirea de clădiri noi.

Profilele stradale propuse vizează mobilitatea alternativă, oferind trotuare largi, spații verzi, spații de parcare pentru turiști. Se propun treceri de pietoni la nivel, și zone pavate pe carosabil care să ajute la reducerea vitezei de deplasare a autovehiculelor, se arată în memoriul amintit. 

Citește și Tunelurile secrete din Biertan. “Nu am intrat, mi-a fost teamă”

Citește și Cum vor fi salvate 16 case din Biertan și Arpașu de Jos. „Două persoane chiar voiau să le dărâme în primăvară”

Prin proiect se propune păstrarea și protejarea arborilor care reprezintă patrimoniul peisagistic al zonei, dar și plantarea unei vegetații de aliniament și a unor zone de plante perene și floră spontană.

vitamina.ro 

Din cele 40 de locuri de parcare, vor rămâne 19

Principalele propuneri ale specialiștilor vizează refacerea trotuarelor, sistemul de colectare a apei pluviale, modernizarea sistemului de iluminat și coborârea în subteran a rețelelor, precum și plantări de copaci. 

Se recomandă refacerea integrală a suprafețelor trotuarelor. Se vor utiliza la nivelul pavaje doar materiale din piatră naturală, andezit. Sunt prevăzute zonele de amplasare a spațiilor de vânzare: pavilioane și mese destinate pieței volante astfel încât să fie încurajată descărcarea fluxului de turiști în zona pieței. În zona piațetei vechiului cântar va fi amenajată o toaletă publică cu atutocurățare. Se propun plantări de arbori noi și crearea unor tipologii de spații verzi diferențiate în funcție scopul acestora: zone de plante perene, zone de floră spontană, zone de gazon și zone de plante medicinale și aromatice.

Sunt reconfigurate șanțurile perimetrale și sunt înlocuite cu un sistem de colectare a apei pluviale Într-o canalizare subterană. Au fost abordate două soluții tehnice pentru preluarea apelor pluviale de pe suprafețele carosabile și pietonale, în funcție de context: prin rigole și grile punctuale de scurgere. Scurgerile pluviale provenite prin burlane vor fi colectate în subteran iar apele provenite de pe suprafețele carosabile vor fi tratate prin separatore de hidrocarburi. Sunt incluse o serie de cișmele și fântâni publice în zonele de concentrare a fluxurilor de locuitori, copii, vizitatori.

Se reface sistemul de iluminat, cu iluminat public eficient și se propune schimbarea stâlpilor și a corpurilor de iluminat cu o serie de elemente de iluminat contemporane. De asemenea, sunt preluate în subteran următoarele rețele: iluminat public, telefonie, date și cabluTV, energie electrică.

Citește și Casă la prețul de 260.000 de lei, vândută de o primărie din Sibiu unei asociații din București. „Casa va fi restaurată, în stadiul în care arată acum este nelocuibilă”

Au fost amenajate 19 locuri de parcare care să deservească funcțiunilor publice din piață (3 pentru persoanele cu dizabilități), o parte din ele fiind cu acces auto controlat. A fost amenajată o stație de autobus în vecinătatea scolii și a pieței centrale;

Singurele locuri de staționare pentru autoturisme au rămas în proiect cele amplasate în lungul carosabilului în profilul stradal al străzilor perimetrale piaței centrale Piața 1 Decembrie (pe strada din sudul pieței 13 locuri și pe strada din nordul pieței 6 locuri). 

Astfel, din cele 40 de locuri de parcare existente acum, vor rămâne 19, dintre care două vor fi pentru persoane cu dizabilități. 

Prin proiect se propune plantarea unor specii autohtone de arbori și arbuști iar la nivelul zonelor de plantare se propun o serie de plante perene, floră locală spontană, plante aromatice și medicinale. Cei 59 de arbori existenți, 11 vor fi mutați și se vor planta 72 de noi copaci, ridicând numărul acestora la 131.

„Proiectul urmărește conservarea și punerea în valoarea a patrimoniului cultural-istoric, susținerea turismului cultural, sprijinirea activităților de promovare a obiectivelor locale și informare a turiștilor, dezvoltarea activităților economice conexe turismului dar mai ales creșterea calității vieții localnicilor și incluziunea socială a acestora”, se arată în memoriu. 

vitamina.ro 

Piața 1 Decembrie

Piața se află în zona centrală a satului Biertan, fiind zona ce adăpostește principalele clădiri publice ale satului: primăria, poliția, școala, căminul cultural, restaurantul și hotelul.

foto Turnul Sfatului

Din păcate amenajarea în prezent prezintă o serie de disfuncționalități, scriu specialiștii în memoriu. Intervențiile urmăresc revenirea la forma spațiului public original, de piață. Se propune eliminarea elementelor care crează bariere fizice între piață și clădirile perimetrale: diferențe de nivel, gardurile vii și șanțuri. 

Se propune refacerea suprafeței pieței astfel încât să asigure planeitate și o materialitate care să respecte ambientul istoric, asigurând concomitent și bune condiții de trafic. Se va utiliza piatra naturală și materiale care să fie în acord cu caracterul istoric al localității. Se păstrează arborii existenți în piață și se propun o serie de plantări noi.

Citește și Record mondial sau național? Biserica fortificată din Biertan are „cea mai complicată încuietoare din lume”. Preot: „Există încuietori mai complexe”

Piața farmacistului

Zona din fața farmaciei, obiectiv istoric deosebit de relevant, care a funcționat ca farmacie rurală încă din secolului XVI, este un spațiu liber de formă triunghiulară, generat de intersecția străzii principale (Aurel Vlaicu) cu strada secundară (Tudor Vladimirescu) care are o cotă mai coborâtă și care generează o intersecție în Y. Șanțurile laterale de scurgere a apelor pluviale sunt parțial rezolvate de-o parte și de alta a drumurilor, suprafețele verzi sunt slab puse în valoare iar trotuarele sunt realizate din dale de beton, majoritatea degradate.

Se propune restructurarea profilului transversal al străzii, prin păstrarea părții carosabile, adăugarea unei zone verzi, a unor alineamente de arbori, reconfigur‚ndu-se spațiul liber astfel încât să pună în valoare farmacia, în corelare cu refacerea suprafețelor de circulație.

Se propune crearea unei zone tematice care să amintească de importanța clădirii farmaciei prin plantarea în spațiile verzi a unor plante aromatice și medicinale.

Zona expozițională 1 Decembrie

Strada face legătura între Piața 1 Decembrie și strada Coșbuc și este prima stradă amplasată la limita bisericii fortificate, spre vest. Strada este una dintre cele mai relevante din punct de vedere a percepției asupra cetății din domeniul public și datorită intensității slabe a circulației poate fi redefinită ca o stradă cu acces auto limitat în zona de sud. 

„Ea are un caracter ambiental deosebit, oferind o relație directă cu primul inel de fortificație și permițând o vizibilitate amplă asupra bisericii fortificate. Spațiul verde cuprins între carosabil și limitele construite are și el calități variabile: spre fortificație este dispus pe un teren în pantă și participă la imaginea de ansamblu a cetății așezate pe colină, iar spre vest are o configurație reziduală, de zonă înverzită neîntreținută în relație cu (preponderent) partea din spate a gospodăriilor”.

Se propune transformarea străzii în pietonală, cu acces auto controlat, având în vedere că nu deservește în cea de-a doua treime către nord nici un obiectiv care nu ar putea fi accesat de pe alte circulații. 

vitamina.ro 

Caracterul pietonal propus pentru această zonă este justificat de importanța străzii în percepția bisericii și de caracteristica sa de spațiu cu perspectivă spre piață. Se propune crearea unor zone expoziționale și a unor zone de repaus cu vedere spre biserica fortificată. În zonele expoziționale se vor amplasa o serie de panouri informative, spațiul fiind ușor de adaptat în cazul unor workshop-uri în diferite configurații.

De asemenea, sunt propuși spre plantare o serie de arbori noi.

Zona de promenadă 1 Decembrie

Zona delimitează direct fortificația și oferă o relație vizuală directă cu aceasta, precum și fragmente de contact cu valea pârâului Biertan dar și cu un țesut de case în care relația dintre fronturi este una foarte apropiată și pitorească.

„Având în vedere importanța străzii în percepția bisericii se propune transformarea străzii într-o zonă de promenadă, cu acces auto pentru riverani. Se propune translatarea zonei pietonale astfel încât axul să fie poziționat descentrat față de mijlocul distanței dintre fronturi, pentru a permite configurarea unei suprafețe mai mari de spațiu verde pe conturul fortificației. În cazul pietonalei din jurul cetății se înlocuiesc dalele de beton cu dale de piatră naturală și se introduce un sistem de iluminare a zidurilor”.

Zona cântarului

Este una din străzile transversale relevante din țesutul istoric, care face legătura dintre drumul județean și Piața 1 Decembrie 1918 și strada longitudinală secundară dispusă în lungul văii. 

Suprafața orizontală este ineficient organizată, slab utilizată, primând interesul circulației auto față de interesul locuitorilor. Zona triunghiulară rezultată în zona de intersecție a zonelor carosabile are o importanță istorică la nivelul satului, fiind zona de amplasare a vechiului cântar al satului. În prezent aceasta nu este utilizată. De asemenea este zona prin care trece traseul Via Transilvanica.

Se propune amenajarea spațiului neutilizat prin generarea unei piațete de dimensiuni mici cu un element spațial principal care să amintescă de vechiul cântar dispărut în 1970 și cu zone de recreere pentru localnici și turiștii veniți de pe via Transilvanica.

În acest sens, prin proiect se propune o platformă din lemn de stejar cioplit ca bază a unui viitor pavilion. 

Memoriul poate fi descărcat de aici.

foto vitamina.ro 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus