Joi,
02.02.2023
Innorat
Acum
3°C

Record mondial sau național? Biserica fortificată din Biertan are „cea mai complicată încuietoare din lume”. Preot: „Există încuietori mai complexe”

Record mondial sau național? Biserica fortificată din Biertan are „cea mai complicată încuietoare din lume”. Preot: „Există încuietori mai complexe”

Cea mai complicată încuietoare de biserici din lume se găsește în județul Sibiu, la biserica Fortificată din Biertan, arată recordul mondial  stabilit de World Record Academy, cea mai mare organizație din lume care certifică recorduri mondiale, care a realizat și o scurtă descriere a bisericii din localitatea sibiană Biertan. Cu toate acestea, contactați de Turnul Sfatului, primarul localității Biertan și preotul Ulf Ziegler spun că nu au fost anunțați despre acest record. Mai mult, Ulf Zeiger, spune că, din cunoștințele pe care le are, recordul poate fi clasat drept unul național, nu mondial.  

Construită de comunitatea etnică germană de sași transilvăneni și inclusă în Patrimoniul Mondial al UNESCO, biserica din Biertan are un sistem central care blochează ușa cu 19 încuietori. Sistemul a fost conceput în jurul anului 1515 pentru protejarea valorilor adăpostite de aceasta și stabilește recordul mondial pentru cea mai complicată încuietoare de biserici din lume, arată cei de la World Record Academy.

Despre acest record, nici primarul, nici preotul Ulf Ziegler nu știau în momentul în care au fost contactați de Turnul Sfatului. „Nu știam de acest record, într-adevăr, în anii 90, ușa împreună cu încuietoarea au fost premiate la Expoziția Mondială de la Paris”, a spus Mircea Dragomir, primarul comunei Biertan.

Mai degrabă un record național, nu mondial

Potrivit World Record Academy, cele 19 încuietori sunt împărțite astfel: trei sunt poziționate în stânga, trei în dreapta, trei sus și șapte pe încuietoarea propriu-zisă, toate deschizându-se simultan cu o singură cheie.

Meşterul Johannes Reichmuth din Sighişoara este cel care a construit, în jurul anului 1515, ușa bisericii fortificate din Biertan. Unicitatea acesteia a contribuit și la sistemul complicat de blocare acționat de o cheie și o manivelă, al cărui autor nu se cunoaște. Patru mecanisme sunt activate de cheie și alte cincisprezece de manivelă. În caz de asediu, aici erau adăpostite toate bunurile de valoare ale comunității. Cristelnița de botez în stil gotic, decorată cu flori de crin și parțial îngropată în podea, este realizată din piatră și datează din secolul al XVI-lea.

Ulf Ziegler, preot la biserica fortificată din Biertan, spune că autorul încuietoarei nu este cunoscut, dar că ușa împreună cu aceasta sunt într-adevăr speciale. Nu știe despre stabilirea acestui record, dar spune că mai degrabă poate fi unul național decât unul mondial.

„Autorul încuietoarei este necunoscut, are un indiciu interesant, sunt două cuie pe lacăt pe care se poate vedea un cap de lup. Pornind de aici, unii au introdus teza că acesta ar fi numele lui de familie „Wolf”, dar este doar o teză. În prezent funcționează, dar cu ceva restricții. Ușa este de asemenea foarte interesantă și este făcută de Johannes Reichmuth. Ușa împreună cu încuietoarea au fost premiate la Expoziția Mondială de la Paris din anul 1900. Putem vedea primele reprezentări tridimensionale. Vedem niște tunuri în partea de jos, niște umbre, colțurile sunt un pic torsionate, asemenea unei picturi tridimensionale. Cât despre record, eu cred că există încuietori mai complexe în lume, mai degrabă poate fi unul național, nu mondial”, spune acesta.

În 1993, Biertan și biserica fortificată au intrat în Patrimoniu Mondial UNESCO. Totodată, biserica face parte din lista monumentelor istorice de către Ministerul Culturii și Cultelor din România, fiecare dintre cele trei fortificații fiind considerate un monument separat.

Sursă foto: World Record Academy

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Adina Torop

de Adina Torop

Reporter Speciale

adina@turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Nonick

Acum 10 luni

World Record Academy nu certifica nimic gratuit, deci cineva a platit pentru a "omologa" acest record.
Raspunde

Ziegler U

Acum 10 luni

Ar fi prea simplu daca ai putea cumpara orice. Noi, cei din Biertan nu avem interesul sa fim "omologati". Poate ar fi mai bine sa veniti si sa va convingeti personal. Va asteptam. O zi frumoasa.

Raspunde

Birtu

Acum 10 luni

Nu stiu cum se face ca odata la cateva zile apare cite un articol care arata ca la Sibiu se face ceva in premiera ondiala sau se gaseste ceva unic in lume ,da avem si asa ceva ,un primar unic in lume care face lucrurile pe invers si cei mai bogati oameni din univers care sau nascut linga oras intr-o coliba !
Raspunde

Ger

Acum 10 luni

Mai mult, Ulf Zeiger, spune că, din cunoștințele pe care le are VÁ RUGÁM SÁ CORECTATI NUMELE "ZEIGER"
Raspunde

Magog

Acum 10 luni

incuitoarea de la Sibiu cred ca este mai complicata...din cristelnita Bisericii Evanghelice
Raspunde

Ragatean

Acum 2 luni

cred ca ar trebui sa va verificati materialele inainte de publicare, sau sa le trimiteti la corectura:)

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus