Chestiunea celor cinci scanere care împiedică recepția lucrărilor de 64 de milioane de euro derulate la Aeroportul din Sibiu nu are, deocamdată, o soluție „cristalizată”, arată Luminița Gherendi, director de Investiții și Dezvoltare. Cu toate acestea, ea dă asigurări că și în lipsa acestor soluții, sibienii vor beneficia de un terminal complet funcțional în relativ scurt timp.
Este vorba de o situație de excepție, după cum a dezvăluit Turnul Sfatului la începutul acestei luni: finalizat la nivel declarativ, proiectul de modernizare a Aeroportului Internațional Sibiu s-a blocat din cauza a cinci scanere pentru încălțăminte. Deși au o valoare nesemnificativă în raport cu totalul investițiilor, cele cinci scanere s-au dovedit a fi esențiale în atribuirea contractului, conform unei contestații depusă în timpul licitației.
Scanerele pentru încălțăminte, însă, nu mai pot fi livrate acum, deoarece nicăieri în lume nu există astfel de produse care să aibă „statutul de «marcă UE»”, după cum a fost solicitat prin caietul de sarcini și după cum scrie în proiectul pe baza căruia Aeroportul a obținut fonduri europene nerambursabile pentru modernizare.
Primul efect al lipsei acestor scanere este acela că recepția la terminarea lucrărilor nu a putut fi semnată. Fără recepție, nu doar că nu poate fi obținută autorizația pentru securitate la incendiu, dar nici nu poate fi înscris în Cartea Funciară noul terminal, fapt care blochează închirierea spațiilor din acesta, de exemplu.
Noul terminal de la Sibiu așteaptă recepția
„Procesul-verbal la terminarea lucrărilor se va face în conformitate cu prevederile contractuale și cu respectarea legislației în vigoare privind construcțiile. Semnarea procesului verbal se va realiza în perioada de valabilitate a contractului”, răspunde, în acest context, Luminița Gherendi (foto principală centru), directot de Investiții și Dezvoltare și, totodată, managerul proiectului de 64 de milioane de euro.
În acest moment, termenul contractual pentru modernizarea AIS este prelungit până în 31 iulie 2024. Conform Regulamentului pentru recepția construcțiilor, recepția parțială, pe sectoare, nu echivalează cu cea de la terminarea lucrărilor, care să ducă apoi la eliberarea certificatului de edificare a construcției și, astfel, contractul să poate fi considerat finalizat.
Prin urmare, esențială rămâne chestiunea scanerelor pentru încălțăminte, de a căror livrare sunt responsabili cei de la UTI Facility Management, parte a asocierii care a câștigat contractul care a ajuns în final la 64 de milioane de euro. Cei de la UTI tot nu au răspuns solicitării Turnul Sfatului referitoare la rezolvarea acestei situații, despre care și responsabilii AIS recunosc că nu au, deocamdată, o abordare legală în vedere. „Modalitatea de tratare a acestei situații este în analiză, la acest moment nefiind cristalizată soluția pe care regia o va aplica”, se mai arată în răspunsul transmis de Luminița Gherendi.
Ultimul termen: decembrie 2026
După cum a arătat Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene pentru cititorii Turnul Sfatului, chiar dacă sunt insignifiante în raport cu valoarea investiției, cele cinci scanere trebuie puse în funcțiune până în decembrie 2026 – termenul limită pentru proiectele finanțate nerambursabil prin POIM 2014 – 2020. În caz contrar, vor fi aplicate corecții de 100%.
„Vor fi întreprinse toate măsurile astfel încât până la data de 31.12.2026 proiectul să fie implementat integral”, este răspunsul prin care Luminița Gherendi explică pentru cititorii Turnul Sfatului cum va rezolva chestiunea scanerelor lipsă.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: scanere incaltaminte , proiect modernizare , managerul dezvoltarii aeroport , Aeroportul Sibiu , Luminița Gherendi
Vizualizari: 4514
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Rob
Acum 4 ore
Barosanu
Acum 4 ore
Emil
Acum 4 ore
Nobody
Acum 4 ore
D.M.