Luni,
27.05.2024
Cer Senin
Acum
11°C

Totul despre furia laptelui și mastită într-un interviu cu medicul ginecolog Andreea Popa. „Afectează de obicei ambii sâni și apare frecvent în prima săptămână după naștere”

Totul despre furia laptelui și mastită într-un interviu cu medicul ginecolog Andreea Popa. „Afectează de obicei ambii sâni și apare frecvent în prima săptămână după naștere”

La începutul lunii aprilie o tânără de numai 32 de ani a murit la spital, în urma unor complicații apărute după naștere. Medicii de la Spitalul Clinic Județean au indicat angorjarea sânilor (furia laptelui, cum este numită în popor) ca diagnostic inițial, după care starea femeii s-a agravat fulgerător. Pentru o corectă informare și pentru a putea preveni astfel de situații, medicul ginecolog Andreea Popa a vorbit pentru Turnul Sfatului despre cum se transformă sânul în sarcină, complicațiile la care poate duce mastita, dar și despre patologia sânului. 

Citește și: O femeie de 32 de ani a murit la spital, în urma unor complicații la sân, la o săptămână după ce a născut. Tânăra a făcut trei stopuri cardio-respiratorii. Al treilea i-a fost fatal

Dr. Andreea Popa este medic primar Obstetrică – Ginecologie în cadrul Spitalului Orășenesc Cisnădie. Ea a răspuns unor întrebări legate de complicațiile sânului care pot apărea în sarcină, despre senologie și despre patologia sânului. 

Reporter: Care sunt transformările sânului în perioada sarcinii? 

Dr. Andreea Popa: Pe tot parcursul celor nouă luni, întregul corp suferă modificări. Sânii sunt și ei vizați, aceștia trecând prin schimbări multiple din primele săptămâni de sarcină până la naștere.

La scurt timp după concepție, schimbările hormonale pot face sânii mai sensibili sau dureroși. 

Areola, zona de tegument mai închis la culoare din jurul mameloanelor, se poate mări și se pot observa mici proeminențe, numite „tuberculii lui Montgomery”. Acestea sunt un tip special de glande care secretă o substanță lubrifiantă și antiseptică, cu un rol esențial în alăptare.

Pe măsură ce sânii se măresc, pielea se întinde și este posibil să apară linii roșiatice, maronii sau violete, atât pe sâni, cât și pe abdomen. Aceste linii se numesc vergeturi și sunt cauzate de modificările țesuturilor pielii sub influentele hormonale. 

O altă modificare a sânilor ce apare în sarcină este legată de secreții. În mod normal, lichidul este de obicei lăptos, gălbui sau chiar de culoare verzuie. Organismul gravidei produce colostru, prima formă a laptelui matern, de aceea nu trebuie făcută stimularea mameloanelor.

Nu toate gravidele experimentează astfel de scurgeri. Dacă ele nu apar, nu înseamnă că femeia va produce mai puțin lapte. Fiecare organism răspunde la apariția unei sarcini în mod diferit. Atunci când secreția este cu sânge, este un semn clar ca trebuie efectuat consult de specialitate.

Ce este angorjarea sânilor? Când apare? 

Angorjarea sânilor denumită popular și „furia laptelui” este o condiție medicală care apare frecvent în prima săptămâna după naștere și reprezintă inflamarea și mărirea în volum a sânilor, cauzată de o secreție mare de lapte și de prezența unui volum mare de fluide precum sângele și limfa la nivelul acestora. 

Organismul se pregătește pentru creșterea secreției de lapte, intensificând circulația sangvină și limfatica de la nivelul sânilor. Acest lucru duce la un volum crescut de lichid între țesuturile mamare, ceea ce poate provoca durere și alte simptome precum căldura locală, eritem.

Furia laptelui ar trebui să dureze de obicei maxim două săptămâni după nașterea copilului. În anumite cazuri, furia laptelui poate dura mai mult. Dacă se întâmplă asta este indicat să se consulte medicul.

Angorjarea sânilor poate afecta procesul alăptării, poate duce la întreruperea timpurie a alăptării și poate produce inclusiv infecții la nivelul sânilor: mastita sau abcer mamar.

Care sunt cauzele apariției furiei laptelui?

Crestarea cantității de sânge și de limfa de la nivelul sânilor poate provoca angorjarea sânilor. Hiperlactația, numită și supraproducție de lapte matern, apare atunci când corpul produce mai mult lapte decât este necesar pentru hrănirea bebelușului. Angorjarea sânilor poate fi un simptom al hiperlactației.

Angorjarea sânilor afectează de obicei ambii sâni. Cancerul de sân inflamator afectează de obicei un singur sân. Acest tip de cancer are si alte simptome precum modificări ale culorii sau texturii pielii. Alte forme de cancer de sân pot cauza inflamarea și mărirea unui singur sân din cauza blocarii cananlelor lactifere. În cazul angorjării unui singur sân, este important să fie consultat medicul pentru a exclude posibilitatea apariției cancerului de sân inflamator. 

Care sunt simptomele furiei laptelui?

Angorjarea sânilor prezintă diferite semne și simtome, cele mai importante fiind:
- senzație locală de caldură (sânii se pot simți fierbinți)
- senzație de greutate la nivelul sânilor
- durere la nivelul sânilor, de intensitate crescută
- tumefierea sânilor care se poate extinde până la nivelul axilei
- transpirații, febră. 

Citește și: Polițiștii de la Investigații Criminale s-au sesizat și au deschis o anchetă penală în cazul mamei decedată la Spitalul Județean

Cum poate fi diagnosticată furia laptelui?

Angorjarea sânilor este o afecțiune temporară pe care medicii o pot identifica în timpul unui examen fizic. Medicul poate pune întrebări despre simptome, durata acestora și despre particularități privind procesul de alăptare. Toate aceste informații pot ajuta la identificarea cauzei simptomelor apărute.

Mastita reprezintă înfundarea unui canal galactofor. Ulterior, acest lucru poate conduce la inflamație și chiar infecție. De aceea, este important să se consulte un medic dacă se observă modificări de orice fel la nivelul sânilor. 

Diagnosticul de mastită în lactație este stabilit de către medicul curant pe baza examenului clinic și al anamnezei pacientei. În anumite situații, poate fi necesară efectuarea unei culturi din laptele matern pentru confirmarea mastitei bacteriene și orientarea tratamentului antibiotic în funcție de sensibilitatea germenului izolat în cultură.

Febra și frisoanele pot să apară ca urmare a procesului inflamator de la nivelul sânilor, semn că apar complicațiile respectiv mastita, abcesul mamar.

Care sunt riscurile atunci când apare această afecțiune? 

Angorjarea sanilor sau furia laptelui se poate manifesta și prin apariția unor noduli și prin aplatizarea mameloanelor cauzată de mărirea în volum și de întărirea sânilor. Acest lucru poate provoca dificultăți în atașarea bebelușului la sân.

Blocarea canalelor cu lapte determina înfundarea acestora și în anumite situații pot apărea suprainfecții cu germeni patogeni proveniți din cavitatea bucală a sugarului sau de pe suprafața mamelonului. Laptele care stagnează la nivelul ductelor galactofore, reprezintă un mediu de cultură deosebit de ofertant pentru bacteriile care ajung la acest nivel și proliferează determinând infecții ale glandei mamare.

Afecțiunea evoluează cu durere la nivelul sânului inflamat, eritem și senzație locală de căldura, ce pot fi însoțite de febră și frisoane. Bacteriile responsabile în mod frecvent de apariția infecțiilor in cazul mastitelor puerperale sunt reprezentate de S.aureus, S.epidermidis sau Streptococcus spp.

Mastita inflamatorie sau mastita bacteriană poate provoca simptome similar angajării sânilor, însă este caracterizată și de înroșirea sânilor, durerea este severă, apare febra persistentă însoțită de frison.

În anumite situații, mastita se poate complica prin apariția unui abces mamar care determina apariția unei formațiuni ferme și dureroase însoțită de febră înaltă, frisoane și stare generală alterată a pacientei.

Abcesele mamare cu localizare profundă sunt dificil de evaluat prin palpare, astfel încât medicul poate recomanda o ecografie de glandă mamară în cazul mastitelor complicate. Acest tip de evoluție nefavorabilă a mastitei, necesită în majoritatea situațiilor efectuarea unei puncții sub ghidaj ecografic pentru evacuarea abcesului, urmată de terapie cu antibiotice, în funcție de recomandările medicului curant. 

Cum pot fi prevenite aceste complicații? 

Alăptarea bebelușului la două - trei ore poate preveni încărcarea sânilor cu lapte. În cazul în care se sare o sesiune de alăptare, sânul poate fi golit cu ajutorul unei pompe de sân.

Diminuarea factorilor de risc care contribuie la apariția mastitei, se poate obține prin golirea completă a sânilor în timpul hrănirii sugarului și schimbarea poziției adoptate de la o alăptare la alta. Pe parcursul hrănirii este important ca sugarul sa fie poziționat și atașat corect la sân pentru evitarea leziunilor mamelonului și golirea eficientă a ductelor galactofore.

Toaleta locală regulată a sânului diminuează șansele de infecții bacteriene, prin îndepărtarea germenilor de pe suprafața tegumentului care pot ascensiona de-a lungul ductelor galactofore.

Mediul ambiental plăcut, suportul lăuzei de către familie și expertul în alăptare, ajută la evoluția fiziologică a perioadei de lăuziei, respectiv a procesului de alăptare.

Mastita poate fi prevenita cu succes prin respectarea indicațiilor oferite de către un consultant în alăptare, mai ales în cazul femeilor aflate la primul copil, care nu au experiență în atașarea sugarului la sân.

În cazul în care o femeie se confruntă cu furia laptelui, când și la ce medic poate să apeleze? 

Femeile care suferă de mastită de lactație se simt, de obicei slăbite, ceea ce îngreunează îngrijirea și hrănirea bebelușului, prezintă dureri, semne inflamatorii ale sânului, febră, stare generală alterată. Dacă apar aceste semne și simptome este imperios necesar consult de specialitate.

Medicul ginecolog: este un specialist în sănătatea femeii și poate trata mastita la femeile care alăptează sau care nu alăptează. Ginecologul poate evalua simptomele, poate prescrie antibiotice sau alte medicamente necesare și poate oferi îndrumări pentru a gestiona și preveni recurenta mastitei.

Medicul de medicină de familie: daca aveți simptome de mastită, puteți consulta medicul de familie. Acestea vă poate ajuta să gestionați mastita sau va pot îndruma spre un medic ginecolog.

Consultantul în alăptare: dacă alăptați și dezvoltați sâni angorjati, puteți consulta un consultant în alăptare. Acești specialiști sunt instruiți să ofere sfaturi și asistență în rezolvarea problemelor legate de alăptare și pot oferi îndrumări specifice pentru gestionarea sânilor angorți, decelează apariția complicațiilor și semnalează necesitate consultului medical.

Medical infecționist: în cazurile mai severe de mastită sau în situațiile în care exista rezistenta la tratament, un infecționist poate fi consultat pentru evaluare și management suplimentar al infecției.

Dacă bănuiți că aveți mastită, este important să solicitați asistență medicală. Medicul vă va evalua simptomele și vă poate recomanda un curs de antibiotice pentru a trata infecția. De asemenea, specialiștii vă pot oferi sugestii pentru ameliorarea disconfortului.

Pe lângă tratamentul medical, este esențial să continuați alăptarea sau golirea frecventă a laptelui pentru a asigura fluxul de lapte și pentru a preveni blocarea ulterioara. Golirea sânului ajută la curățarea infecției și ameliorarea simptomelor. Menținerea unei igiene bune a alăptării,  poziționarea corespunzătoare sunt două metode prin care puteți preveni apariția mastitei, deși aceasta poate apărea și dacă se respectă aceste practici. Consultați medicul pentru un tratament personalizat.

Și cum pot fi tratate toate aceste afecțiuni? 

Tratarea furiei laptelui. Deși în cazul apariției furiei laptelui, atașarea bebelușului la sân poate fi dificilă sau dureroasă, aceasta reprezintă una dintre principalele modalități prin care poate fi reglata secreția de lapte și prin care pot fi reduse simptomele. Dacă atașarea bebelușului este dureroasă din cauza sânului prea plin, se poate detensiona sânul prin utilizarea unei pompe de sân și ulterior atașarea copilului la sân poate avea loc mai ușor.

De asemenea, angorjarea sânilor poate fi ameliorată prin masaj, duș cald sau prin aplicarea de comprese calde pe sâni înainte de alăptare. Dacă aceste remedii nu funcționează, nu este indicat să se insiste deoarece căldura poate agrava uneori fenomenul de inflamație și poate provoca eliminarea dificilă a laptelui matern. De asemenea, este indicat sa se utilizeze o tehnică de masaj recomandată de medic.

Dacă apare febra, secreții la nivelul mameloanelor sau dureri corporale, trebuie consult medical, cel mai probabil este debutul bolii numite mastită purperală.

Tratarea mastitei. Tratamentul simptomatic al mastitei include administrarea de analgezice și antiinflamatorii pentru diminuarea disconfortului dureros și aplicarea de comprese sterile la temperatura camerei, la nivelul sânului, după alăptare. Durerea la nivelul sânului afectat poate fi ameliorată prin evitarea acumulării de lapte (alăptare sau masarea sânului afectat) sau purtarea de sutiene special concepute pentru perioada de alăptare și evitarea efortului fizic.

Tratamentul etiologic presupune administrarea de antibiotice în funcție de recomandările medicului curant. Este important ca pacienta să respecte dozele și intervalul de timp la care se recomandă administrarea antibioticului, pentru prevenirea reapariției mastitei și a complicațiilor reprezentate de abcesele mamare. Alăptarea în timpul tratamentului este încurajată de către medicul curant deoarece contribuie la eliminarea infecției și nu prezintă riscuri pentru sugar.

Citește și: Spitalul Județean nu mai comunică, până la finalizarea anchetelor, pe cazul tinerei mame de 32 de ani care a murit la spital: „Din considerație pentru tragedia prin care trece familia”

Tratarea abcesului mamar. Abcesele mamare necesită drenarea colecției purulente și implică realizarea unei puncții evacuatorii la nivelul sânului afectat. Vindecarea abceselor poate fi cuprinsă între cinci și șapte zile în funcție de particularitățile fiecărui caz în parte.

Tratamentul antibiotic poate fi administrat sub forma orală sau parenterală în cazul abceselor cu evoluție nefavorabilă. Majoritatea femeilor pot continua alăptarea la sânul afectat pe durata vindecării abcesului, însă există și situații în care medicul poate recomanda întreruperea hrănirii sugarului și pomparea periodică sau exprimarea manuală a laptelui de la nivelul glandei mamare afectate.

Ce trebuie să mai știe femeile în legătură cu afecțiunile sânului?

Că în medicină există o specialitate care se ocupă de orice afecțiune a sânului. Aceasta este senologia. Există medici radiologi, chirurgi și oncologi cu specializare în senologie, ce au ca focus principal în activitate, diagnosticul sau tratamentul patologiei mamare. Acești specialiști recomandă autoexaminare lunară, un consult de specialitate în fiecare an: până la vârsta de 40 ani, ecografie mamară/ elastografie, după vârsta de 40 ani mamografie la doi ani, iar complementar: rezonanță magnetică nucleară mamară (RMN), puncție biopsie, in funcție de fiecare particularitate a cazului.

Și patologia sânului?

Reunește un spectru de afecțiuni benigne și maligne, traduse prin: durere la nivelul sânului (mastodinie), scurgeri mamelonare sau mase tumorale palpabile.

Cauzele specifice ale acestor simptome variază în funcție cu vârsta pacientei.

Patologia benignă predomina la femeile tinere; în premenopauză - mastodinia este strâns legată de schimburile mediate de estrogen și progesteron, în timp ce riscul de malignitate crește  odată cu înaintarea în vârstă.

Orice  modificare la nivelul structurii sânului poate ridica suspiciunea de cancer mamar, însă cel mai adesea se arată a fi o afecțiune benignă a sânului.

Care sunt cele mai frecvente afecțiuni benigne ale sânului?

Modificările fibrochistice. Aceste modificări sunt frecvente și apar la cel puțin jumătate dintre femei. Este posibil să se resimtă la nivelul sânului ca niște denivelări sau umflături, precum și senzația de edem, sensibilitate sau durere, cel mai probabil înainte de ciclul menstrual. De asemenea, aceste modificări fibrochistice se pot resimți în perioada post-menopauză sau în timpul administrării de hormoni.

Apoi chisturile. Sunt formațiuni în formă de sac, pline cu lichid, pe care le putem simți la palpare ca o umflătură moale sau un punct sensibil. Sunt descoperite cel mai adesea la femeile cu vârste cuprinse între 35 și 50 de ani și își pot modifica dimensiunea în funcție de etapele ciclului menstrual.

De asemenea, fibroadenoamele care sunt tumori solide, necanceroase, care apar cel mai frecvent la femeile de vârstă reproductivă. În general, sunt nedureroase . La palpare pot fi netede sau de consistența cauciucului și mobile sub piele.

Traumatismul este o altă afecțiune benignă. Uneori, o lovitură la sân sau o vânătaie poate produce o umflătură. Asta nu înseamnă că este mai mare probabilitatea să faceți cancer mamar, fiind de asemenea considerată o afecțiune benignă.

Depozite de calciu (microcalificările). Sunt mici depozite de calciu ce pot apărea oriunde la nivelul sânului. Pe mamografie, acestea apar adesea sub forma unor puncte sau pete albe. De obicei, sunt atât de mici încât nu le poți simți. Majoritatea femeilor au una sau mai multe zone cu depozite de calciu. Ele pot fi cauzate de secrețiile celulare și inflamare. Majoritatea depozitelor de calciu sunt inofensive, dar un mic procent se poate asocia cu cancerul. Micro-calcificările nu au nicio legătură cu calciul din dietă sau cu suplimentele de calciu administrate.

Și infecțiile. De obicei, infecția sânului, sau mastita, afectează femeile care alăptează sau care au încetat recent alăptarea, deși este posibil ca o femeie să facă mastită fără nici o legătură cu alăptarea. Sânul se va înroși, va fi cald, sensibil și umflat, iar ganglionii limfatici axilari se pot tumefia. De asemenea, este posibil să apară și o stare febrilă ușoară

Dar cele maligne? 

Semnele care pot indica malignitate, deși diagnosticul de certitudine este examenul histopatologic sunt:

- scurgere mamelonară sanguinolentă (sau de orice fel în afara perioadei de alăptare), spontan sau la palparea sânului sau mamelonului.

- eroziunea mamelonului sau a areolei mamare;

- retracția sau tumefacția mamelonului;

- formațiune tumorală palpabilă oriunde la nivelul sânului, mamelonului sau axilei;

 - modificarea de formă sau volum a sânului;

- modificarea pielii sânului – roșeață, infiltrare, retracție;

Țara noastră nu are un program național de screening, care să testeze femeile și să ajute la diagnosticarea cât mai devreme a acestei boli grave, de aceea, trebuie pus accent pe autoexaminare, examinare clinică și paraclinică periodică. În concluzie, evaluare patologiei sânului implică de obicei, o anamneză amănunțită, examinarea clinică, metode imagistice (ecografia mamară, elastografia mamară, mamografia, rezonanța magnetică nucleară) și când există indicație, biopsie.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

4 comentarii

Emil

Acum 4 săptămâni

La teorie stam bine, practica ne omoara.
Raspunde

Dan

Acum 4 săptămâni

Esti foarte sigur pe tine ca suntem asi la teorie. Dar practica fara teorie nu se poate (daca vrei sa fi bun si sa perseverezi). Nici pe aia nu o stim majoritatea, ca nu ne place sa citim, sa ne documentam, si nici perioada comunista si nici cea de dupa nu ne-a ajutat, ca daca recunosti ca nu stii, sau pui intrebari ca sa devii mai bun, esti luat de prost, chiar de prosti. Orice metoda de informare, preventie este binevenita oricand (exceptie o fac cazurile cand se inatmpla dupa o tragedie care arata cat de jos stam), iar aceste articole medicale si dezvoltare personala si tehnica le gaseai inainte in toate revistele (poate asta era singura parte buna a comunismului de care multora le este dor). Acum doar cancan, manele si divertisment, scolile nici macar educatie sexuala nu accepta, profesorii buni sunt dati la o parte de cei cu tarie in gura. Educatia este fundatia oricarei civilizatii, fara educatie, la un moment dat ninse vor da articole ca nu mai stim sa respiram corect.

Raspunde

Dan

Acum 4 săptămâni

Si intrebarea mea ar fi: cati medici buni avem, carora sa nu le fie frica sau rusine ca sa iti dea sfaturi pre si post operatorii ? Frica, pentru ca multi, si ei stiu, ca nu sunt atat de capabili pe cat ar fi nevoie sa indeplineasca cerintele postului detinut. Si cati accepta ca nu le cunosc pe toate, ca mai au de invatat si ca oricand ar putea sa se loveasca de cineva caruia va trebui sa ii spuna "ma voi documenta mai in amanunt" ? Nici teoria nu o stim, ca acolo este problema, pe noi, in haosul de dupa 90, lipsa educatiei, si paradoxal auto-educatia (ca batranii au plecat la facut bani) ne-au adus aici, intr-o gaura neagra in care posturile importante sunt ocupate de oameni pregatiti nici macar 50% dar cu o aroganta fara margini, si unde cei capabili nu sunt lasati sa ajunga

Raspunde

Emil

Acum 3 săptămâni

Infractionalitatea politica a diseminat si-n sanatate, nu doar in clasa politica, educatie, cultura, justitie, armata, politie si CCR. Medicii sunt cel mai prost platiti in raport cu pregatirea, solicitarea, concentrarea si responsabilitatea profesiei, si se razbuna pe pacienti considerandu-i pe buna dreptate complici cu infractorii politici votati in varful statului. Spaga si parandaratul diminueaza mult actul medical.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus