Duminică,
19.05.2024
Partial Noros
Acum
23°C

Ambasadorul Regatului Unit, impresionat de mocănița de pe Valea Hârtibaciului, pe care o pune în top trei experiențe în Transilvania. „A circulat „«cu nașul»”

Ambasadorul Regatului Unit, impresionat de mocănița de pe Valea Hârtibaciului, pe care o pune în top trei experiențe în Transilvania. „A circulat „«cu nașul»”

Printre cei aproape 1.000 de turiști care au fost călători în primele curse pe care, în acest an, mocănița cu aburi le-a parcurs pe Valea Hârtibaciului, s-a numărat și Giles Matthew Portman, ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la București.

„Ambasadorul Giles Portman s-a întors din vacanța de Paștele Ortodox cu amintiri și fotografii frumoase din Transilvania. Ce l-a impresionat: Casa Regelui Charles al III-lea de la Viscri; Mocănița Hosman-Cornățel, susținută de voluntari britanici, dar mai ale peisajele și drumețiile cu un mare susținător al mediului rural din România (Charlie Ottley – n.r.). Timpul a fost scurt pentru a vizita mai mult, dar ambasadorul nostru va reveni cu siguranță în Transilvania cât de curând!”, au publicat reprezentanții Ambasadei Regatului Unit al Marii Britanii la București, marți dimineața, pe pagina de Facebook afiliată.

În minivacanța de Paște, mocănița a circulat pentru prima dată în acest an trasă de o locomotivă cu aburi, împrumutată Asociației Prietenii Mocăniței de către un pasionat de locomotive din Marea Britanie. „În total au fost 985 de plătitori de bilete în aceste patru zile. Dacă adăugăm și ambasadorul Regatului Unit și însoțitorii săi, ajungem la o mie. Ambasadorul nu a plătit bilet, l-am lăsat «să circule cu nașu»”, glumește Mihai Blotor, președintele Asociației Prietenii Mocăniței, tânărul care stă în spatele întregii povești prin care mocănița de pe Valea Hârtibaciului a reînceput să circule.

Sursa foto: Facebook / Asociația Prietenii Mocăniței

Despre voluntarii din Marea Britanie la care face referire postarea ambasadei, Mihai Blotor arată că au fost cinci al număr. Și au făcut parte din echipele de zeci de voluntari, în special tineri, care participă fie la zilele în care circulă mocănița între Cornățel și Hosman, fie la acțiunile de întreținere și reabilitare a infrastructurii. „Pentru anul acesta vrem să punem în funcțiune toaleta de la Gara din Cornățel, să mai lucrăm la linie și, cel mai important, să reabilităm clădirea gării din Cornățel, al cărei acoperiș stă să cadă”, spune Mihai Blotor.

Mecanici din Marea Britanie

Următoarea cursă a mocăniței trasă de locomotiva cu aburi este programată la începutul lunii septembrie. „Am fi vrut să facem astfel de curse și pe 1 iunie, dar – din păcate – nu am găsit mecanici. E nevoie de mecanici agreați de către proprietarul locomotivei. Care, în ciuda impresiilor, nu este precum o mașină, în sensul că te-ai urcat în ea și o conduci. E nevoie de mecanici care să cunoască locomotiva, deoarece fiecare are «tainele» ei”, arată Mihai Blotor.

Când nu sunt disponibili mecanici pentru locomotiva cu aburi, mocănița circulă trasă de o locomotivă diesel, achiziționată din fonduri europene de Asociația Prietenii Mocăniței.

Între 20 și 30 de lei sunt prețurile unei călătorii dus-întors cu mocănița, între Cornățel și Hosman. Experiența durează aproximativ 90 de minute, iar biletele pot fi cumpărate și on-line.

Linia ferată îngustă Sibiu-Agnita-Sighișoara, cu ramificaţia Cornăţel-Vurpăr, este clasată ca monument istoric, categoria ansamblu, grupa "B", cod SB-II-a-B-20923 și MS-II-a-B-20924 în Lista monumentelor istorice, conform Ordinelor Ministrului Culturii și Cultelor nr. 2014 și 2015 din 14 ianuarie 2008.

Sursa foto principală: Facebook / Ambasada Marii Britanii

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 1 săptămână

Britanicii au fost impresionati si de fregatele achizitionate de armata romana, nu doar de mocanita.
Raspunde

Radu

Acum 1 săptămână

In acest weekend am fost la un eveniment in Bucuresti ce erau prezentate locatii si muzee din toata tara. Acolo erau prezenti si reprezentantii unui muzeu de locomotive din Resita si mi s-a parut foarte interesant ca o parte din locomotivele romanesti au ramas expuse in tara. Tot acolo la un stand erau si expozitii de masini de epoca ce iti umplea inima de bucurie si totodata sa te uimeasca prin design-ul masinilor de altadata. Nu regret o secunda ca am fost la un astfel de eveniment si chiar ma bucur ca am gasit https://timeoutbucuresti.ro/ pentru a fi la curent cu toate evenimentele din Bucuresti.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus