Ambasadorul Marii Britanii, Paul Brummel, a vizitat astăzi linia îngustă de cale ferată de pe Valea Hârtibaciului. Excelența Sa a venit cu soția și fiul său, George, în vârstă de 3 ani. Cei trei s-au urcat în motodrezină, în gara din Cornățel și au mers până în capătul liniei, aproape de Hosman. Paul Brummel a avut un mesaj clar: dacă ar fi sprijintă, Mocănița ar fi un motor economic pentru întreaga zonă, pentru că poate aduce mii de turiști.
Calea ferată îngustă, trasă pe linie moartă în cea mai mare parte a lumii, inclusiv în România, aduce bani frumoși din turism, în Marea Britanie. Pe Valea Hârtibaciului, inițiativa de repornire a Mocăniței le aparține unor voluntari, care nu au găsit un sprijin real în autorități. Până acum, au reușit, însă, să refacă mai mulți kilometri din vechea linie. De două-trei ori pe an, repornesc și Mocănița, dar cu o locomotivă împrumutată. Astăzi, doar drezina a circulat pe linia fostului "Țug", așa cum îi spuneau localnicii. Paul Brummell, soția și fiul său au savurat, însă, plimbarea cu 20 de kilometri pe oră, în vagoanele descoperite ale motodrezinei.
Vizita ambasadorului Angliei nu este întâmplătoare. Voluntarii englezi au pus umărul la refacerea traseului Mocăniței din județul Sibiu, încă de acum 6 ani. "Este un proiect fascinant, cu foarte multe provocări tehnice, cu multe provocări din punct de vedere legal. Eu, însă, revin și pentru prietenia, entuziasmul și pasiunea voluntarilor tineri de aici", spune Alex Stewart, un englez care vine din 2010 ca să ajute la refacerea căii ferate înguste.
Voluntarii români recunosc că au avut foarte multe de învățat de la colegii lor englezi cu care colaborează, membrii ai Asociației SARUK. "Majoritatea suntem programatori, niciunul nu e ceferist sau dintr-o familie de ceferiști, așa că, cel puțin la început, nu știam cum să facem mai nimic. Știam să cosim iarba și cam atât. Voluntarii britanici sunt la pensie deja, ei și-au restaurat căile lor ferate, Mocănițele lor și acum nu mai prea au ce face prin Anglia, așa că vin la noi, să ne ajute. Fără ei, n-am fi știut astăzi să schimbăm traverse sau să aliniem geometria liniei, ei ne-au învățat toate", spune Mihai Blotor, de la Asociația Prietenii Mocăniței.
Ambasadorul Marii Britanii crede că trenul ar putea aduce un plus important economiei locale, dacă refacerea lui ar fi sprijinită. "Am văzut, în Marea Britanie, de exemplu, că linia Ffestiniog și linia Blue Bell, care folosesc vechi linii de cale ferată, au devenit puncte de atracție turistică foarte importante și cu un rol de a dezvolta comunități locale, într-un sens turistic", a explicat Paul Brummel.
În acest week-end, Mocănița va fi repornită pe Valea Hârtibaciului. În precedentele week-end-uri în care a funcționat, "Țugu" a adunat în gara din Cărnățel peste 2.000 de oameni.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: Valea Hartibaciului , Excelenţa Sa , marea britanie , mocanita , Mihai Blotor , cale ferata ingusta , Paul Brummell , Asociatia Prietenii Mocanitei , Ambasadorul Marii Britanii , Pe Valea Hârtibaciului , Şcoala Cornățel , Paul Brummel , Alex Stewart , Blue Bell
Vizualizari: 4024
Ultimele comentarii
Acum 53 minute
Emil
Acum 53 minute
Birtu
Acum 1 oră
Marius
Acum 1 oră
Emil
Acum 1 oră
Primaria "smart"