Luni,
24.06.2024
Partial Noros
Acum
26°C

Ambasadorul UK s-a plimbat cu drezina. În week-end, Mocănița merge iar

Ambasadorul UK s-a plimbat cu drezina. În week-end, Mocănița merge iar

Ambasadorul Marii Britanii, Paul Brummel, a vizitat astăzi linia îngustă de cale ferată de pe Valea Hârtibaciului. Excelența Sa a venit cu soția și fiul său, George, în vârstă de 3 ani. Cei trei s-au urcat în motodrezină, în gara din Cornățel și au mers până în capătul liniei, aproape de Hosman. Paul Brummel a avut un mesaj clar: dacă ar fi sprijintă, Mocănița ar fi un motor economic pentru întreaga zonă, pentru că poate aduce mii de turiști.

Calea ferată îngustă, trasă pe linie moartă în cea mai mare parte a lumii, inclusiv în România, aduce bani frumoși din turism, în Marea Britanie. Pe Valea Hârtibaciului, inițiativa de repornire a Mocăniței le aparține unor voluntari, care nu au găsit un sprijin real în autorități. Până acum, au reușit, însă, să refacă mai mulți kilometri din vechea linie. De două-trei ori pe an, repornesc și Mocănița, dar cu o locomotivă împrumutată. Astăzi, doar drezina a circulat pe linia fostului "Țug", așa cum îi spuneau localnicii. Paul Brummell, soția și fiul său au savurat, însă, plimbarea cu 20 de kilometri pe oră, în vagoanele descoperite ale motodrezinei.

Vizita ambasadorului Angliei nu este întâmplătoare. Voluntarii englezi au pus umărul la refacerea traseului Mocăniței din județul Sibiu, încă de acum 6 ani. "Este un proiect fascinant, cu foarte multe provocări tehnice, cu multe provocări din punct de vedere legal. Eu, însă, revin și pentru prietenia, entuziasmul și pasiunea voluntarilor tineri de aici", spune Alex Stewart, un englez care vine din 2010 ca să ajute la refacerea căii ferate înguste.

Voluntarii români recunosc că au avut foarte multe de învățat de la colegii lor englezi cu care colaborează, membrii ai Asociației SARUK. "Majoritatea suntem programatori, niciunul nu e ceferist sau dintr-o familie de ceferiști, așa că, cel puțin la început,  nu știam cum să facem mai nimic. Știam să cosim iarba și cam atât. Voluntarii britanici sunt la pensie deja, ei și-au restaurat căile lor ferate, Mocănițele lor și acum nu mai prea au ce face prin Anglia, așa că vin la noi, să ne ajute. Fără ei, n-am fi știut astăzi să schimbăm traverse sau să aliniem geometria liniei, ei ne-au învățat toate", spune Mihai Blotor, de la Asociația Prietenii Mocăniței.

Ambasadorul Marii Britanii crede că trenul ar putea aduce un plus important economiei locale, dacă refacerea lui ar fi sprijinită. "Am văzut, în Marea Britanie, de exemplu, că linia Ffestiniog și linia Blue Bell, care folosesc vechi linii de cale ferată, au devenit puncte de atracție turistică foarte importante și cu un rol de a dezvolta comunități locale, într-un sens turistic", a explicat Paul Brummel.

În acest week-end, Mocănița va fi repornită pe Valea Hârtibaciului. În precedentele week-end-uri în care a funcționat, "Țugu" a adunat în gara din Cărnățel peste 2.000 de oameni.

cornatel-mocanita-ambasador-marea-britanie-5

cornatel-mocanita-ambasador-marea-britanie-4

cornatel-mocanita-ambasador-marea-britanie-3

cornatel-mocanita-ambasador-marea-britanie-2

cornatel-mocanita-ambasador-marea-britanie-6

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

Micul Muci

Acum 7 ani

Dl Ambasador,anul asta n-avem bani de Mocanita!Ne intereseaza Capitala Gastronomica Europeana si DALI pentru vitrinele frigorifice din Sala Transilvania.Alles Klar?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus