Casa Artelor - Centrul de Activități și Resurse Regionale s-a deschis marți, 7 mai, pentru publicul sibian. Clădirea reabilitată s-a transformat într-un spațiu educațional și de cultură și este primul centru care va reuni învățarea, promovarea și comercializarea obiectelor meșteșugărești de artă românească.
La eveniment au participat meșteri atât din Sibiu, cât și din România, dar și reprezentanți ai instituțiilor administrative și culturale din oraș, precum și reprezentanți ai partenerilor norvegieni pe care i-a avut proiectul.
„Acest proiect este ca al treilea copil al meu. Am ținut și țin la el în continuare și vreau să crească frumos pentru că merită tot ceea ce înseamnă resursele patrimoniale imateriale și valorile noastre identitare. Nu a fost ușor, dar de ce este o zi istorică azi? Anul acesta se împlinesc 15 ani de colaborare cu partenerul din Norvegia, proiecte care au modelat infrastructura sectorului cultural muzeal din România, proiecte care au dezvoltat produsul cultural turistic și au așezat Muzeul Astra pe harta muzeelor din Europa”, a spus Ciprian Ștefan, directorul Muzeului Astra.
„O instituție etalon în muzeologia națională”
La eveniment a participat și Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu, care a subliniat importanța inaugurării centrului, mai ales că au fost deja certificați aici 25 de meșteri populari.
„Astăzi este un moment istoric așa cum a zis și domnul director, un moment istoric care și-a pus amprenta asupra dezvoltării orașului începând cu secolul XVI devine, un hub cultural al secolului XXI. Și resursă principală de conservare și valorificare a elementelor identitare din regiune. Certificarea competențelor pentru meșteri populari, formarea profesională în antreprenoriatului cultural asigură componentele cheie pentru un turism cultural de calitate și dezvoltare sustenabilă pentru comunități.
Toate acestea precum și modul în care spațiile acestei clădiri sunt organizate cu zone de producție, galerii de artă populară, cafenea și spații multifuncționale demonstrează încă o dată că sprijinul pe care Consiliul Județean îl oferă pentru o instituție etalon în muzeologia națională și un exemplu pentru cea internațională ale cărei rezultate din ultimii ani au plasat județul pe harta turismului cultural european, este pe deplin justificat”, a spus aceasta.
Sprijin pentru meșterii din România și ateliere și cursuri multidisciplinare
Obiectivele acestui centru vizează în principal sprijinirea meșteșugarilor din România, asigurarea unui spațiu educațional în care artiștii români să poată învăța cum să transforme pasiunea lor într-o afacere prin organizarea unor cursuri și ateliere multidisciplinare, dar și asigurarea unui spațiu expozițional și a unei galerii de artă cu vânzare pentru produse atent curatoriate de echipa muzeului.
„Anul 2023 a fost generos cu investițiile în județul Sibiu. Consiliul Județean Sibiu a investit foarte mult în Sibiu, de la școli, creșe, grădinițe, drumuri până la transport școlar sau infrastructură rutieră și evident că domeniul cultural nu putea să lipsească. (..) Dragă Ciprian Ștefan, din prima zi de mandat am privit spre tine și te-am rugat să-mi devii consilier onorific pentru că am văzut ceea ce ai reușit să faci dintr-o instituție culturală, să fie deschisă publicului, să atragă zilnic vizitatori, să fie un magnet pentru cultură de calitate și în același timp pentru multiplicare de dezvoltare.
Conceptul pe care această casă a artelor îl oferă în județul Sibiu este un concept care îi va ajuta pe viitor pe cei care sunt păstrători ai tradițiilor populare prin certificare de competențe, prin valoare inclusiv pe piața muncii și posibilitate de păstrare și multiplicare pentru viitor”, a spus și Raluca Turcan, Ministru Culturii.
„La Casa Artelor avem o mare oportunitate pentru noi de a duce meșteșugurile mai departe”
Pe lângă atelierele organizate, Casa Artelor va ajuta la perpetuarea artizanatului românesc și prin Galeria de Artă Populară, unde meșteșugarii din România își vor putea comercializa obiectele. Potrivit proiectului de restaurare, la parterul Casei Artelor vor fi reamenajate Galeriile de Artă Populară, unde sunt comercializate obiecte de artizanat, lucrate de meșteri tradiționali din toată țara. Tot aici, sunt incluse în proiect spații pentru ateliere meșteșugărești, în care se vor putea implica localnicii. De asemenea, la parterul Casei Artelor va fi amenajată o cafenea culturală. La etajul 1 al clădirii vor fi 3 spații pentru cursuri de formare profesională în îndeletniciri arhaice, expoziții temporare și evenimente culturale. La mansarda Casei Artelor, proiectul include o expoziție inovativă despre meșteșugurile care au conturat peisajul cultural transilvănean.
„Sunt din Sibiu și reproduc o poartă din lemn de brad. De 20 de ani lucrez în acest domeniu și ne bucurăm că putem să răspândim mai departe ce e vechi și tradițional”, a spus Aurel, meșteșugar din Sibiu.
Badea Costică este din Botoșani și a ajuns la Sibiu pentru prima dată odată cu deschiderea Casei Artelor.
„Confecționez căciuli de la a la z. E prima dată în Sibiu îmi doream să vin, mereu mi-am făcut un plan să ajung, dar nu am reușit. S-au ivit alte târguri și n-am putut să vin. Sibiul, din cât am umblat, arată foarte bine, e pus la punct și am rămas surprins, am fost la Muzeul Astra, este foarte bine pus la punct din punct de vedere turistic. La Casa Artelor avem o mare oportunitate pentru noi de a duce meșteșugurile mai departe”, a spus acesta pentru Turnul Sfatului.
Proiectul Restaurarea și revitalizarea monumentului istoric Casa Artelor - Centru de activități și resurse regionale (C.A.R.R.), finanțat prin Granturile SEE 2014 - 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, este implementat de către Muzeul ASTRA în parteneriat cu SC Future Capital SRL (România) și Mussene I Sor Trondelag din Trondheim (Norvegia), în perioada 1 octombrie 2020 - 30 aprilie 2024. Acesta are o valoare totală de 3.076.185,18 euro, valoare finanțării nerambursabile fiind de 2.216.848,59 euro.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: deschidere casa artelor , casa artelor sibiu , foto , Raluca Turcan , Ciprian Ştefan , Daniela Cîmpean , Casa Artelor
Vizualizari: 3470
Ultimele comentarii
Acum 7 ore
Ana
Acum 7 ore
Ngelu
Acum 8 ore
Dd
Acum 8 ore
Adelin Dan
Acum 9 ore
FLOD