Luni,
20.05.2024
Partial Noros
Acum
24°C

ULBS are cea mai mare creștere în topul național al universităților. Rector: Prezența constantă în clasamentele internaționale a generat performanța

ULBS are cea mai mare creștere în topul național al universităților. Rector: Prezența constantă în clasamentele internaționale a generat performanța

Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu (ULBS) a urcat șase poziții în clasamentul național al universităților, fiind una din cele 14 instituții universitare care obține un punctaj peste medie. Clasamentul dat publicității anual de Ministerul Educației arată că în acest an universitatea din Sibiu a avut cea mai mare creștere față de anul trecut.

Ministerul Educației a publicat clasamentul național anual al universităților din România, numit „Metarankingul Național” aferent anului 2023. Acesta include 30 de instituții de învățământ superior.

Rezultatele arată că Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu se află la mijlocul clasamentului, ocupând locul 14, cu un total de 7,298 puncte. Acest loc include universitatea din Sibiu în lista celor care au punctaj peste media națională, conform raportului publicat de minister.

În raportul din anul trecut, Metarankingul Național pentru anul 2022, ULBS a ocupat locul 20, cu 4,721 puncte.

Astfel, în 2023 ULBS a depășit universități precum Universitatea „Ştefan Cel Mare” din Suceava; Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş; Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi sau Universitatea de Ştiinţe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca.

Față de rezultatele celorlalte unviersități, ULBS a obținut cea mai mare creștere în comparație cu anul precedent (+6 poziții), față de Universitatea Politehnică din Timișoara (+2), Universitatea din Oradea (+1), Universitatea din Craiova (+1), Universitatea „Titu Maiorescu” din București (+1), Universitatea din Pitești (+1) și Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București (+1).

„Faptul că ULBS a devenit o prezență constantă în clasamentele internaționale de prestigiu a generat performanța de a ne plasa, în cadrul acestui exercițiu de metaranking național în grupul celor 14 universități aflate ca punctaj deasupra mediei naționale. Vorbim, așadar, despre acest rezultat onorant cu bucurie, dar și cu asumarea exigențelor care derivă din această poziție”, a comentat raportul din acest an rectorul Sorin Radu pentru Turnul Sfatului.

Metarankingul Național este un mecanism de evaluare și ierarhizare a universităților din România, bazat pe analiza unor clasamente universitare internaționale recunoscute la nivel global, dar și un instrument flexibil și deschis în includerea altor clasamente relevante, după cum se arată în raport.

La nivelul anului 2023, exercițiul de metaranking a inclus 28 de universități românești de stat, dintr-un total de 52 de astfel de instituții de învățământ superior și două universități private.

Topul primelor 10 universități din România în anul 2023 este similar cu cel din 2022, fiind ocupat de universități comprehensive, tehnice și de medicină. Clasamentul este condus de  Universitatea „Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca (18,319 puncte), urmată de Universitatea Din Bucureşti (16,9851 puncte) și Universitatea Politehnică din Bucureşti (15,7296 puncte).

Ministerul Educației precizează că obiectivele specifice ale metarankingului vizează identificarea instituțiilor de învățământ superior performante din punct de vedere al activității științifice și al contribuției lor la comunitatea academică internațională, reflectată prin prezența în cele mai importante clasamente internaționale ale universităților europene și occidentale; ierarhizarea instituțiilor de învățământ superior din România pe baza punctajului obținut în urma aplicării metodologiei standardizate aferente exercițiului național de metaranking; să ofere un instrument de analiză adecvat pentru managementul academic național.

Amintim că un clasament paralel pentru 2023 a fost publicat în luna decembrie 2023 de Centrul Qualitas din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. În acesta ULBS a fost plasată tot la mijlocul clasamentului - poziția a 16-a sau locul 11 (alături de universitățile de Medicină din Iași și din Târgu Mureș, universitatea de Științe Agricole din Cluj-Napoca, precum și universitățile din Galați și Oradea).

Metarankingul Universitar 2023 întocmit de Centrul Qualitas din cadrul UBB include evaluări din clasamente internaționale renumite, precum Academic Ranking of World Universities (ARWU), QS World University Rankings, Times Higher Education World University Rankings și altele. Fiecare clasament a avut aceeași pondere în determinarea scorului final al universităților. Cu alte cuvinte, Metarankingul Universitar a fost realizat în funcție de prezența universităților în clasamentele internaționale.

Universitățile au fost clasificate în cinci clase - superior, mediu-superior, mediu, mediu-inferior și inferior - cu punctaje acordate corespunzător: de la 1 la 5. Scorul final al unei universități a reprezentat suma punctelor acumulate din fiecare clasă în care a fost inclusă.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

1 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Husa

Acum 1 săptămână

Ranking da, calitate pentru studenți NU. O universitate de mana a 4-a datorita cadrelor didactice pile, amante și inculți. Mai bine înveți sigur acasă.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus