Vineri,
21.06.2024
Cer Senin
Acum
21°C

ACTUALIZARE Finala Cupei României, la Sibiu. Terasele din centru sunt pline. Suporterii au găsit soluția pentru consumul de alcool. Fumigene și petarde

ACTUALIZARE Finala Cupei României, la Sibiu. Terasele din centru sunt pline. Suporterii au găsit soluția pentru consumul de alcool. Fumigene și petarde

Aproape 1.000 de suporteri din Galați au pornit cu trenul spre Sibiu ca să susțină echipa în finala Cupei României, care se joacă azi seara pe stadionul municipal. Adversarii celor de la Oțelul Galați, fotbaliștii de la Corvinul Hunedoara, s-au recules în fața corbilor de la Grădina Zoologică din Sibiu. Ca la fiecare meci important, jandarmii de la Brașov vor fi prezenți și de data aceasta pe stadionul municipal. Iar spre deosebire de finala de anul trecut, care s-a jucat tot la Sibiu, de data aceasta administrația locală a interzis comercianților - magazine și terase - din centrul Sibiului, pe traseul Piața 1 Decembrie - Calea Dumbrăvii, să vândă alcool.

ACTUALIZARE 16:10 Suporterii Oțelul Galați au ajuns în centrul Sibiului, unde au făcut spectacol: au cântat, au scandat, dar au și aprins fumigene și petarde. Galeria este condusă de un grup de ultrași, dar în mulțime sunt și mulți microbiști amatori, unii veniți cu familiile. 

Ca în cazul suporterilor Corvinul Hunedoara, și mulțimea venită din Galați - care la prima vedere pare mai numeroasă și mai gălăgioasă - este însoțită de jandarmi bine echipați.

În drumul lor spre Stadionul Municipal, aceștia fac scurte opriri unde scandează lozinci în favoarea echipei lor.

În timp ce Piața Mare era roșie - de la culorile clubului - în PIața Mică, un grup „alb-albaștri”, culorile Corvinul Hunedoara, cântau la terasă: „Batem Oțelul / Corvinul bate Oțelul”.

De fapt, în ciuda măsurii luate de autoritățile locale - de interzicere a comercializării băuturilor alcoolice între 14:00 - 20:30 - terasele din centrul Sibiului sunt aproape pline cu suporteri ai celor două echipe.

Pe mese n-am observat sticle de alcool, însă miros de alcool există. În ciuda interdicției, unii au găsit soluția pentru a prinde „curaj” înainte de meci: deschid sticlele sau cutiile de bere în magazin și, dacă nu sunt observați de jandarmi, le beau, după care la casă sunt nevoiți să le plătească. Este una din metode observate.

ACTUALIZARE 15:20 În Gara din Sibiu au ajuns și suporterii echipei Oțelul Galați. Aceștia poartă cu ei steaguri în culorile clubului și se pregătesc să mărșăluiască spre Stadionul municipal.

ACTUALIZARE 14:35 Suporteri ai celor două echipe sunt deja în Sibiu. Primii veniți în grupuri mai mari au ajuns cei din Hunedoara.

 

ȘTIREA INIȚIALĂ 11:00

Finala Cupei României la Fotbal se va juca între echipele CS Corvinul Hunedoara și ASC Oțelul Galați, miercuri, 15 mai, de la ora 20:30, pe Stadionul Municipal Sibiu. Având în vedere că este un meci cu o importanță deosebită, iar la Sibiu sunt așteptați mii de suporteri ai ambelor echipe, Comisia de sistematizare a circulației din cadrul Primăriei a avizat o serie de măsuri pentru buna desfășurare a evenimentului. 

RESTRICȚII DE CIRCULAȚIE

Astfel, conform unui comunicat de presă transmis de Primăria Sibiu, circulația se va închide:

· pe sectorul de drum al străzii Școala de Înot dintre str. Rennes și Hotel Parc, în intervalul 18.00-20.30

· pe str. Octavian Goga, pe tronsonul dintre sensul giratoriu cu N. Olahus și str. Dimitrie Anghel, de la ora 18.00, până la încheierea meciului

· str. N. Olahus, în intervalul orar 18.00-20.30. 

În ziua meciului, se va închide și parcarea de pe strada Mihai Eminescu, din zona fostului Restaurant Bolta Rece.

FĂRĂ ALCOOL

De asemenea, în data de 15 mai, în intervalul orar 14:00 – 20:30, autoritățile locale anunță că se interzice vânzarea băuturilor alcoolice, inclusiv la terase și restaurante, pe traseele spre Stadionul Municipal: Piața 1 Decembrie 1918, str. Avram Iancu, str. Gen. Magheru, Piața Mare, Piața Mică, str. Arhivelor, Piața Schiller, str. N. Bălcescu, str. Școala de Înot, b-dul. M. Viteazu, b-dul Victoriei (până la Pasajul Spitalului), Calea Dumbrăvii (zona dintre b-dul. Mihai Viteazu și str. Dimitrie Anghel) precum și pe o rază de 300 m, în jurul Stadionului.

Decizia este criticată de reprezentanții restaurantelor din Sibiu.

Horațiu Bujac, reprezentantul Organizației Patronale a Operatorilor Horeca din Sibiu, spune că acest lucru va însemna pierderi pentru restaurante pe de o parte, iar pe de altă parte - crede că există riscul ca suporterii să bea bere prin parcuri, ceea ce va crea oricum probleme.

„Dacă poliția ar putea să supravegheze galeriile, atunci nu cred că ar fi nici cea mai mică problemă. Sunt oameni care vin la meci cu familii și poate vor să bea o bere înainte, nu putem să restricționăm tot, mi se pare un pic prea mult tot centrul orașului. Avem pierderi pentru că noi ne bazăm pe astfel de evenimente care se întâmplă în centrul Sibiului. Vrem să întrebăm poliția dacă și la magazinele care sunt pe o rază de 1,6 km au interzis cumpărarea de băuturi alcoolice, dacă aplică această sancțiune către restaurante trebuie aplicată și către magazinele de pe aceeași rază.  Trebuie înțeles că acest sport se ține și în restaurante și în baruri. În alte țări, când sunt meciuri, barurile sunt pline. Pentru noi este o pierdere pentru că avem vânzări foarte bune și pe restaurant, nu toți sun suporteri gălăgioși, oamenii vor să bea o bere înainte de meci. Riscul va fi că suporterii vin cu băutura în buzunar, o să bea prin parcuri și tot se va crea scandal dacă poliția și jandarmeria nu au puterea să-i coordoneze”, a comentat Bujac la solicitarea Turnul Sfatului.

GĂLĂȚENII VIN CU TRENUL

Amintim că aproape 1.000 de suporteri ai echipei Oțelul Galați vin la Sibiu să-și susțină echipa în finala Cupei României. Primăria municipiului Galaţi a asigurat transportul cu trenul pentru suporterii care şi-au manifestat intenţia de a fi prezenţi în tribunele stadionului Municipal din Sibiu.

Foto: Facebook/ionut.pucheanu - Suporterii Oțelul Galați, în gară, înainte de a porni spre Sibiu.

Citește și: Aproape 1.000 de gălățeni vin la Sibiu cu transport plătit de primărie. Își susțin echipa în finala Cupei României

Între timp, fotbaliștii de la Corvinul Hunedoara au vizitat Grădina Zoologică.

REGULI STRICTE PE STADION

Precizăm că azi au loc două finale pe stadion: finala Cupei României la fotbal, între Corvinul Hunedoara și Oțelul Galați, și finala Cupei de Tineret, disputată între FC Universitatea Cluj și FC Farul Constanța. 

Cu această ocazie, și Federația Română de Fotbal (FRF) a anunțat o serie de reguli de conduită pe care suporterii trebuie să le respecte în timpul finalelor.

Spre exemplu, este strict interzisă introducerea de înscrisuri, embleme, pancarte, bannere, afișe sau alte suporturi ce conțin texte, litere, simboluri, sloganuri, imagini ori texte provocatoare sau cu caracter politic.

Steagurile trebuie să fie ale echipelor finaliste sau drapelul național al României, montate pe suporturi din material plastic, flexibil, cu lungimea maximă de 1 m și diametrul maxim de 1 cm. Bannerele sau steagurile nu trebuie să depășească dimensiunile de 2m X 1,5m, decât cu aprobare prealabilă în urma unei solicitări scrise din partea cluburilor.

CITEȘTE ȘI: Cine ne păzește la meciurile și festivalurile din Sibiu? „Fiecare persoană participantă la un eveniment este un agent în felul lui”

MESAJUL JANDARMILOR

La rândul lor, Jandarmerie a transmis că după festivitatea de premiere a Cupei Ligii de Tineret , toți spectatorii vor părăsi stadionul.

„Gruparea de Jandarmi Mobilă “Burebista” Brașov, în cooperare cu celelalte instituții cu atribuții în domeniu, vor asigura măsurile de ordine și siguranță publică la partidele de fotbal din finala Cupei României Betano, în data de 15 mai 2024 pe stadionul municipal Sibiu. Porțile stadionului se vor deschide la ora 10.00 pentru finala Cupei Ligii de Tineret (F.C UniversitateaCluj și F.C Farul Constanța), respectiv la ora 18.30 pentru finala Cupei României-Betano (Corvinul Hunedoara și Oțelul Galați)”, transmite instituția într-un comunicat de presă.

Jandarmii mai transmit că la solicitarea forţelor de ordine sau a personalului de ordine şi siguranţă, spectatorii au obligaţia de a prezenta documentele de acces şi, după caz, actele de identitate.

Totodată, spectatorii au obligaţia de a prezenta, la solicitarea forţelor de ordine sau a personalului de ordine şi siguranţă, materialele de publicitate vizuală aflate asupra lor. Iar cei care refuză să se supună controlului corporal sumar şi al bagajelor, efectuat de personalul de ordine şi siguranţă, sau care săvârşeşte, înainte de a intră în arena sportivă ori în momentul intrării, fapte de natură penală sau contravenţională în legătură cu competiţa.

REPORTERI: Ion Surdu; Adina Torop

Foto/ Video: Ion Surdu, Adina Torop, Raluca Budușan

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

9 comentarii

Doar Vointa

Acum 1 lună

De parca nu putem drojdi bine in trenuri sau masini.
Raspunde

Sibian

Acum 1 lună

Vai ce pierderi aveti! Dar cand vindeti 500 de ml de apa cu zeama de la o jumatate de lamaie si 2 lingurite de zahar cu 20 de lei cum e?
Raspunde

John Doe

Acum 1 lună

Horațiu Bujac a văzut ce au făcut în centru neanderthalii de la Ploiesti? Aduce el vopsea și trafalet și repară ce strică alții? Sau el le vinde alcool și e treaba poliției să îi urmărească ce fac după ce se îmbată? Ce gândire...

Raspunde

Dan

Acum 1 lună

1000 de microbisti ajung in oras si trebuie interzisa vanzarea alcoolului, ce animale sunt astea? Si cand ai 10.000 de rockeri in centru le pui terase la care se vinde bere si nu e nici o problema, dar da, rockerii sunt necivilizati
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 lună

Ce mizerie...adica la asta nu mai suntem in UE? De ce in Germania ii lasa sa bea si la noi nu? Trateaza pe oameni ca pe niste infractori cand ei sunt infractorii.
Raspunde

Radu

Acum 1 lună

Vrei sa spui, in anumite orase din Germania. La München este ok cu alcool, bere. La Frankfurt, Mainz, nu!
Raspunde

Temistocle T. Temistocle

Acum 1 lună

creier mic, microbul mare ...a scazut IQ-ul in centrul Sibiului pentru o zi. Cirezi de bizoni cu cantece in doua silabe, vuvuzele si pocnitori. Merci fain Galati si Hunedoara.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Denisa Crotalie Dacii liberi Gusterita

Acum 1 lună

Acești bagabonti sa nu mai vina un burgul nostru saxon și sa ne deranjeze cu astfel de evenimente sportive ale săracilor fără scoala! Stadionul trebuie dărâmat și făcute piste pentru trotinete pentru arici! Noi vrem sa trăim în liniștea burgului nostru saxon, sa ne bem berea fără alcool cu mult ghimbir și baby spanac și sa stam la terase cu cafea adusa din Argentina, în timp ce facem schimb de vibeuri cool la toaleta!
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 lună

Esti o rusine pentru troli, lasa-te. De 1000 de ani tot incerci, apuca-te de altceva.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus