De la cimitire, la școli sau la Poliția locală, toate structurile din cadrul administrației locale au fost trecute prin prevederile noii legislații de reorganizare a aparatului birocratic, legislație care are termen de implementare ziua de 1 iulie 2024. Printre cele mai ample modificări este cea în care Baia Populară preia tot personalul și patrimoniul Serviciului de administrare a bazelor sportive, rezultând un nou serviciu: Sport și Agrement. Analizând, însă, situația din diferite structuri birocratice, rezultă că – față de acum cinci sau șase ani, de exemplu – numărul funcționarilor tot mai mare este.
Adoptată în octombrie 2023, Legea 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare impune data de 1 iulie 2024 pentru reorganizarea sectorului bugetar. Printre măsurile impuse de noua legislație sunt cele de desființare a unor posturi vacante, desființarea birourilor și reducerea posturilor de conducere, a personalului și a cheltuielilor de funcționare cu 15%.
Pentru a se încadra în noile prevederi legale, Primăria Sibiu a elaborat opt proiecte de hotărâri care urmează a fi supuse dezbaterii și votului consilierilor locali în ședința programată în 28 mai. Iar modificările propuse ar urma să intre în vigoare din prima zi a lunii iunie 2024.
Se înființează Serviciul public sport și agrement
În octombrie 2019, Primăria Sibiu înființa pentru prima dată o structură specială dedicată infrastructurii sportive din oraș: Serviciul Public de Administrare Baze Sportive și de Agrement Sibiu. De la zece angajați cu tot cu șef, serviciul a ajuns să numere în primăvara anului trecut nu mai puțin de 23 de angajați, dintre care trei șefi (director, contabil șef și șef serviciu). În acest timp, Serviciul Baia Populară are 40 de posturi, din care șase de conducere.
Acum, conducerea Primăriei propune ca cele două servicii să formeze unul singur. „Raportat şi la faptul că cele două servicii publice: Serviciul Public Administrare Baze Sportive şi de Agrement şi Serviciul Public Baia Populară , au domenii de activităţi similare şi sunt compatibile a fi administrate în comun, raportat atât la serviciile oferite cetăţenilor cât şi a cerinţelor de competenţă profesională pentru realizarea lor în condiţii de eficienţă, eficacitate şi economicitate, apreciem necesar şi oportun a se efectua transferul de activitate de la Serviciul Public Administrare Baze Sportive şi de Agrement către Serviciului Public Baia Populară. Acesta din urmă are capacitatea legală, iar personalul de conducere are experienţa profesională adecvată pentru a prelua întreg patrimoniul Serviciului Public Administrare Baze Sportive şi de Agrement, precum şi personalul încadrat în acest serviciu public, cu menţinerea funcţiilor şi salariilor aferente, conform prevederilor legale în vigoare. În urma acestui transfer de activitate și personal, entitatea publică Serviciul Public Baia Populară îşi va schimba denumirea în Serviciul Public Sport si Agrement”, se arată în raportul de specialitate care însoțește proiectul de hotărâre referitor la noul serviciu.
Acesta va avea un număr de 53 de posturi, dintre care cinci vor fi de conducere.
Aparatul primarului se reduce. Cu șapte posturi
În acest moment, aparatul de specialitate al Primarului municipiului Sibiu (în care intră de la cei trei demnitari – primar și viceprimari, la secretarul general, administrator, direcția tehnică, investițiile, funcționari responsabili de proiectele europene și așa mai departe) numără 302 posturi.
În urma reorganizării, aparatul de specialitate al primarului Sibiului va avea 295 de posturi, dintre care trei funcții de demnitate publică (primar și cei doi viceprimari), 29 de funcții de conducere (o funcție contractuală), restul fiind posturi de execuții.
Deși numărul posturilor reduse este relativ mic raportat la dimensiunea organigramei, aparatul de specialitate a primarului urmează a fi amplu reorganizat ca urmare a obligațiilor legale de desființare a structurilor denumite birouri.
Spre exemplu, Serviciul juridic, contencios și registrul agricol devine Direcția Juridică, formată din Serviciul Juridic și cel Contencios-Administrativ.
Printre altele, reorganizarea impune și desființarea Direcției Strategii, programe și prognoze, în timp ce se înființează Direcția Generală Dezvoltare și Digitalizare. Aceasta din urmă va avea 81 de posturi (dintre care nouă de conducere) și va include Serviciul Strategii, dezvoltare durabilă și marketing, Direcția Tehnică (care înglobează serviciile de Coordonare lucrări de investiții și reparații, cel Administrativ și gospodărire locală și Utilitatea publică), precum și Direcția Digitalizare și tehnologia informației.
Cum – față de anii trecuți – reducerile înseamnă de fapt creșteri
În martie 2018, Serviciul de administrare a unităților de învățământ preuniversitar de stat Sibiu număra 118 posturi aprobate. Prin prisma reorganizării pe care Serviciul trebuie să o facă, organigrama acestuia va număra de luna viitoare – conform propunerilor – 133 de posturi, dintre care trei de conducere.
În același an 2018, Poliția locală Sibiu avea un număr de 169 de posturi, dintre care 35 erau vacante. Șase ani mai târziu, Poliția locală este printre puținele servicii care - în urma reorganizării propusă a fi implementată de la 1 iunie 2024 – are o structură mai suplă: 165 de posturi, dintre care opt de conducere.
Mult mai amplă este reducerea posturilor din Direcția Fiscală, care în urmă cu cinci ani număra 79 de posturi, iar acum, de la 1 iunie, ar urma să funcționeze cu zece posturi mai puțin.
Înființată în 2018 prin transformarea din serviciu în direcție, Direcția de asistență socială din cadrul Primăriei Sibiu avea inițial 365 de posturi (dintre care 316 – contractuale). Anul trecut, Direcția în discuție a ajuns să numere nu mai puțin de 410 posturi (dintre care 354 contractuale). Acum, în urma reorganizării numărul de funcții publice din cadrul Direcției de asistență socială a ajuns la 421 (din care 365 sunt contractuale).
În urmă cu zece ani, Serviciul public de administrare a cimitirului municipal număra 46 de posturi. Numărul acestora a ajuns acum la 51, acest număr fiind menținut și în urma reorganizării.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: primaria reorganizeaza modific , organigrama primarie sibiu , desfiintare birouri , reorganizare bugetara , legea 296/2023 , Primăria Sibiu
Vizualizari: 3390
Ultimele comentarii
Acum 13 ore
Kokos
Acum 13 ore
Emil
Acum 14 ore
Suseanu Porumb
Acum 14 ore
Vivi Dragan
Acum 14 ore
Leonard (Leo)