Joi,
25.07.2024
Innorat
Acum
18°C

Actualizare|Porumbacu de Jos: primarul susține că voturile anulate erau pentru ea și cere renumărarea, iar candidatul câștigător acuză că acestea au fost desigilate de o singură persoană

Actualizare|Porumbacu de Jos: primarul susține că voturile anulate erau pentru ea și cere renumărarea, iar candidatul câștigător acuză că acestea au fost desigilate de o singură persoană

Tensiuni în urma alegerilor derulate la Porumbacu de Jos, unde Georgeta Maria Poșa (PNL), primarul în funcție, cere renumărarea voturilor acuzând că au fost anulate buletine care îi erau favorabile. De cealaltă parte, Dorel Martincu (PSD), primarul declarat câștigător, acuză președinta Biroului electoral că a intrat singură în incinta în care se aflau, sub sigiliu, buletinele de vot. 

Actualizare 20:06 S-a ajuns la tensiuni crescute printre mai mulți locuitori ai comunei, între care s-a răspândit informația falsă potrivit căreia voturile urmează să fie renumărate. O parte dintre aceștia s-au strâns în fața sediului primăriei, unde se află și biroul electoral, în ale cărui spații se află buletinele de vot. Birou care - contrar celor susținute de primarul ales - a fost deshis de președinta biroului electoral de circumscripție în prezența altor trei membri, dar și a polițistului responsabil. „A fost semnat și un proces-verbal de desigilare. Am convocat ședința în care să analizăm contestația depusă pentru ora 18:00, dar nicăieri în lege nu scrie că și eu trebuie să intru doar la ora începerii ședinței. Sunt încă multe proceduri administrative de urmat, acte de completat”, a arătat Simona Enache, președinta Biroului electoral de circumscripție nr. 48. 

În ceea ce privește contestația depusă de Georgeta Poșa, primarul în funcție, aceasta a fost respinsă ca inadmisibilă, din moment ce nu au fost depuse sesizări sau contestații din partea reprezentanților acesteia în secțiile de vot, la momentul încheierii proceselor verbale care consemnau rezultatele.

Știrea inițială. Biroul electoral de circumscripție din Porumbacu de Jos este convocat, marți după-amiaza, de la ora 18:00, să analizeze contestația depusă de primarul în funcție. Georgeta Maria Poșa invocă faptul că există „suspiciuni legate de rezultatul voturilor exprimate, atât la funcția de primar, cât și la funcția de consilier local”. 

Poșa solicită „reanalizarea tuturor buletinelor de vot considerate ca fiind nule, deși trebuiau atribuite subsemnatei și, respectiv, candidaților PNL; renumărarea tuturor voturilor valabil exprimate pentru funcția de primar și, respectiv, Consiliul local al comunei Porumbacu de Jos”, se arată în contestația primarului în funcție, care a candidat pentru un nou mandat.

Conform procesului verbal întocmit după alegerile din Porumbacu de Jos, Poșa a primit 755 de voturi, în timp ce candidatul PSD, Dorel Martincu, are cu 47 de voturi mai mult – adică 802. 

Candidatul AUR la primăria comunei, Dorina Udroiu, a primit 144 de voturi, iar cel al ADU, Nicolae Gross, - 36 de voturi.

„Cum să nu am emoții?”

De contestații se pregătește și candidatul PSD, declarat câștigător. Acesta o acuză pe președinta biroului electoral din comună, procurorul Simona Enache, de faptul că a desigilat și intrat singură în incinta unde au fost depozitate, sub sigiliu, buletinele de vot.

„Doamna președintă a convocat ședința în care să se dezbată această contestație la ora 18:00. Ei bine, la ora 16:00 ea s-a dus singură în incinta unde erau buletinele de vot, sub sigiliu. Am fost sunat acum câteva minute despre situație, dar nu este în regulă deloc. Dacă ai sigilat acea incintă și ai convocat oamenii la ședință, așteaptă să vină și ceilalți membri. Cum să nu am emoții când văd că se întâmplă astfel de lucruri?”, spune Martincu. El a arătat că intenționează, la rândul său, să depună sesizare împotriva președintei biroului de circumscripție.

Turnul Sfatului a încercat să ia legătura cu președinta biroului de circumscripție. La telefonul de contact a răspuns locțiitorul acesteia, Vasile Iosub. „Telefonul a rămas, din greșeală, la mine. Voi ajunge și eu la ședință, poate întârzii un pic, dar deocamdată nu știu ce să vă spun”, a declarat Iosub, care a arătat că detalii vor putea fi obținute în seara acestei zile.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 1 lună

Pai daca Grebla recunoasle ca la Bucuresti 25% din procesele verbale contin erori in favoarea infractorilor PSD-PNL, in restul tarii au facut prapad.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus