Miercuri,
19.06.2024
Cer Senin
Acum
16°C

„Strigoița” și „Zăpadă pe umerii Adelinei”: scriitorii sibieni Savu Popa și Ovidiu Baron și-au lansat cele mai noi cărți, la Biblioteca Astra

„Strigoița” și „Zăpadă pe umerii Adelinei”: scriitorii sibieni Savu Popa și Ovidiu Baron și-au lansat cele mai noi cărți, la Biblioteca Astra

Spațiul American Corner de la Biblioteca Astra  a găzduit luni, 10 iunie, o dublă lansare de carte. „Strigoița”, volumul care aparține lui Savu Popa, și „Zăpadă pe umerii Adelinei”, roman scris de Ovidiu Baron, ambele publicate la Editura pentru Artă și Literatură, au fost prezentate publicului în compania scriitorului Radu Vancu și a editoarei Violeta Borzea.

„Strigoița”

„Strigoița”, volumul lui Savu Popa, cuprinde peste 20 de povestiri care fac o incursiune în universul fascinant al unui mic oraș, pe care îl parcurgem prin personaje și evenimente simbolice.

„Personajele își povestesc destinul într-un poveste care până la urmă nu doar că șochează ci pur și simplu te atrage în mrejele ei. Consider că este un volum extrem de reușit. Îl felicit chiar și în absență și vă invit pe toți să citiți volumul”, spune Violeta Borzea în prezentarea volumului.

Și Ovidiu Baron a vorbit despre volumul scris de Savu, referindu-se la contrastul dintre sacru și profan și la cheile pe care autorul vrea să le descifreze prin această carte. 

„Strigoița ne duce într-un univers foarte plăcut, pe lângă fantastic avem foarte mult straniu, avem foarte multe elemente care ne surprind tocmai prin contrastul dintre sacru și profan, avem un om care încearcă să-și descifreze cheile spațiului în care a crescut, care privește înapoi și, de asemenea, caută să identifice legendele care au definit acest spațiu și încearcă să se raporteze cumva critic prin prisma omului care a parcurs etape deja consistente din viață, și etape trăite, dar și etape citite, pentru că aici este și ochiul care a trăit sau trăiește în Ocna Sibiului, și este și ochiul celui care a citit marile cărți ale lumii, a cunoscut universurile din diversele zone ale lumii”, a spus acesta.

Scriitorul Radu Vancu a vorbit despre cum l-a cunoscut pe Savu Popa, dar și despre stilul său literar care îl diferențiază. 

„Nu există cineva care să aibă o minte atât de atentă în generația asta și pentru lumea străveche, pentru premodernitate, pentru ceea ce vine din lumea mitică și asta este foarte important, pentru că îl individualizează”, a spus scriitorul Radu Vancu. 

„Zăpadă pe umerii Adelinei”

Personajele lui Ovidiu Baron pot fi văzute prin prisma unei evoluții mai mult sau mai puțin cronologice, cu o tensiune care crește dramatic și care pare să limpezească, până la urmă, misterul care le învăluie.

„Mi se pare că are o aură poetică care iese la suprafață din fiecare rând, din fiecare capitol, iar ruperea planurilor temporale accentuează acest registru bogat argumentat stilistic, iar asta m-a cucerit de la primele pagini. M-a impresionat felul în care sunt îmbinate, practic sunt două povești de dragoste, una pură, specifică perioadei copilăriei, povestea prieteniei, mai de grabă, dintre un băiat și o fată. Adelina, care este un personaj cu totul remarcabil, cu toate că originea ei este modestă însă capacitatea ei de a umple spațiul și gândurile și preocupările partenerului de  joacă și mai apoi de discuții, și mai apoi de evadare, această capacitate a ei este absolut remarcabilă. Narațiunea face saltul din trecut în prezent, prezentul fiind ocupat de un alt personaj feminin, care are o cu totul altă consistență, ea este interesantă ca femeie, ca parteneră de viață pentru personajul principal care este îndrăgostit nebunește de ea și este cumva dispus să-i accepte excentricitățile și superficialitățile pe alocuri”, a spus Violeta Borzea despre volumul lui Ovidiu Baron. 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus