Joi,
25.07.2024
Parțial Noros
Acum
22°C

Ropardo: ”Mentalitatea noilor generații de liceeni s-a schimbat semnificativ”. Infoliceanul #31, o aventură plină de emoție și creativitate

Ropardo: ”Mentalitatea noilor generații de liceeni s-a schimbat semnificativ”. Infoliceanul #31, o aventură plină de emoție și creativitate

Ediția a 31-a a concursului InfoLiceanul, desfășurată între 22-26 aprilie 2024, la Sibiu, a fost o călătorie extraordinară, plină de entuziasm și emoție pentru toți cei implicați! Ne-am bucurat să ne revedem cu unii elevi și să îi cunoaștem pe alții pentru prima dată, toți uniți de aceeași pasiune pentru tehnologie și programare.

În continuare, vă prezentăm un interviu cu ROPARDO, compania sibiană care a inițiat și organizează de 31 de ani concursul InfoLiceanul. În calitate de sponsor unic al concursului, aceasta joacă un rol esențial în succesul acestui eveniment.

Din punct de vedere organizatoric, cum vedeți faptul că InfoLiceanul devine atractiv pentru tineri din toată țara?

Ciprian Cândea, CEO al ROPARDO: Faptul că InfoLiceanul devine atractiv pentru tineri din toată țara este o realizare remarcabilă din punct de vedere organizatoric și nu numai. Aceasta reflectă succesul eforturilor de promovare și, evident, secțiunile din concurs, toate demonstrând că evenimentul rezonează cu nevoile și interesele liceenilor. Cele trei probe - Robotica, Creativitate Software și Programare – au adunat pasionați de IT din întreaga țară – Sibiu, Buzău, Aiud, Râmnicu Vâlcea, Suceava, București, Mediaș – oferindu-le șansa de a-și arăta abilitățile și de a-și testa cunoștințele.

Pentru a gestiona eficient acest interes crescut, am oferit suport elevilor și cadrelor didactice care vin din alte orașe sau județe printr-un parteneriat cu o pensiune din Sibiu. Acest parteneriat asigură tarife reduse de cazare și facilități adecvate, făcând participarea la eveniment mai accesibilă și confortabilă.

Încă de la ediția de anul trecut, am contat pe suportul valoros al voluntarilor în organizarea festivității de premiere și buna desfășurare a probelor de Robotică și Creativitate Software.

candea ropardo

Cum pregătesc concursurile de informatică, robotică și programare la nivel de liceu, elevii pentru provocările și oportunitățile din industria tehnologică de acum?

Claudiu Zgripcea, Directorul Centrului de Competențe Tehnice al ROPARDO: Prin participarea la astfel de competiții, aceștia învață să rezolve probleme complexe, să lucreze în echipe și să găsească soluții inovatoare, mai ales la proba de Creativitate Software din cadrul concursului InfoLiceanul. Aceste competiții îi pregătesc să fie proactivi, să gândească critic și să fie familiarizați cu tehnologiile de vârf, aspecte esențiale într-o industrie în continuă schimbare și evoluție.

Din perspectiva HR, ce abilități și calități credeți că pot dezvolta liceenii prin participarea la concursuri cum este Infoliceanul, care ar fi benefice pentru carierele lor viitoare?

Gabriela Cândea, Manager HR al ROPARDO: De-a lungul edițiilor am avut privilegiul să interacționez cu mulți elevi de liceu, unii dintre ei revenind an de an. Participarea la InfoLiceanul este o oportunitate de dezvoltare a unor abilități esențiale pentru viitorul acestor elevi. În cadrul competiției, aceștia își pot stimula creativitatea, dezvolta capacitatea de a se adapta rapid și de a învăța continuu, precum și curiozitatea care poate evolua într-o pasiune și, mai târziu, într-o carieră solidă în domeniul IT. De asemenea, comunicarea, munca în echipă și atitudinea față de propriile responsabilități sunt aspecte esențiale, situate în top 5 criterii urmărite de către recrutori, de exemplu.

infoliceanul

Cât de orientate către practică și viața de zi cu zi sunt proiectele prezentate de elevi în cadrul probei de Creativitate Software?

Ciprian Cândea: Într-o măsură considerabilă, trebuie să fiu sincer. Aceasta se reflectă prin funcționalitatea și originalitatea proiectelor câștigătoare, cum ar fi “Cobzar” (o aplicație web care permite utilizatorilor săi să se înregistreze vorbind, oferind apoi o analiză a discursului lor, în scopul îmbunătățirii abilităților lor de vorbire în public), “AI Antrenor” (simuleaza prezența unui antrenor într-un computer cu ajutorul inteligenței artificiale) și “The Search of the Time Travelling Dog” (un joc educațional interactiv dedicat învățării limbilor străine). Aceste proiecte nu doar că au impresionat juriul, dar au demonstrat și aplicabilitate practică, subliniind faptul că elevii au integrat elemente relevante pentru situații și nevoi reale din viața de zi cu zi.

Cât de deschiși sunt elevii la noile tehnologii, integrarea AI, spre exemplu?

Ciprian Cândea: Există o tendință de explorare și aplicare a noilor tehnologii în proiectele lor, demonstrând o deschidere către inovație și soluții moderne. Cel puțin 2 proiecte prezentate au folosit AI în dezvoltarea și funcționalitatea lor.

În viitor putem vedea concursul ca unul de talie națională, nu doar pentru nivelul Sibiului?

Ciprian Cândea: InfoLiceanul este primul concurs IT la nivel liceal din România care oferă un cadru acreditat în care elevii pot să își expună și să împărtășească idei creative, transformându-le în realitate cu ajutorul know-how-ului tehnologic. Dar nu suntem singuri în acest proiect, alături de Colegiul Național “Samuel von Brukenthal” și Liceul Tehnologic ”Avram Iancu” din Sibiu și susținuți de cadrele didactice, concursul a crescut constant, ajungând la 31 de ani în 2024. Având în vedere aceste realizări și dedicarea continuă pentru IT și elevi, extinderea concursului la nivel național ar fi un pas firesc pentru a încuraja și mai mult inovația și creativitatea tinerelor talente din întreaga țară.

Deja sunt noi generații de concurenți, cu o altă deschidere către informații și tehnologie. S-a schimbat mentalitatea? Dar dascălii?

Claudiu Zgripcea: Da, mentalitatea noilor generații de liceeni s-a schimbat semnificativ. Aceștia sunt mult mai deschiși și mai bine informați despre ultimele tendințe tehnologice, inclusiv robotică și inteligență artificială. Profesorii se confruntă cu provocări majore în acest context, deoarece trebuie să se adapteze rapid și să integreze noile tehnologii în procesul educativ. Cu toate acestea, experiența concursului InfoLiceanul arată că profesorii joacă un rol crucial în formarea caracterelor și în ghidarea tinerilor. Nu este necesar ca toți profesorii să fie experți în AI sau robotică, dar este esențial să fie dedicați și pasionați de învățământ, oferind baze teoretice și practice solide pentru viitorul elevilor.

Depășind 30 de ediții, cum ați spune că a evoluat în tot acest timp școala?

Gabriela Cândea: În cei peste 30 de ani de la prima ediție, am observat o evoluție semnificativă a sistemului educațional din România. Acesta s-a adaptat rapid la noile provocări tehnologice, deși există încă multe de realizat, mai ales în mediul rural. Ne propunem să extindem impactul InfoLiceanului și să oferim suport mediului educațional rural, prin inițiative care să faciliteze accesul la resurse și tehnologii moderne. Aceasta ar putea include organizarea de workshop-uri, donarea de echipamente (Ropardo donează echipamente pentru școlile din mediul rural) sau dezvoltarea de programe educative specifice.

Noutăți pentru ediția cu numărul #32?

Claudiu Zgripcea: Pentru ediția 32 pregătim o serie de noutăți interesante. În special, pentru secțiunea de Robotică, analizăm introducerea unui nou tip de robot pentru a stimula creativitatea și abilitățile tehnice ale tinerilor participanți.

Ciprian Cândea: Ideea unei mini-drone este una dintre propunerile noastre principale, ceea ce va adăuga un element suplimentar de provocare și inovație.

Gabriela Cândea: Restul secțiunilor tradiționale, precum Programare si Creativitate Software, vor fi păstrate, dar vor evolua și ele pentru a reflecta ultimele tendințe și tehnologii.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

3 comentarii

Cătălin

Acum 1 lună

Felicitări tuturor celor implicați! De la an, la an, concursul atrage tot mai mulți elevi talentați. Felicitări organizatorilor pentru că mobilizați în fiecare an competiția și creativitate infoliceenilor! La cât mai mulți ani!
Raspunde

Emil

Acum 1 lună

Sibiul a fost odata centru regional de formare a informaticienilor. Acum fac programare dupa limbajul ,,bai coaie''.
Raspunde

L

Acum 1 lună

Stati linistiti ca nu se vor putea integra in metehnele autocratiilor Romaniei, urgent vor fii repusi intr-u obedienta si executie spre progresul mafiei PSD-PNL.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus