Reprezentanții USR Sibiu arată că vor continua sesizările pe subiectul neregulilor descoperite de ei în numărarea voturilor, atât în municipiul Sibiu, cât și în tot județul. Accentul este pus pe municipiul Sibiu, unde useriștii arată că 77 de voturi lipsesc, alte 1.535 sunt anulate, iar diferența dintre voturile date lor și liberalilor pentru Consiliul local este de doar 26.
„A fost un proces dezastruos. A fost cel mai haotic și prost proces electoral de când particip la alegeri. Haos, indolență și chiar rea-voință”, spune Adrian Echert, liderul organizației municipale a USR Sibiu și candidat la președinția Consiliului Județean.
El arată că alături de colegii săi de partid au verificat procesele-verbale ale birourilor electorale din secțiile de votare ale liceului. „Cifrele «nu dau». 77 de buletine de vot nu apar nicăieri în Sibiu, nici la nule, nici la neutilizate, nicăieri. Astfel de buletine-fantomă sunt în tot județul: 108 de voturi lipsesc la primari, 206 din cele exprimate pentru toate consiliile locale din județ – dintre care 77 doar în municipiul Sibiu -, alte 109 lipsesc din cele pentru componența Consiliului Județean și 703 buletine de vot nu se regăsesc în numărătoarea voturilor făcute pentru președinția Consiliului Județean Sibiu”, adaugă Echert.
Atât patru candidați ai USR, cât și organizația de partid au depus sesizări la biroul electoral de circumscripție, dar toate au fost respinse ca inadmisibile: procesele verbale din cele șase secții de vot din oraș „cu probleme” (adică unde lipsesc buletine de vot din datele înscrise în procesele verbale) sunt semnate și de reprezentanții USR. „Nu știm cum au putut fi predate aceste procese-verbale către biroul electoral de circumscripție fără «cheie închisă» (adică fără ca numărul total de buletine de vot predate să fie egal cu cele valabil exprimate, nule, anulate etc – n.r.). Urmează să întrebăm și reprezentanții noștri, n-am un răspuns concret la întrebarea de ce au semnat astfel de procese-verbale. Ideea e că după 30 și ceva de ore au spus că e posibil să fie o eroare. Și dacă există, trebuie verificat. A fost oboseală, lipsa de experiență atât a președinților de secții, cât și membrilor. S-a stat zeci de ore”, a mai declarat Echert.
La 27 de voturi de încă un mandat de consilier local
Sesizările vin în contextul în care diferența de voturi între cele date de sibieni listei de candidați PNL pentru Consiliul local și listei ADU pentru același deliberativ este de doar 26. Cu 27 de voturi „recuperate” din cele dispărute sau anulate, reprezentanții ADU ar fi obținut cinci mandate de consilieri locali, față de patru câte au acum (iar liberalii ar fi rămas la patru mandate, față de cinci câte au acum).
„Oamenii din secțiile de vot au fost tratați execrabil. Iar exact pe asta și-a bazat biroul electoral răspunsul la sesizările noastre, pentru că oamenii din secții ar fi trebuit să facă întâmpinări. Dar nu se poate ca sesizările de fraudă să fie tratate cu inadmisibilitate. Experiența mea a fost ireală, incredibilă, experiență de Kafka. Sesizarea noastră avea zeci de pagini. Pe masa oamenilor din biroul electoral al județului, unde am mers mai departe cu contestațiile, nu a ajuns toată sesizarea noastră, ci hârtii selective. Ne sunau oamenii să le trimitem procesele verbale la care facem referire. Am fost pus pe speaker la telefon să ne susținem cauza. Ne-au tratat cu flit, au vorbit precum cu un copil de la grădiniță. O jumătate de oră am vorbit cu pereții. Votul nostru contează, degeaba ne zic alții că votul nostru nu contează. Încă 27 de voturi însemnau un consilier în plus, poate și negocieri pentru un post viceprimar. Dar importantă este corectitudinea numărării voturilor”, a declarat Ionuț Ghișe, consilier local din partea USR.
Liderii formațiunii spun că vor continua contestațiile în speranța elucidării neconcordanțelor. „Vom face demersuri către Biroul electoral central și, dacă va fi nevoie și nu primim răspunsuri, pentru că nu primim, vom merge pe calea penală. Nu e normal ca buletinele de vot să nu existe pur și simplu. Nu trebuie să existe urmă de îndoială că alegerile nu au fost corecte. Într-un județ în care PNL s-a prăbușit, probabil că aici este miza, de a-și păstra încă un loc în Consiliul Local. Cele 26 de voturi pot face diferența și probabil că aici este presiunea de a nu deschide niciun buletin de vot nul”, a mai spus Adrian Echert.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: voturi nue , voturi fantoma , usr sibiu reclama voturi fanto , Consiliul Local Sibiu , alegeri sibiu , USR Sibiu
Vizualizari: 2073
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Cartea ne face bine..
Acum 1 oră
Gelu
Acum 1 oră
Punk
Acum 2 ore
Cornel Sibianul
Acum 3 ore
Oligofrenul