Miercuri,
24.07.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Peste 600 de persoane au fost diagnosticate cu cancer în Sibiu, în primele trei luni ale anului. CJ Sibiu încearcă obținerea de bani europeni pentru dotarea Oncologiei

Peste 600 de persoane au fost diagnosticate cu cancer în Sibiu, în primele trei luni ale anului. CJ Sibiu încearcă obținerea de bani europeni pentru dotarea Oncologiei

În Sibiu aproximativ cinci pacienții pe zi își fac investigații de monitorizare a evoluției cancerului. De asemenea, între 18 și 20 de pacienți cer zilnic investigații CT. În primele 90 de zile ale acestui an, 634 de persoane au fost diagnosticate cu cancer în urma investigațiilor CT. Asta înseamnă aproximativ 11 cazuri pe zi, descoperite de medici. În acest context în Sibiu timpul de așteptare pentru a putea beneficia de o investigație de tipul celei Computer Tomograf este de trei luni și de șase luni pentru un RMN. Datele au fost făcute publice într-un raport al celor de la Consiliul Județean, raport care completează un  proiect de hotărâre prin care se urmărește obținerea de bani europeni pentru dotarea Secției de Oncologie a Spitalului Județean.

Aproximativ 1.000 de pacienți au beneficiat în anul 2023 de diagnostic, tratament și monitorizare în cadrul Programul Național de Oncologie derulat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu. Cu toate acestea un raport tehnic realizat de Consiliul Județean Sibiu arată că unitatea sanitară nu deține în gestiune un SPECT CT, echipament care este necesar în activitatea de diagnostic a pacienților oncologici.

Citește și: „Încă o licitație cu clauză suspensivă a CJ Sibiu pentru Spitalul județean: echipamente pentru diagnosticarea cancerului, necesare în laboratorul de anatomie patologică”

Una dintre condițiile obligatorii pentru derularea acestui Program Național de Oncologie este deținerea în structura organizatorică a spitalului a unui punct farmaceutic de preparare sterila a medicamentelor pentru chimioterapie, imunoterapie și antibiotice separat de Farmacia unității sanitare.

Raportul arată că SCJU Sibiu are în structură Oficina Citostatice, în cadrul Farmaciei 2, acest compartiment fiind dedicat secțiilor clinice de Oncologie și Hematologie. Aici soluțiile citostatice se prepară manual, în izolatoare cu presiune negativă.

„Din aprilie 2023 până în aprilie 2024 (un an calendaristic) s-au efectuat un număr de 1.324 de investigații CT pentru pacienți oncologici în regim de monitor adică investigații care urmăresc în dinamică evoluția pacienților cu cancer. Aceasta înseamnă că au fost examinați un număr de 4,5 pacienți /oncologici / zi în evoluție. Urmărind sumele alocate investigațiilor CT de către Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Sibiu, laboratorul de Radiologie și Imagistică medicală a consumat aproximativ un sfert din totalul cheltuielilor pentru sistemul de monitorizare, ceea ce înseamnă că numărul aproximativ de solicitări de investigații CT pentru pacienți oncologici în județul Sibiu este de aproximativ 18-20/zi. Laboratorul de Radiologie Imagistică medicală a efectuat în perioada ianuarie 2024 – aprilie 2024 (în 90 de zile) un număr de 3.650 CT în UPU, 1.346 CT 1, 361 CT 2 un total de 5.357 de examinări. Din totalul examinărilor au fost diagnosticate (in 90 de zile anul acesta) un număr de 634 (aproximativ 11 cazuri de pacienți cu cancer/ pentru cele doua aparate CT ale secției). Din aceste 4,5 cazuri în medie sunt monitoare și 5,5 cazuri sunt pacienți nou diagnosticați”, scriu în raport cei de la Consiliul Județean Sibiu.

Tot ei sunt cei care arată că perioada de așteptare pentru realizarea unei examinări CT în spital în acest moment este de 3 luni și 6 luni pentru RMN.

Citește și: Oana Geană, tânăra doctoriţă radiolog de la spitalul din Sibiu care ajută bolnavii de cancer şi într-un alt mod: a devenit navigator pentru pacienţi. „ Îmi place să ajut”

În acest context în Ședința Extraordinară care va avea loc miercuri, 19 iunie, pe masa consilierilor județeni se va afla spre aprobare proiectul „Investiții în infrastructura Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu în domeniul oncologiei” prin care este vizată obținerea de fonduri europene pentru dotarea Secției de Oncologie a Spitalului Județean.

„Numărul mare de cazuri de pacienți cu cancer diagnosticați și monitorizați în cadrul Laboratorului de Radiologie și Imagistică Medicală justifică necesitatea formării unui nucleu cu aparatură modernă de imagistică medicală de înaltă performanță care să permită accesul facil la diagnostic și evaluare a pacienților cu diferite tipuri de cancer, necesarul pentru județul Sibiu fiind de minim 15 pacienți /zi.”

Se va cumpăra aparatură de ultimă generație

Valoare totală a proiectului ce urmează să fie supus aprobării este de 24.999.842,14 lei (inclusiv TVA). Din această sumă, 499.996,85 lei vor fi bani puși de Consiliul Județean, reprezentând contribuția de 2 % din valoarea eligibilă a proiectului. Acești bani sunt meniți să acopere situațiile neprevăzute și eventualele costuri suplimentare.

„Se vor asigura toate resursele financiare necesare implementării proiectului în condițiile rambursării/ decontării ulterioare a cheltuielilor din instrumente structurale, inclusiv suportarea din bugetul propriu a corecțiilor ce pot fi identificate în procedura de verificare a achiziției. Sumele reprezentând cheltuieli de mentenanță, întreținere ale proiectului „Investiții în infrastructura Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu în domeniul oncologiei „ pe întreaga perioadă de durabilitate a acestuia se vor suporta de către Unitatea Administrativ Teritorială Județul Sibiu prin Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu”, se arată în proiectul de hotărâre.

Banii vor fi investiți astfel ca spitalul să poată oferi servicii superioare de diagnostic, tratament și monitorizare a bolnavilor de cancer.

„Aparate moderne sunt necesare și pentru reducerea dozelor de iradiere pentru pacienții oncologici care atunci când sunt monitorizați efectuează un număr mare de investigații. Astfel, se constată necesitatea și oportunitatea de noi investiții în infrastructura Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu în domeniul oncologiei”, se mai arată în proiect.

Printre echipamentele ce se propun a fi achiziționate se numără un sistem spect CT, un sistem robotizat de compunere pentru preparate sterile de medicamente citostatice, un Computer tomograf, un Ecograf fix cu elastograf și un Ecograf mobil doppler color.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

4 comentarii

AndreiM

Acum 1 lună

(Acest mesaj a fost moderat deoarece face parte din categoria „trolling”)

Raspunde

AndreiM

Acum 1 lună

Acest mesaj a fost șters din cauza informațiilor eronate pe care le conține

Raspunde

DB

Acum 1 lună

@Redacţia: Jos cenzura! E firesc să laşi comentariul şi să-i aplici o erată prin care demonstrezi că aduce în discuţie elemente "eronate". E anormal să procedaţi eliminând din start ceea ce în mod arbitrar poate fi considerat irelevant. Cum dovediţi altfel că sunteţi mai buni şi mai bine informaţi, decât punând în oglindă adevărul şi minciuna?! Cine e autoritatea care decide unde se termină informaţia şi începe dezinformarea?
Raspunde

Un cititor

Acum 1 lună

Hopa, jurnaliștii de la turnul sfatului știe foarte bine ce e informații eronate și ce e informatii adevărate. De aceea cenzurează. Că proștii de cititori nu știe să discerne singuri. De-aia n-au votat cu progresistii. De proști ce este ei.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus