Duminică,
21.07.2024
Parțial Noros
Acum
24°C

S-a deschis oficial FITS 2024. „Este cel mai puternic ambasador cultural al României”

S-a deschis oficial FITS 2024. „Este cel mai puternic ambasador cultural al României”

O densitate impresionantă de personalități și oficialități, alături de câteva sute de sibieni și turiști, a compus asistența evenimentului care a marcat deschiderea oficială a celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.

Actori recunoscuți în toată lumea, un puhoi de oameni de cultură, zeci de ambasadori, mulți oameni de afaceri și numeroase oficialități locale și naționale s-au întâlnit în curtea interioară a Muzeului de Istorie, pentru a asista la ceremonia de deschidere a FITS-ului din acest an. „Ce acustică bună într-una din cele mai vechi primării din țară”, și-a început Constantin Chiriac, într-o formă de zile mari, discursul de deschidere. „Începem ediția cu numărul 31 a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu sub semnul «Prieteniei» (tema ediției din acest an – n.r.) Veți vedea ce înseamnă cooperarea de pe picior de egalitate cu artiștii mari ai lumii pentru Măria Sa, Publicul, care este rațiunea noastră de a fi. (...) Este adevărat că nu avem atât de multe săli de spectacol, dar avem 830 de evenimente în peste 80 de spații de joc. Fac plecăciune în fața tuturor partenerilor, sunteți atât de mulți”, a continuat Chiriac.

Mesajul transmis de președintele României, Klaus Iohannis, sub înaltul patronaj al căruia se desfășoară festivalul, a fost citit de Sergiu Nistor, cel care în 2007 a fost comisar guvernamental pentru capitala culturală europeană de la Sibiu. Mai apoi, Constantin Chiriac a invitat-o în fața oaspeților pe Astrid Fodor, primarul Sibiului, amintind că – datorită sprijinului local – biletele spectacolelor și-au menținut aceleași prețuri (între 30 și 150 de lei) din 2019. „S-a creat o adevărată rețea de pasiune și creativitate a artelor spectacolului. Mulțumesc pentru ceea ce faceți pentru orașul nostru”, a transmis primarul Astrid Fodor.

Raluca Turcan a vorbit din postura de ministru al Culturii. „Constantin Chiriac leagă prietenii, atrage personalități de excepție an de an la Sibiu. Festivalul Internațional de Teatru este cel mai puternic ambasador cultural al României. Vă doresc să rămâneți așa și să ridicați ștacheta cât mai sus”, a spus Raluca Turcan.

În curtea Casei Altemberg, gala de deschidere a continuat cu un concert de excepție al Corului național de cameră „Madrigal – Marin Constantin”, în cadrul căruia au recitat alături de Constantin Chiriac și „copilul teribil al teatrului european”, Pippo Delbono, precum și actorul american Tim Robbins.

Din 82 de țări

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), unul dintre cele mai mari și importante festivaluri de teatru din lume, are loc anul acesta la Sibiu în perioada 21 iunie – 30 iunie, tema ediției cu numărul 31 fiind PRIETENIE. Până în acest moment, FITS are 830 evenimente incluse în program și așteaptă peste 5.000 de artişti din 82 de țări. Peste 200 de evenimente au loc în aer liber, accesul fiind gratuit.

Turnul Sfatului vă va recomada zilnic cele mai importante evenimente din cadrul FITS.

Citește și FITS 2024 se deschide oficial astăzi, în curtea Muzeului de Istorie. Show cu drone, două premiere mondiale și concert Holograf, în prima zi de festival

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

BürgerHermann

Acum 4 săptămâni

Extraordinar de mandru de sibienii mei!
Raspunde

Un cititor

Acum 4 săptămâni

Ignoranții ăștia nu fac distincție între o manifestare culturală și una de divertisment.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus