Duminică,
15.06.2025
Cer Senin
Acum
21°C

Părinții de la Școala nr. 21 s-au dus la Primărie: nu vrem ca și elevii din clasa a VIII-a să fie obligați să meargă după-amiaza la cursuri

Părinții de la Școala nr. 21 s-au dus la Primărie: nu vrem ca și elevii din clasa a VIII-a să fie obligați să meargă după-amiaza la cursuri

Reprezentanții părinților de elevi care urmează cursurile Școlii gimnaziale nr. 21 din Sibiu au cerut executivului și consilierilor locali să evite încălcarea legislației, prin obligarea elevilor de clasa a VIII-a să urmeze cursuri după-amiaza, din cauza lipsei de spațiu.

Școala aflată pe strada Luptei din Sibiu este printre unitățile de învățământ din oraș care – din cauza afluxului mare de elevi veniți din localitățile din împrejurimi – nu mai are suficiente clase și a introdus cursuri și după-amiaza. Strict în cazul Școlii nr. 21, numărul de elevi a crescut exponențial odată cu dezvoltarea zonelor rezidențiale de pe strada Doamna Stanca din Șelimbăr și Arhitecților, din Cisnădie, ambele „lipite” de granița administrativă a Sibiului.

„Până acum patru ani, copiii urmau cursurile de dimineața, împărțiți în câte trei clase. În 2020 au început unele lucrări de amenajare, o clasă nu a mai fost disponibilă, alte două săli au fost transformate în laboratoare, prin urmare nu mai era suficient spațiu iar clasele a cincea și a șasea au început cursuri după-amiaza. Apoi, ca urmare a cererii în creștere, s-au format patru clase pregătitoare, iar în anul școlar 2023 – 2024 am avut chiar cinci clase pregătitoare. Pentru următorul an sunt alocate patru clase pregătitoare, iar problema este că din toamna acestui an clasele de a opta sunt obligate să treacă la program de după-amiaza, pentru că nu sunt suficiente săli de clase”, și-a început expunerea în fața consilierilor locali și a conducerii Primăriei Mirela Popabianu, mamă a două eleve care urmează cursurile Școlii nr. 21 și reprezentantă a părinților.

Din toamna anului trecut între părinți și conducerea școlii au început discuții pentru a vedea care ar fi soluțiile prin care elevii claselor terminale să nu fie obligați să meargă după-amiaza la școală. Cum părinții au înțeles că extinderea școlii cu un nou corp de clădire este un proiect de durată, discuțiile cu administrația școlară au avut în vedere amenajarea unor săli în containere modulare, care să fie amplasate în curtea școlii. 

Ca urmare a acestor discuții, părinții s-au adresat și Primăriei. „Prima solicitare a fost formulată în decembrie 2023, iar în ianuarie am primit răspuns, potrivit căruia situația școlii va fi analizată și ni se va propune o soluție. Acum, cu mai puțin de trei luni înainte de începerea noului an școlar, vă rugăm să ne spuneți dacă vom avea aceste containere modulare și să ne spuneți cât durează proiectul de extindere cu un nou corp de clădire. Sperăm să se găsească o soluție rapidă, după cum am aflat că s-a identificat și la Școala nr. 18”, a mai spus Mirela Popabianu.

Primarul Astrid Fodor a răspuns că nu se va hazarda cu un răspuns pe loc și va transmite unul în scris. Și a arătat că fondurile locale nu pot fi alocate doar pe extinderi de spații de educație. „Noi avem și multe alte proecte care trebuie bugetate, nu putem doar extinderi de școli. Doamna directoare de la Serviciul școli mi-a prezentat detalii despre situația de la Școala nr. 21, dar trebuie să mai verific. De aceea vă răspundem în scris. Vom vedea soluțiile pe termen mediu și scurt”, a arătat primarul Fodor.

După ședință, reprezentanților părinților le-a fost transmis din partea consilierei locale Sara Konnerth că soluția containerelor modulare nu este acceptabilă din cauza costurilor mari cu închirierea unor astfel de construcții.

Legea nu mai are loc de aplicare

Primarul Astrid Fodor a garantat că legea va fi respectată. „Vom respecta ceea ce scrie în Legea Educației Naționale, prevederile acelea le vom respecta. În limita bugetului vom putea vedea ce putem face”.

În discuții a intervenit și consilierul local Diana Mureșan, din partea USR, care a solicitat o situație cu școlile aflate în situația de a obliga și elevii din anii terminali să urmeze cursurile de după-amiaza. „Cu toții avem nemulțumiri, dar în măsura bugetului trebuie să vedem ce se poate. Concret, avem informații de la Inspectoratul Școlar și o să vedem, să le verificăm, sunt și niște propuneri făcute acolo, o să le analizăm”, i-a răspuns Astrid Fodor.

Trebuie menționat că normativele în domeniul educației prevăd ca cel puțin elevii din anii terminali (clasele a VIII-a, a XII-a) alături de preșcolari și cei din învățământul primar să urmeze cursuri doar dimineața. Această prevedere legală însă nu este respectată de ani buni, cel mai potrivit exemplu fiind în chiar centrul Sibiului: Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” obligă la ore de după-amiaza și elevii din clasele a VIII-a, în ciuda protestelor repetate ale părinților referitoare la încălcarea legii.

Citește și Conflict la Brukenthal între părinții elevilor din ani terminali și conducere. Motivul: orele de după-amiaza

Astrid Fodor: Școala generală nr. 18 se va extinde în clădirea fostului Orfelinat Maria Tereza

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Till Eulenspiegel

Acum 11 luni

In vremuri imemoriale clasele I-IV erau dimineata,clasele V-VIII dupa-masa!Sunt dovada(inca)vie ca nu se moare din asta.Inca ceva:aveam scoala si simbata!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

@tili

Acum 11 luni

Fals. Clasele I-IV si a VIII-a erau dimineata, clasele V-VII de dupa-masa.
Raspunde

Sibian

Acum 11 luni

a VIII-a era dupa amiaza, dar nu ai trait in anii aia
Raspunde

@sibian

Acum 11 luni

Si eu am facut gimnaziul numai dupa-amiaza. Eram prea multi copii ca sa ne puna pe cei de-a opta dimineata. Si noi am intrat la licee bune si in aceste conditii. Dar generatiile de azi nu se compara cu cei care invatau fara sa se intrebe la ce le foloseste in viata ca stiu geografie sau istorie.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Profu

Acum 11 luni

Asta inseamna sa se construiasca haotic ca sa-si umfle buzunarele clientela politica! S-au construit apartamente in draci, s-au mutat familii tinere, au facut copii si acum, cei de la Selimbar si Kaufland, aglomereaza scoala 21 de functioneaza cu cate 4 clase pe nivel in invatamantul primar. In conditiile astea, cele trei clase de a opta nu mai au loc dimineata in scoala. Nu mai sunt sali de clasa. Cum rezolva problema aceasta vechea si, totusi , noua primareasa?
Raspunde

Doru

Acum 11 luni

Hai ca asta e buna! Primaria Sibiu nu e sigura daca are bani pentru cateva containere,unde sa invete decent copiii! Pai,eu propun,de exemplu,sa amane constructia locurilor de joaca pentru caini pana se rezolva problema scolilor.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus