Luni,
18.08.2025
Ploi Moderate
Acum
19°C

Istoria de 40 de ani a pizzei, în Sibiu. Bologneza cu salam, Capriciosa cu brânză telemea și Italiana cu sardele. Pizza Cindrel, produsul înregistrat la OSIM

Istoria de 40 de ani a pizzei, în Sibiu. Bologneza cu salam, Capriciosa cu brânză telemea și Italiana cu sardele. Pizza Cindrel, produsul înregistrat la OSIM

Miercuri, 18 aprilie 1984 se deschidea în Piața Republicii, de atunci, Piața Mare de acum, ”Patiserie”, prima pizzerie din istoria orașului.

”Toate preparatele pe care le veţi găsi în această unitate sunt „opera“ bucătăreselor Elena Brebenel şi Niţa Irimină, şi vă vor fi servite de Eugenia Mateş şi Maria Ştefanei. întregulpersonaj este coordonat de Tatiana Schiau, şef de unitate.

Şi încă două amănunte: durata onorării unei comenzi de pizza este de 11 minute, iar preţul variază între 5,50 lei şi 14,50 lei”, scria atunci cotidianul Tribuna.

Rețetele erau adaptate materiei prime ce se putea găsi aici: Pizza ”Alexandres” (cu costiţă afumată), „Bologneza“ (cu salam), ”Capriciosa“ (cu brânză telemea), „Due Stagione“ (cu salam şi ciuperci), „Italiana“ (cu sardele), „Napolitana“ (cu caşcaval) şi „Romana“ (cu gogoşari).

”La acestea, pot fi servite diferite băuturi răcoritoare, ape minerale şi vinuri (albe sau roşii)”, se mai preciza în articol.

Încă din 1983 în ziarul local erau citate mai multe solicitări ale sibienilor pentru deschiderea unei pizzeri în oraș.

”Unii sibieni ne-au scris că atunci cind merg în alte oraşe din ţară se abat pe la unităţile specializate pe vestita și atât degustoasa „pizza” și intreabă: pe cînd o astfel de unitate și în oraşul nostru? Este o sugestie pe care o supunem și noi atenţiei conducerilor alimentaţiei publice sau O.J.T.”, scria Tribuna în 26 februarie 1983.

Nouă luni mai târziu se anunța că în ”viitorul apropiat, restaurantul „Intim" din piaţa Republicii va fi profilat ca unitate cu produse tip gospodina şi, mult aşteptata pizza va putea fi servită aici”.

În 1989, în luna iulie, Patiseria din Piața Mare redevine Restaurant Intim, iar pizzele continuă să rămână în meniu.

”Restaurantul „Intim“ (în Piaţa Republicii din Sibiu) vine să întregească imaginea iniţiativei acestui talentat colectiv de oameni ai muncii. Restaurantul dispune de 32 locuri la mese şi 8 locuri la bar. Oferă zilnic 4 sortimente de pizza, gustări calde şi reci, sandvişuri, cafea, ceai, limonadă, diverse sortimente de omletă. La acestea se adaugă 5 sortimente de băuturi alcoolice (aperitive şi digestive).

Ca o noutate, evidenţiem faptul că, pentru prima dată, băuturile alcoolice vor fi vîndute în gramaje reduse şi numai însoţite de preparate culinare.

Consumatorii vor beneficia de un interior utilat modern, plăcut şi, aşa cum îl recomandă chiar numele său, intim, care dispune de 3 cuptoare, cu o capacitate zilnică maximă de peste 1.000 de preparate „pizza“, precum şi de instalaţii frigorifice moderne”, s emai precizează în articol.

Pizza Cindrel, înregistrată la OSIM

Pizza Cindrel, care se produce în actualul restaurant Intim din Piața Mare, a fost înregistrat la OSIM, anunță televiziunea B1.

”Această pizza a fost inventată în 1985. În principal, ingredientele care sunt folosite încercăm să le aducem la stadiul care era în 1985. Încerăm să păstrăm aceleași ingrediente care au fost și în 1985, chiar dacă s-au mai schimbat”, explică actualul proprietar al afacerii.

Cum se prepară:

”Folosim sosul secret, adăugăm mozzarella, salam și ciuperci la conservă. O băgăm la cuptor la temperatură de 250 de grade”, explică pizzerul.

Pizza Cindrel e coaptă în tăvița de inox și servită cu tot cu tava, pusă într-o farfurie.

”Avem mai multe sortimente: margherita, capriciosa, prosciuto funghi. Cindrelul e cea mai căutată”, spune pizzerul.

Iar Pizza Cindre a fost produs înregistrat la OSIM.

Istoria pizzei în țara noastră nu este foarte îndepăratată.

Revista Femeia scria în 1965 despre pizza ca fiind ”o tartă umplută cu brînză”.

”Arta culinară a fost dintotdeauna în mare cinste în patria lui Lucullus. Printre invențiile ei, trebuie menționate macaroanele și spaghetele, brînza parmezan, faimoasele mezeluri salami și mortadella. Alte vestite bucate italiene sunt: minestra — o supă de legume cu felioare de slănină, risotto — mîncare de orez variat asezonată, pizza — o tartă umplută cu brînză, picant condimentată și garnisită cu ceapă și roșii”, scria revista într-una din primele apariții ale acestui produs în presa românească.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

VP

Acum 1 an

Vineri seara, cu prietenii, am mancat la Intim pizza de 3 -4 feluri, fff bune toate. blat crocant, asa cum trebuie sa fie.
Raspunde

Sibianul

Acum 1 an

Era bună pizza aia Cindrelul. Mâncăm acolo pe vremuri aceea pizza.
Raspunde

Carmen

Acum 1 an

O amintire plăcută din 1984-1986, cand am fost la Luceul Pedagogic German si Pizza era cea mai buna delicatețe a elevilor străini. Am fost acum după 40 de ani de la examenele de admitere 1984 când am mâncat prima pizza. Ne-am amintit de extraordinarul gust, păstrat până azi. Singurul lucru care a lipsit si nu e menţionat în nici un articol este sosul de roşii cu piper. Păcat că nu s-a păstrat reţeta.
Raspunde

Flaviu

Acum 1 an

Ce buna era o pizza la Intim, in pauza mare. Uneori era cu peste, alteori cu branza, dar nu prea conta. De la Lazar, faceam 1 minut pana acolo. Ma bucur ca pastreaza cumva acele retete.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus