Duminică,
17.08.2025
Partial Noros
Acum
30°C

Echipa Sare și piper a făcut cel mai bun „gulyás” la Zilele Hungarikum, organizate în Muzeul Astra

Echipa Sare și piper a făcut cel mai bun „gulyás” la Zilele Hungarikum, organizate în Muzeul Astra

Dansuri și muzică populare maghiare, ateliere pentru cei mici, obiecte de artizanat și un celebru – de mult timp – concurs de gătit gulaș au fost printre ingredientele celei de-a 15-a ediții a Zilelor Hungarikum, organizate la Sibiu.

Deschise oficial de joi, cea de-a 15-a ediție a Zilelor Hungarikum au adus la Sibiu participanți atât din România, cât și din Ungaria, Serbia, Slovenia și Slovacia, care au oferit celor interesați diferite programe culturale și culinare.

În ultimele două zile ale săptămânii, festivalul s-a mutat în Muzeul Astra, unde s-a desfășurat și concursul de gătit, devenit de mulți ani celebru pentru componenta de preparat gulaș (gulyás, în limba maghiară). 28 de echipe au pornit focul în cursul zilei de sâmbătă, preparatele lor fiind degustate de un juriu profesionist.

La final, câștigătoare a fost declarată echipa Sare și piper (foto principală), echipă care gătește în muzeu și care în urmă cu doi ani s-a clasat pe locul doi în cadrul acestui concurs. „Juriul de specialitate a acordat premiile după cum urmează: la categoria gulyás locul întâi a revenit echipei Sare și piper, locul al doilea echipei Igazi Gulyás, iar locul al treilea a fost ocupat de echipa Dupla ZZ. La categoria alte preparate ungurești locul întâi a revenit echipei Homo Novus II, în timp ce premiul al doilea a fost obținut de echipa Csíkszentmiklósi hentes, iar locul al treilea a revenit echipei Busóföldi Babfőzők”, anunță reprezentanții Centrului Cultural Maghiar din Sibiu, organizator al Zilelor Hungarikum.

Pe scena din muzeu, au urcat și membrii grupului Bokortanyák din Ungaria, corul de bărbați Dobronak din regiunea Moravia - Slovenia, corul folcloric Árvalányhaj din Slovacia și ansamblul de dansuri populare Zöld Fenyő din județul Covasna. Iar în cursul zilei de duminică, a venit rândul membrilor juriului concursului de gătit să prepare, alături de bucătari maghiari invitați, mâncăruri tradiționale maghiare.

Sursa foto: Facebook / Hungarikum Napok Nagyszeben

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Un român

Acum 1 an

Batjocoriți memoria Asociației Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român, făcând paranghelii și umflând bortocane în muzeul unde putrezesc exponatele. Să vă fie rușine celor care "administrați" muzeul. Vă purtați ca ultimii prăpădiți. O să vă ajungă și vouă funia la par, fiți siguri de asta.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus