Joi,
25.07.2024
Innorat
Acum
21°C

Investiție la Șeica Mare: lâna oilor va fi transformată în îngrășământ pentru agricultură. „Din 10 proiecte a rămas doar al nostru”

Investiție la Șeica Mare: lâna oilor va fi transformată în îngrășământ pentru agricultură. „Din 10 proiecte a rămas doar al nostru”

Un întreprinzător sibian a depus un proiect la Ministerul Economiei pentru deschiderea unei afaceri care ar urma să recicleze lâna oilor din Mărginime în îngrășământ organic pentru agricultură.

Dosarul proiectului, finanțat de Ministerul Economiei, a ajuns la Autoritatea Națională pentru Protecția Mediului pentru avizare, unul din pașii rămași până la începerea investiției.

”Din 10 proiecte, câte au fost inițial depuse, a mai rămas doar al nostru. E un program greu. În primul rând, a trebuit să angajez 3 oameni pe acest proiect. Dacă nu ai firmă în spate, nu ai cum să-i păstrezi până se încheie toate actele. Noi de un an le plătim salariile. De patru luni stăm pentru autorizații. Acum suntem în stadiul avizelor,  dar sper ca într-o lună să iasă autorizația de construire. Dacă va ieși, din decembrie putem ridica hala și putem să dăm drumul la producție, spune Gheorghe Novac, managerul societății Oița Bârsană.

El spune că odată pornită afacerea, o bună parte din lâna de la oile din zona Sibiului și din Șeica Mare va putea fi reciclată aici.

”Noi ne vom ocupa de reciclarea lânii. Vom aduna tot ce e mai mizerabil. Iar lâna asta va fi transformată în peleți pentru agricultură. Nu e un centru de colectare sau de spălat lâna. Acești peleți vor putea fi folosiți ca îngrășământ organic, pentru flori, cartofi. Avantajul lor este că reține apa în sol vreo 6 luni de zile, iar acum vedem că perioadele de secetă sunt tot mai dese și lungi. Tot ce nu se poate spăla, vom toca și le vom face peleți”, spune Gheorghe Novac.

Lâna va putea fi folosită și ca material de izolare a caselor, conform proiectului.

”Baloții de lână reciclată vor fi vânduți doritorilor, putând fi utilizați că și materie primă în industria textilă și / sau ca și material izolator în construcții. Simplificată, se poate spune că proiectul propus este sustenabil, atâta timp cât va există industrie agrară în zonă, în special crescătorii de ovine”.

De asemenea, prin aceea că produsul rezultat va fi utilizat în industria textilă pentru a se fabrica fire din lână și haine din lână, precum și în construcții, ca și material izolator. Astfel, se prelungește ciclul de viață al produsului.

De asemenea, afacerea solicitantului presupune reducerea la minimum a deșeurilor, întrucât atunci când produsul vizat de solicitant ajunge la sfârșitul ciclului său de viață, acesta este păstrat în economie pe cât de mult posibil. Astfel, lâna poate fi utilizată în producție încă o dată și încă o dată, creând și mai multă valoare adăugată. În plus, modul în care a fost conceput fluxul tehnologic al activității de producție, alături de echipamentele noi și moderne care urmează a fi achiziționate prin prezentul proiect, va duce la o creștere a numărului de beneficiari, în primul rând datorită raportului calitate-preț excelent, raport dat de faptul că prețul de achiziție al lânii este extrem de scăzut (fermierii aruncând lână, de cele mai multe ori), iar balotare a lânii este de ultima generație, foarte performanță”, se precizează în proiect.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus