Olimpicii care au ales să rămână la Sibiu pentru a-și continua studiile la universitatea de aici au făcut-o pentru că se simt legați de orașul lor natal, pentru că nu au fost admiși la facultate în altă parte, dar și pentru că Sibiul oferă o varietate de evenimente culturale. Pentru alegerea lor, aceștia au primit câte un laptop din partea conducerii ULBS și ai AFT „Nicolae Bălcescu”, ambele instituții declarând deschis anul universitar 2024-2025 în cadrul unei ceremonii organizate astăzi în Sala Transilvania.
„Toamna studențească” din acest an a ULBS și AFT „Nicolae Bălcescu” nu a mai avut loc în Piața Mare. Prognoza meteo a determinat organizatorii să mute evenimentul în Sala Transilvania, acolo unde se așteptau să participe un număr mic de tineri, interesați de discursurile și de programul oficial pregătit.
„Dați-mi voie să-mi exprim surprinderea pentru că văd o sală atât de plină - cred că suntem cu mult peste 2.000. Trebuie să mărturisesc că n-am fost pregătiți pentru mai mult de 2.000 de studenți, gândindu-ne că vom serba astăzi într-un format mai restrâns. Surpriza pe care ne-ați făcut-o a fost acea de a completa și tribuna din partea stânga. Așa că, iertați-ne micile stângăcii în aranjarea sălii, pentru că noi credeam că astăzi vom fi cu fața spre dreapta, dar acum încercăm să ne adaptăm unui număr atât de mare de participanți”, a ținut să menționeze rectorul ULBS, Sorin Radu, în discursul său oficial.
În acest context, rectorul celeilalte instituții superioare din Sibiu, Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, a remarcat necesitatea unui spațiu adecvat pentru evenimentele celor două universități. „Ce-ar fi însemnat aceste aplauze într-o sală de 5.000 de locuri, sală pe care o avem proiectată împreună și așteptăm finanțarea de la Guvernul României pentru acești studenți ai Sibiului (...)”, a punctat, la rândul său, Ghiță Bârsan, adresându-se parcă singurului reprezentant al executivului, prezent în sală, prefectul Mircea Crețu.
Bârsan s-a referit la Arena Universitară, proiect acceptat de Compania Națională de Investiții, dar amânat din cauza unei ordonanțe de guvern; dar Crețu nu a avut ce face altceva decât să-și citească discursul de pe foaie, fără a menționa despre investiția pe care Sibiul o așteaptă.
Olimpicii premiați de ULBS și AFT
După ceremonia oficială, rectorii ULBS și AFT Sibiu i-au premiat pe absolvenții de liceu care au obținut medalii la concursurile și olimpiadele naționale și care au ales să-și continue studiile la Sibiu.
Ghiță Bârsan i-a premiat pe Raul Alex Pop, Simina Georgiana Negre, Ștefania Teodora Roșu, Cosmina Elena Drăgan, George Darius Mirăuță, Amalia Iuliana Bălan, Marian Alin Câțulescu, Alexandru Gabriel Crețu și Maria Ivaroschi. Aceștia au primit câteun laptop și un rucsac.
Iar Sorin Radu le-a oferit câte un laptop următorilor studenți: Comșa Sebastian Mihai, Hogia Maia Alexia, Marcu Vanesa Georgiana, Tartus Marian, Vaida Cristian, Chesnoiu Costin, Ion Maria Angelina și Clara Dangl.
Turnul Sfatului i-a întrebat pe unii dintre aceștia de ce au ales să-și înceapă studiile universitare la Sibiu.
Sebastian este olimpic al Liceului Terezianum Sibiu, iar de acum - student în anul I la Ingineria Produselor Alimentare. Este originar din Sibiu și spune că vrea să lucreze la DSP. „Sunt olimpic la APA (Analize Produse Alimentare), locul 1 pe țară. Am ales să rămân la Sibiu, pentru că e mai mult de suflet. E orașul meu natal, mi-e greu să mă despart de aici. În plus, e o facultate bună, bine cotată, poți să ieși cu multe meserii de aici (...) După facultate, mă gândeam dacă va fi posibil să îmi găsesc ceva de lucru în domeniul inspecției alimentare, la DSP, în zona aceasta”.
Angelina vine din Mediaș, de la Școala Națională de Gaz. A fost premiată de conducerea ULBS pentru că în acest an a obținut locul 1 la concursul festival internațional de la Brașov Boovie. „E un concurs de trailere bazate pe o carte. A trebuit să citim cartea și ulterior să facem un trailer pe baza acesteia. Echipa noastră s-a numit The Dreamers, iar cartea se numește Sfârșitul șoaptelor. Aici am intrat la Facultatea Socio-Umane, la Asistență Socială, pentru că îmi doresc foarte mult să ajut cât de mult oamenii din jurul meu. În timpul liceului am făcut foarte mult voluntariat și treaba asta mi-a dezvoltat o sensibilitate față de oamenii din jur. Momentan am deschisă în minte orice opțiune pentru viitor”.
Maia și Clara sunt olimpice la actorie, absolvind clasa de profil de la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”. Clara va continua să studieze teatrul, dar Maia a ales să devină studentă la Română-Engleză. „Am ales să rămân în Sibiu pentru că îmi place universitatea, orașul și m-am gândit că e cel mai bun loc ca să mă dezvolt pe plan personal și pe plan profesional în viitor. În viitor, mi-ar plăcea foarte mult să lucrez la o redacție”, spune Maia.
„Inițial, am vrut să plec din oraș, să fiu independentă. Am dat întâi la Cluj și nu am intrat și am zis că rămân la Sibiu, pentru că sunt la mine acasă și am mai multe șanse să rămân la actorie. Vreau să încerc și actoria de film, dar mi-ar plăcea și la noi la teatru, la TNRS. Nu știu la ce să mă aștept (pe viitor), e prea imprevizibil teatrul, dar la noi la Sibiu mi se pare foarte dinamic, orașul oferă multe evenimente”, spune și Clara.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: toamna studenteasca sibiu sala
Vizualizari: 3856
Ultimele comentarii
Acum 48 minute
Ciumirel
Acum 54 minute
Toto
Acum 1 oră
Ionescu
Acum 3 ore
Lucia
Acum 3 ore
Aaa