Luni,
07.10.2024
Parțial Noros
Acum
17°C

Consiliul Autorităţilor Locale din România şi Republica Moldova (CALRRM) s-a reunit în sesiune extraordinară la Sibiu

Consiliul Autorităţilor Locale din România şi Republica Moldova (CALRRM) s-a reunit în sesiune extraordinară la Sibiu

Consiliul Autorităților Locale din România  și Republica Moldova s-a reunit în sesiune extraordinară la Sibiu; 27 - 29 septembrie.

- Valentin Dumitru Ioan IVAN - a fost ales președinte al Consiliului Autorităților Locale din România și Republica Moldova - pentru mandatul 2024 - 2025.

- Sesiunea extraordinară a Adunării Generale a Consiliului Autortăților Locale din România și Republica Moldova (CALRRM) a fost deosebit de fructuoasă,
iar rezoluțiile elansate aici devanseaza demersurile diplomatice susținute în tandem de România șI Republica Moldova.

 - Activitatea a început în cheia protocolului internațional, cu Imnul UE, Imnul României și Imnul de Stat al Republicii Moldova.
 

Ulterior lucrările au fost deschise de Tatiana Bădan, președintele CALRRM, președintele Congresului Autorităților Locale din Moldova, primarul satului Selemet, raionul Cimișlia, Republica Moldova.

 În acest cadru au adresat mesaje delegațiilor și invitaților:
- Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean Sibiu;
- Valentin-Dumitru-Ioan Ivan, copreședinte al CALRRM, vicepreședinte al Asociației Comunelor din România, primarul comunei Sadu, județul Sibiu.
- Gheorghe Baciu, copreședinte al CALRRM - vicepreședinte al Asociației Orașelor din România, primarul orașului Slănic-Moldova, județul Bacău.
- Adrian TEBAN - presedintele Asociației Orașelor din România, primarul orașului CUGIR, județul Alba Iulia.
- Emil DRĂGHICI - președintele Asociației Comunelor din România, primarul comunei Vulcana - Băi, județul Dâmbovița.

În cadrul lucrărilor sesiunii ordinare a Consiliului director și ale Adunării generale a Consiliului Autorităților Locale din România și Republica Moldova (CALRRM) dezbaterile au avut în vedere:
- aprobarea Raportului de activitate a CALRRM pentru mandatul 2023-2024;
- actualizarea componenței Adunării generale, a Consiliului director, alegerea președintelui și a celor doi copreședinți ai CALRRM, pentru mandatul 2024-2025, cu respectarea prevederilor art. 19 alin. (1)-(2), art. 21 alin. (1) și (3) și art. 26 alin. (1) din Statutul Consiliului Autorităților Locale din România și Republica Moldova.
- propunerile de modificare și completare ale Statutului Consiliului Autorităților Locale din România și Republica Moldova.

După aprobarea actualizării statutului a fost aleasă nouă echipa de conducere pentru mandatul 2024 - 2025. Conform prevederilor statutare enunțate mai sus, președinția rotativă a revenit Asociației Comunelor din România. ACoR la nominalizat pentru această poziție pe Valentin Dumitru Ioan IVAN - primarul comunei Sadu - Sibiu, vicepreședinte al ACoR si care a deținut funcția de copreședinte în mandatul Tatianei BADAN - CALM.

Adunarea Generală a ales cu unanimitate de voturi noua echipă:
- Președinte Valentin Dumitru Ioan IVAN - primarul comunei Sadu - Sibiu, vicepreședinte al ACoR
- Copreședinți:
- Tatiana BADAN - primarul de Selemet - Raionul Cimișlia Republica Moldova presedintele CALM
- Daniel NICOLAȘ - primarul orașului Odobești - Bacău, prim-vicepreședinte al Asociației Orașelor din România.

 Noua echipă a suspus spre analiză, dezbatere și aprobare:
- planul de de activități și acțiuni,
- bugetul de venituri și cheltuieli al Consiliului Autorităților Locale din România și Republica Moldova pentru mandatul 2024-2025.
- Imnul oficial al CALRRM,
- schimbarea sediului social la București, strada Constantin Noica, nr. 130.

Un moment istoric a vizat adoptarea Declarației-apel a CALRRM de la Sibiu, 28 septembrie 2024

DECLARAȚIE – APEL

adoptată, în unanimitate, astăzi, 28 septembrie 2024, la Sibiu, România Consiliul Autorităților Locale din România și Republica Moldova – CALRRM, constituit din:

Asociația Comunelor din România,

Congresul Autorităților Locale din Moldova,

Asociația Orașelor din România, ținând seama de prevederile Declarațiilor – apel adoptate de Asociația Comunelor din România și Congresul Autorităților Locale din Moldova în data de 22 mai 2015, la Alba-Iulia, județul Alba, România, respectiv în data de 11 mai 2018, la Chișinău, Republica Moldova, Declarațiilor – apel adoptate de Asociația Comunelor din România, Congresul Autorităților Locale din Moldova și Asociația Orașelor din România în data de 17 septembrie 2021 la Sibiu, județul Sibiu, România, precum și în data de 20 mai 2023, la Chișinău, Republica Moldova, în vederea consolidării relațiilor de cooperare apropiate bazate pe comunitatea de limbă, cultură și istorie, dintre autoritățile administrației publice locale din România și Republica Moldova, luând în considerare funcționarea Consiliului Autorităților Locale din România și Republica Moldova în condiții de maximă operativitate, pentru a contribui la îmbunătățirea capacității administrative a autorităților locale din cele două state, precum și pentru a facilita accesul direct la cele mai adecvate surse de finanțare pentru astfel de acțiuni, întrucât ne propunem realizarea transferului, a schimbului de experiență și de cunoștințe în domeniul administrației publice locale, precum și promovarea reciprocă a drepturilor și intereselor autorităților locale în cadrul instituțiilor europene, ținând cont de contextul regional de securitate și susținerea din partea majorității covârșitoare din partea colectivităților locale pentru ca Republica Moldova să facă parte din familia europeană, facem următoarea declarație care se constituie și într-un apel față de Guvernul României și față de Guvernul Republicii Moldova,

1. Acordarea Consiliului Autorităților Locale din România și Republica Moldova, de către Guvernele celor două țări – surori, a calității de partener de dialog, pentru tot ceea ce privește parteneriatul strategic dintre colectivitățile locale și participarea reprezentanților CALRRM la ședințele comune ale celor două Guverne.

2. Promovarea drepturilor și intereselor autorităților locale din Republica Moldova în cadrul instituțiilor europene și demararea negocierilor pentru ca acestea să devină membri asociați ai Comitetului European al Regiunilor, până la materializarea dezideratului ca Republica Moldova să devină parte a Uniunii Europene, potrivit principiilor enunțate în Manifestul de la Grenoble „Republica Moldova – parte integrantă a Uniunii Europene”.

3. Sprijinirea Republicii Moldova, prin acordarea asistenței depline în procesul de negocieri de aderare, în realizarea reformelor și sprijinirea parcursului său european. în conformitate cu Parteneriatul strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.

4. Consolidarea capacității administrative a unităților administrativ-teritoriale din cele două țări – surori, cu respectarea principiilor Cartei europene a autonomiei locale, prin inițierea și dezvoltarea de proiecte comune la nivel local, cu sprijinul Departamentului pentru Relația cu Republică Moldova.

5. Accesarea celor mai adecvate surse de finanțare pentru acțiuni de sprijin ale autorităților locale din Republica Moldova, precum și a inițiativelor comune ale membrilor Consiliului Autorităților Locale din România și Republica Moldova și lansarea unui program pilot de finanțare.

Așa să ne ajute Dumnezeu!

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus