Container fără aprobare, parc distrus și o capelă improvizată în vecinătatea stației de oxigen la Spitalul CF din Sibiu sunt fapte semnalate de un sibian redacției Turnul Sfatului. În replică, managerul spitalului transmite că totul este legal și aprobat, iar pompierii sibieni spun că astfel de construcții modulare nu au nevoie de avizare și sfătuiesc sibienii ca în cazul în care suspectează o situație de risc să anunțe imediat autoritățile abilitate.
Un sibian a trimis pe adresa redacției o sesizare prin care indică o serie de situații pe care le consideră problematice și pe care le-a observat la Spitalul CF din Sibiu.
„Ar fi benefic de adus în atenția cititorilor schimbările ce au fost aduse în curtea spitalului CF din Sibiu. Au distrus parcul din spital, s-a pus în loc un container, fără aprobare și s-a transformat în capelă. Problema este că această capelă este în vecinatea stației de oxigen și a generatorului, ceea ce crează un risc major de explozie. Ar fi de ajutor scoaterea în evidență a acestor probleme pentru un răspuns al autorităților”, scrie sibianul.
Turnul Sfatului a solicitat detalii atât de la conducerea Spitalului CF, cât și de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Sibiu.
Potrivit medicului Ștefania Șerban, managerul Spitalului General CF din Sibiu, în curtea spitalului nu s-a distrus un parc, ci s-au tăiat și toaletat arbuști care puneau în pericol pacienții și angajații spitalului.
„În baza Autorizației de exploatare cu nr. A220007140096 din 06.09.2022 emisă de Ocolul Silvic Sibiu, s-au igienizat și tăiat arbuștii din curtea spitalului, care erau un pericol pentru siguranța pacienților, aparținătorilor acestora, personalului angajat al spitalului”, se arată în răspunsul dat.
De asemenea, în ceea ce privește lăcașul de cult, managerul spitalului spune că acesta este provizoriu, aprobat în baza legii și a unui protocol de colaborare între Ministerul Sănătății și Patriarhia Română și are rolul de a asigura asistență religioasă persoanelor internate în spital.
În ceea ce privește stației de oxigen, aceasta se află la o distanță de 20 de metri de capelă, conform răspunsului transmis redacției. „În urma controlului desfășurat de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență Sibiu, control finalizat cu Proces verbal de control nr. 6448/12.09.2024, nu s-au constatat abateri în ceea ce privește funcționarea lăcașului de cult din incinta unității sanitare. Sunt îndeplinite măsurile de securitate și sănătate la locurile de muncă, precum și cele privind prevenirea și stingerea incendiilor, conform Legii 307/2006 actualizată, conform HG nr. 971/2006 actualizată. Potrivit Ordinului nr. 1610/2007 distanța dintre container care adăpostește provizoriu lăcașul de cult si stația de oxigen si generator trebuie să fie de 10 metri, iar în fapt, distanța este de 20 metri”, se arată în răspunsul dat.
Capelele, exceptate de la avizarea sau autorizarea ISU
În răspunsul dat de reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență se arată că sunt exceptate de la avizare sau autorizare pentru securitate la incendiu, capelele.
„Conform HG 571/2016, anexa 1, privind Categoriile de construcții și amenajări care se supun avizării și autorizării privind securitatea la incendiu, cap I, punctul f, capelele sunt exceptate de la avizarea/autorizarea privind securitatea la incendiu”, transmit reprezentanții ISU Sibiu.
Nici în ceea ce privește stabilirea distanței conforme între stația de oxigen și capelă, pompierii nu au un cuvânt de spus. Indicațiile de conformitate sunt date de producătorul stației.
„În ceea ce privește amplasarea stației de oxigen, aceasta trebuie să respecte indicațiile furnizate de producătorul stației, care pot varia în funcție de capacitatea acesteia. Pentru reducerea riscurilor asociate unei stații de oxigen, trebuie interzis fumatul, lucrul cu focul deschis și utilizarea de substanțe inflamabile în imediata apropiere”, mai spun cei de la ISU Sibiu.
De asemenea, pompierii le recomandă sibienilor ca în cazul în care suspectează o situație de risc, să apeleze cu încredere autoritățile competente.
„În situația în care cetățenii au suspiciuni cu privire la existența unor situații de risc care pot produce o situație de urgență, aceștia se pot adresa Inspectoratului pentru Situații de Urgență, printr-o petiție scrisă. În situația în care cetățenii constată iminența sau producerea unei situații de urgență au obligația să apeleze numărul unic pentru apeluri de urgență 112”, încheie pompierii.
Capela din curtea Spitalului CF din Sibiu a fost inaugurată și sfințită în 29 iunie 2023, purtând Hramul Sfântului Nectarie. Capela este improvizată într-un container urmând ca în curtea spitalului să fie construită o biserică.
Totodată, în anul 2022, la acest spital au început o serie de lucrări ample menite să renoveze și să modernizeze întreg spitalul. Aceste lucrări sunt încă în desfășurare.
Mai jos puteți citi, integral, răspunsurile celor două instituții
Prin prezenta, subsemnata Ștefania Șerban, manager al Spitalului General C.F. Sibiu, vă comunic următoarele:
În baza Protocolului de colaborare nr. 3755/1751/06.06.2023 semnat între Arhiepiscopia Ortodoxă Română Sibiu și Spitalul General CF Sibiu pe o perioadă nedeterminată, având temeiul legal ce reglementează activitatea părților, următoarele:
1. Constituția României;
2. Legea nr. 249/2006 privind libertatea religioasă și regimul cultelor;
3. Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, precum și regulamentele în vigoare;
4. Regulamentul autorităților canonice disciplinare și al instanțelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române;
5. Legea nr 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății cu modificările și completările ulterioare;
6. Protocolul încheiat între Patriarhia Română (nr. 4562 din 21.06.1995) și Ministerul Sănătății (nr. 7104 din 23.06.1995);
7. Codul Muncii modificat și actualizat, precum și orice altă dispoziție legală care reglementează asemenea spețe, se asigură asistență religioasă pentru persoanele internate în unitatea sanitară, oferită la cererea acestora sau a aparținătorilor, în vederea asigurării condițiilor exercitării libertății religioase pe perioada internării, precum și în vederea creșterii șanselor de reintegrare socială, comunitară și familială și asistență moral-religioasă a personalului unității sanitare, elevilor și studenților și curanților din instituțiile de învățământ medical și forme de profil.
Totodată, prin prezenta vă informez că prin Hotărârea Consiliului de Administrație al Spitalului General CF Sibiu cu nr. 2 din 08.02.2023, s-a avizat înființarea unui lăcaș de cult privind desfășurarea activităților de asistență religioasă creștin-ortodoxă și crearea postului de preot în cadrul unității sanitare.
În baza Autorizației de exploatare cu nr. A220007140096 din 06.09.2022 emisă de Ocolul Silvic Sibiu, s-au igienizat și tăiat arbuștii din curtea spitalului care erau un pericol pentru siguranța pacienților, aparținătorilor acestora, personalului angajat al spitalului. În urma controlului desfășurat de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență Sibiu, control finalizat cu Proces verbal de control nr. 6448/12.09.2024, nu s-au constatat abateri în ceea ce privește funcționarea lăcașului de cult din incinta unității sanitare. Sunt îndeplinite măsurile de securitate și sănătate la locurile de muncă, precum și cele privind prevenirea și stingerea incendiilor, conform Legii 307/2006 actualizată, conform HG nr. 971/2006 actualizată. Potrivit Ordinului nr. 1610/2007 distanța dintre container care adăpostește provizoriu lăcașul de cult si stația de oxigen si generator trebuie să fie de 10 m, iar în fapt, distanța este de 20m.
Cu stimă,
Dr. Ștefania Șerban
Manager Spitalul General C.F. Sibiu
ISU Sibiu
Stimată doamnă,
Având în vedere solicitarea dumneavoastră înregistrată cu nr. 1047005/11.10.2024 vă comunicăm următoarele:
- Conform HG 571/2016, anexa 1, privind Categoriile de construcții și amenajări care se supun avizării și autorizării privind securitatea la incendiu, cap I, punctul f, capelele sunt exceptate de la avizarea/autorizarea privind securitatea la incendiu.
- În ceea ce privește amplasarea stației de oxigen, aceasta trebuie să respecte indicațiile furnizate de producătorul stației, care pot varia în funcție de capacitatea acesteia. Pentru reducerea riscurilor asociate unei stații de oxigen, trebuie interzis fumatul, lucrul cu focul deschis și utilizarea de substanțe inflamabile în imediata apropiere.
- În situația în care cetățenii au suspiciuni cu privire la existența unor situații de risc care pot produce o situație de urgență, aceștia se pot adresa Inspectoratului pentru Situații de Urgență, printr-o petiție scrisă. În situația în care cetățenii constată iminența sau producerea unei situații de urgență au obligația să apeleze numărul unic pentru apeluri de urgență 112.
Funcţionar desemnat pentru aplicarea Legii nr. 544/2001
Sublocotenent
Andreea Ștefan
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 1913
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
A
Acum 2 ore
Sparrow
Acum 2 ore
@@atentie
Acum 3 ore
A
Acum 3 ore
Avrigean