Primul drum construit de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Sibiu este mai aproape de realizare. A fost lansată licitația publică pentru construcția drumului de legătură de 5,5 km între comunele Șelimbăr și Roșia, parte din Programul Național de Investiții „Anghel Saligny.” Valoarea estimată a proiectului este de 10.846.765,73 lei fără TVA, iar lucrările vor include, pe lângă modernizarea drumului, construirea de podețe și sisteme de colectare a apei pluviale.
Noul drum va conecta satele Cașolț și Mohu, fiind împărțit între primăriile celor două comune - 3.279 metri în UAT Șelimbăr și 2.221 metri în UAT Roșia. Lățimea carosabilului va varia între 3 și 4 metri, iar acostamentele consolidate vor avea o lățime de 0,75 metri pe fiecare parte. În cadrul proiectului, vor fi amenajate 18 podețe transversale și 2 podețe laterale.
Foto: Captură proiect tehnic
În proiectul tehnic al investiției propuse se menționează despre potențialul economic pe care viitorul drum ar putea să-l aibă asupra zonei: „Zonele rurale dispun de un potențial de creștere substanțial și au un rol social vital. Multe dintre aceste comunități rurale contribuie, într-o mică măsură, la creșterea economică, însă își păstrează structura socială și modul tradițional de viață. Dezvoltarea economică a comunităților rurale depinde în mare măsură de aceiași factori ca și dezvoltarea urbană: infrastructura de bază modernă, locuri de muncă, acces la serviciile de educație, sănătate, tehnologie, transport și telecomunicații și de un mediu natural durabil (...)”.
În prezent, între cele două localități există un drum de pământ, dar care devine impracticabil după ce plouă.
„Prin executarea lucrărilor de modernizare a drumului de legătură între comuna Șelimbăr și comuna Roșia, județul Sibiu, se va asigura o corelare optimă între cotele de nivelment a lucrărilor și cotele proprietăților riverane de pe ambele părți a drumului. Drumul va avea o singură bandă de circulație, dar circulația se va organiza în ambele sensuri și în acest caz se vor prevedea platforme de întâlnire la 200-300 m. aceste platforme vor avea 2 m lățime, 2 pene de racordare de 5 m și aceeași structură rutieră ca la partea carosabilă”, mai scrie în document.
Programul „Anghel Saligny,” care prevede sprijinirea investițiilor în infrastructura rutieră, finanțează acest proiect pe baza contractului de finanțare semnat în august 2024. Licitația este programată pentru data de 19 noiembrie.
Ar putea fi închis traficului auto în weekend și deschis doar pentru drumeții și bicicliști
Contractul de finanțare a fost semnat de ministrul Adrian Ioan Veștea și liderul de proiect din partea ADI Zona Metropolitană Sibiu, primarul comunei Șelimbăr, Marius Grecu.
Potrivit datelor tehnice, șoseaua va face parte din categoria drumurilor comunale de clasa tehnică IV și V. Conform normativelor tehnice aprobate la nivel național, din acestea fac parte drumurile cu trafic redus și foarte redus – sub 500, respectiv sub 100 de automobile pe oră. „Pentru drumurile care se încadrează în clasa tehnică V, având în vedere și categoria lor funcțională în cadrul rețelei de drumuri, se poate prevedea o singură bandă de circulație, cu condiția asigurării unor platforme de încrucișare la o distanță care să asigure vizibilitatea la întâlnirea cu vehiculele din sens opus, distanța recomandată fiind de 250-300 m”, scrie în Normele tehnice privind stabilirea clasei tehnice a drumurilor publice, aprobate în 2017.
Primarul Marius Grecu a transmis după semnarea contractului de finanțare că există posibilitatea ca după realizarea investiției, drumul să fie închis sâmbăta și duminica traficului auto, pentru a lăsa loc pentru drumeții și călătorii cu bicicleta.
„Este o zonă deosebit de frumoasă, una din cele mai pitorești din județ, și dincolo de utilitatea drumului pentru locuitorii celor două localități, eu cred că am putea deschide discuția, după realizarea lui, de a-l transforma și în destinație turistică. Dacă și locuitorii din zonă vor fi de acord, mă gândesc că vom putea lăsa loc sâmbăta și duminica pentru drumeții și plimbările cu bicicleta. Este o idee, deocamdată ne bucurăm că avem finanțarea, urmează să fie făcuți pașii pentru realizarea investiției”, a spus primarul Marius Grecu.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 5173
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Sibian
Acum 2 ore
Plumbbob Priscilla
Acum 2 ore
Arethusa Adoletta Xipehuzia Sinergistina Centrilia
Acum 2 ore
CG#1
Acum 2 ore
Andrei