Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene anunță că de vineri, 1 noiembrie 2024, se deschide „cel mai amplu program de investiții în infrastructura de sănătate”. Lansat la început de campanie electorală, programul este ultima șansă pe termen mediu pentru ca proiectul unui nou spital județean la Sibiu să primească finanțare. Pentru a-și crește șansele, administrația județeană a demarat refacerea proiectului de la Sibiu, în trei variante, diferite față de cea prezentată public în ultimii patru ani. Criteriile stabilite de Guvern pentru alocarea fondurilor nu avantajează investițiile de mare amploare, precum cea propusă de la Sibiu.
Programul național de investiții în infrastructura unităților spitalicești (PNUIIS) este numele programului prin care Guvernului României a alocat 13 miliarde de lei – adunate din bugetul de stat și din împrumuturi, în special – pentru proiecte de noi spitale în țara noastră, dar și pentru modernizări, extinderi și dotări de spitale.
Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), a anunțat astăzi că autoritățile publice interesate de a obține fonduri nerambursabile prin acest PNUIIS pot depune proiecte timp de o lună, începând cu ziua de 1 noiembrie 2024, ultima zi de depunere fiind 2 decembrie 2024, ora 16:00 (prima zi după alegerile parlamentare din acest an).
„Deoarece a fost destul timp pentru pregătirea acestor proiecte așteptate de cetățeni, îmi doresc ca depunerea, evaluarea și contractarea acestor finanțări să se realizeze cât mai rapid, astfel încât anul 2025 să fie anul celor mai mari investiții în sănătate din istorie (alături de cele aflate deja în derulare din PNRR, Programul Sănătate și de cele trei spitale regionale). Împreună cu colegii din MIPE și Ministerul Sănătății vom depune toate eforturile ca acest deziderat să se îndeplinească”, a transmis ministrul Câciu, printr-un anunț publicat pe pagina sa de Facebook.
Actualul proiect de nou spital județean la Sibiu este un obiectiv la care administrația județeană lucrează din 2017. Foto: Turnul Sfatului
Dezavantajează Sibiul: numărul de paturi, valoarea, maturitatea
Apelul de proiecte care se deschide începând de mâine este unul competitiv: cererile depuse vor fi verificate și vor primi un punctaj în baza unei grile cu o serie de subcriterii stabilite printr-un ordin publicat în 26 septembrie 2024, care a fost mai apoi parțial modificat printr-un nou ordin, publicat în prima zi a acestei săptămâni, mai precis pe 28 octombrie 2024 (Ordinul 6.602/5.228/2024, care poate fi consultat aici)
Aceste subcriterii punctează numeroase aspecte ale proiectelor, de la patologiile vizate, bugetul solicitat. Situație în care proiectul de la Sibiu este dezavantajat, din cauza dimensiunii sale. Astfel, pentru spitalele județene care solicită până la 500 de milioane de lei se alocă maximul de 10 puncte, pentru cele care solicită cel mult 750 de milioane de lei se alocă cinci puncte, iar pentru cele care solicită până la un miliard de lei se alocă un singur punct. Proiectele pentru care sunt solicitate sume mai mari de un miliard de lei, precum cel de la Sibiu (are o valoare inițială estimată la 2,64 miliarde de lei) sunt alocate zero puncte.
Pentru că este „prea mare”, noul spital județean propus la Sibiu nu primește maximul de puncte din grila stabilită în Guvern. Sursa simulare foto: CJ Sibiu
Printre subcriteriile la care Sibiul ratează punctajele maxime sunt și cele grupate în cadrul criteriului „maturitatea pregătirii proiectului”, asta în condițiile în care noul spital de la Sibiu este de mulți ani prezentat drept „cel mai matur din țară”. Sibiul primește șapte puncte pentru că are autorizație de construire (dacă exista și ordin de începere a lucrărilor primea zece puncte), dar pierde zece puncte pentru că nu are contract de execuție a lucrărilor semnat. În locul celor zece puncte, Sibiul va mai primi trei puncte pentru că are inițiată procedura pentru proiectarea tehnică. Dacă era lansată și licitația pentru construire, punctajul primit ar fi fost de șapte puncte. În luna iunie a acestui an, CJ Sibiu a anulat licitația prin care a atribuit construirea și echiparea noului spital.
Proiectul de la Sibiu este dezavantajat și din perspectiva numărului de paturi, deoarece cu cât mai puține paturi de spitalizare continuă sunt propuse, cu atât mai multe puncte se acordă: pentru sub 50 de paturi sunt alocate cinci puncte, iar pentru proiectele cu peste 301 paturi (precum cel de la Sibiu) se alocă un punct.
Pe de altă parte, proiectul de la Sibiu este avantajat la notarea paturilor prevăzute pentru spitalizarea de zi, având în vedere că se acordă cinci puncte pentru proiectele cu peste 31 de paturi de spitalizare de zi (proiectul de la Sibiu prevedea în forma inițială 90 de astfel de paturi). Pentru proiectele cu mai puțin de zece paturi de spitalizare de zi se acordă un singur punct.
Subcriteriile în funcție de care vor mai fi notate proiectele depuse au în vedere – printre altele - și eficiența utilizării resurselor, care este impactul proiectului asupra mediului, operaționalizarea, sustenabilitatea și impactul investiței sau caracteristicile populației deservite (caz în care maximul de trei puncte este acordat unităților ale căror pacienți sunt preponderent din zona rurală).
Sibiul va primi din start punctaj maxim (zece puncte) pentru că are un proiect de spital nou. Autoritățile care propun extinderi sau modernizări primesc acest punctaj maxim în funcție de valoarea investițiilor din ultimii cinci ani (cele mai mici primesc trei puncte) și rata de utilizare a paturilor (cele mai mari primesc șapte puncte).
În total, punctajul maxim pe care îl poate obține un proiect este de 100 de puncte, iar pentru a se califica în vederea obținerii de fonduri un proiect trebuie să strângă cel puțin jumătate. „Un proiect va fi selectat pentru finanţare numai dacă va cumula în urma evaluării un punctaj minim de 50 de puncte”, se arată în anexa subcriteriilor stabilite de Guvern.
O competiție strânsă
Pentru a primi finanțare prin PNUIIS, autoritățile publice au avut nevoie, în prealabil, de obținerea unui aviz de oportunitate de la Ministerul Sănătății. După cum anunțau luna trecută reprezentanții ministerului de resort, autoritățile publice din țară au depus peste 150 de astfel de solicitări, ceea ce indică faptul că tot atâtea proiecte urmează să fie depuse pentru a primi o bucată din cele 13 miliarde de lei alocate prin PNUIIS.
Din județul Sibiu, au anunțat obținerea unui astfel de aviz de oportunitate Consiliul Județean (pentru proiectul noului spital) și Primăria Cisnădie (pentru extinderea spitalului din oraș).
Și Primăria a obținut aviz de oportunitate de la Ministerul Sănătății, pentru extinderea spitalului orășenesc. Sursa simulare foto: Primăria Cisnădie
Conform anunțului făcut în dimineața acestei zile de către ministrul Adrian Câciu, cele 13 miliarde de lei sunt alocate pe patru direcții: 2,1 miliarde de lei pentru spitalele orășenești și municipale, 500 de milioane de lei pentru proiectele din fonduri europene care aveau termen limită 31 decembrie 2023 și nu l-au putut respecta, 3,25 miliarde de lei pentru proiectele care au fost incluse și în lista PNRR și, respectiv, 7,3 miliarde de lei pentru spitalele județene (inclusiv de urgență), pentru spitalele de specialitate și pentru spitalele clinice (inclusiv cele de urgență).
Iar proiectul de la Sibiu pentru o parte din aceste ultime 7,3 miliarde de lei se bate.
Pe ultima sută de metri, CJ Sibiu pregătește trei noi variante
După două articole pe care Turnul Sfatului le-a publicat referitor la faptul că, la mijlocul acestei luni, CJ Sibiu a încheiat un act adițional de două milioane de lei pentru „etapizarea proiectului și actualizarea studiului de fezabilitate” a proiectului noului spital județean, conducerea administrației județene a răspuns la solicitările de detaliere a acestor modificări.
Într-un răspuns transmis în după-amiaza zilei de ieri, Daniela Câmpean a arătat că, prin actul adițional semnat pe 18 octombrie 2024, a cerut modificarea proiectului finalizat acum mai bine de doi ani și estimat la 528 de milioane de euro. „Am solicitat proiectantului să înainteze trei variante ale proiectului astfel: o variantă care să aibă în vedere o primă etapă de 200 milioane de euro, o altă variantă de 300 de milioane euro și o variantă de 400 de milioane euro”, se arată în răspunsul transmis în atenția cititorilor Turnul Sfatului. Ce înseamnă aceste variante de 200, 300 și, respectiv, 400 de milioane de euro, Daniela Cîmpean nu mai detaliază.
Turnul Sfatului a aflat, pe surse, că printre redimensionările avute în vedere de CJ Sibiu este și renunțarea la corpul de clădire în care era propusă Pediatria, dar și renunțarea la câte un etaj din două alte corpuri. Detalii aici: Proiectul noului Spital Județean este modificat de CJ Sibiu: scoate construirea Pediatriei și elimină câte un etaj de pe alte două corpuri
Președinta CJ Sibiu a arătat că a decis să solicite aceste variante pentru ca administrația pe care o conduce să fie pregătită să depună un proiect care să aibă cele mai mari șanse de a obține finanțare pentru un nou spital județean la Sibiu. Totodată, Daniela Cîmpean a readus în discuție faptul că se gândește să dea ministerele în judecată pentru criteriile care dezavantajează proiectul de la Sibiu.
Foto principală: Turnul Sfatului. Descriere: vara lui 2020, când CJ Sibiu semna cu Guvernul României memorandumul pentru noul spital județean
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: ministerul investitiilor si pr , fonduri noi spitale guvernul c , proiecte spital judetean sibiu , fonduri noi spitale , spitalul judetea , nou spital judetean sibiu , Consiliul Judetean Sibiu , Ministerul Sănătății
Vizualizari: 2231
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Sibian
Acum 1 oră
Plumbbob Priscilla
Acum 1 oră
Arethusa Adoletta Xipehuzia Sinergistina Centrilia
Acum 1 oră
CG#1
Acum 1 oră
Andrei