După șase luni de explorare, dezvoltare și colaborare intensă, cei 15 participanți la ediție a 3-a a Academiei de Leadership Urban au încheiat călătoria care i-a redefinit ca oameni și ca lideri. De la sesiuni de autocunoaștere și inteligență emoțională la thinkaton-ul final, cei 15 ALUmni au fost ghidați să descopere și să își dezvolte abilitățile de lideri, să înțeleagă complexitatea orașului și să contribuie cu idei de proiecte pentru un Sibiu mai bun.
Academia de Leadership Urban, un program al Fundației Comunitare Sibiu, a continuat în acest an cu ediția a 3-a, condensată în 5 module desfășurate între lunile martie-august. Fiecare modul a fost conceput să adreseze o dimensiune importantă a formării liderilor contemporani, iar călătoria celor 15 participanți a inclus cinci capitole esențiale: Autocunoaștere și inteligență emoțională (trainer – Elena Bouleanu, psiholog clinician, psihoterapeut în psihoterapie Cognitiv-Comportamentală și hipnoză clinică, supervizor în psihologie clinică); Productivitate și autodisciplină (trainer – Dan Luca, expert în productivitate și în echilibrul dintre profesie și viața personală); Gândire antreprenorială (trainer – Laura Popeea, consultant de business; Marieluise Knobloch - directoare de dezvoltare FCS, Ciprian Ciocan - product owner la Agile Freaks și fost director al FCS); Gândirea sistemică, orașul ca sistem complex (trainer – Oana Pavăl, arhitectă și asistentă universitară la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”); Schimbări culturale (trainer - Radu Burnete, directorul executiv al Confederației Patronale Concordia, pasionat de istorie și filozofie). Prin intermediul acestora, tinerii au dobândit noi perspective, abilități și instrumente pentru a deveni lideri autentici, orientați către binele comunității. Experiența a culminat cu un thinkaton, un spațiu de brainstorming unde idei diverse au prins contur sub forma unor proiecte concrete, rod al creativității și entuziasmului absolvenților. La finalul lunii septembrie a avut loc și festivitatea de absolvire a promoției ALU 3.
Vocea absolvenților ALU
După finalizarea programului, absolvenții ALU au vorbit cu entuziasm despre cum această experiență le-a schimbat modul de a se defini ca lideri, de a vedea orașul și rolul lor în comunitate.
Iată ce a avut de spus Andreea Coman, fondatoare și președinte Youth Division Sibiu despre abilitățile dobândite în cadrul academiei, pe care le-a pus în practică în viața de zi cu zi.
„Am început să îmi pun semne de întrebare în privința productivității mele. Viața de ONG-ist este foarte dinamică, cu un orar... uneori deloc structurat. Ceea ce am dobândit în ALU este organizarea structurii și managementul energiei. Chiar dacă ai o agendă bine pusă la punct, este dificil să o pui în practică dacă nu ai energia necesară. În plus, am adăugat la lista componentelor succesului, pentru mine, perseverența. Keep doing it, asta îmi spun de atunci, fiind conștientă de ceea ce fac și unde las mereu loc de îmbunătățiri. De asemenea, generația 3.0 a Academiei este diversă, astfel, am învățat să lucrez cu persoane cu viziuni și interese destul de diferite de ale mele. Și asta e magic!”, a spus absolventa ALU.
După ce a trecut prin această experiență, Cătălina Istrate, Project Manager Sales Administration, a vorbit despre cum ALU poate modela viitoarea generație de lideri locali.
„Consider că uneori avem nevoie de o rampă de lansare sau de un avânt. Participarea la ALU, dobândirea de noi cunoștințe, abilități, precum și comunitatea de ALUmni sunt factori propice care au creat un mediu sigur unde potențialii lideri locali își pot expune ideile, pot primi feedback, se pot conecta cu persoane cu valori și idei comune, iar asta aduce un plus de încredere și motivație în demararea de proiecte noi la nivel local.”, a transmis absolventa ALU.
La rândul lui, Vlad Grumăzescu, Telecom Manager, a povestit despre cum această experiență a schimbat modul în care se raportează la el și la rolul lui în comunitate.
„Cred că după această experiență, perspectiva mea asupra comunității nu s-a schimbat, ci s-a întărit. În continuare vreau să contribui la un Sibiu modern, dinamic și atractiv pentru locuitorii săi. Ce s-a schimbat este doar abordarea pe care o am pentru a atinge acest scop. Și anume, înțelegerea faptului că mentalități formate de-a lungul multor generații nu pot fi schimbate fără empatie și multă muncă.”, a declarat absolventul ALU.
Ionuț Hodină, Senior Software Engineer, are câteva recomandări pentru cei interesați să să participe la viitoarele ediții ale academiei.
„Aș recomanda oricărui tânăr să încerce participarea la una din edițiile viitoare. Consider că inclusiv etapele de selecție reprezintă o experiență tare interesantă deoarece ești pus într-un context mai diferit decât la universitate sau la companie. Apoi, urmează modulele pline de informații teoretice, dar și de contexte pentru a ieși din zona de confort și de a crește curajul, încrederea de sine, motivația implicării pe mai departe în ONG-uri, în mediul antreprenorial sau în politică”, a spus absolventul ALU.
Comunitatea ALU: un colectiv în plină extindere
Academia de Leadership Urban a construit, de-a lungul celor trei ediții, o rețea solidă de 44 de absolvenți ALUmni, care și-au continuat activitatea dincolo de cadrul programului. Această comunitate lucrează la inițiative variate, unele dintre ele dedicate direct creșterii calității vieții în Sibiu. Absolvenții ALU au fost activi și în proiectul de bugetare participativă, unde au contribuit cu idei valoroase, trei dintre acestea fiind selectate și urmând să fie implementate la nivel local. Comunitatea ALU devine astfel un nucleu de idei și energie care continuă să se dezvolte și după finalizarea programului.
În acest weekend, toate cele 3 generații se vor reîntâlni în cadrul unui modul extra, organizat de Fundația Comunitară Sibiu cu specialiștii Mona Dîrțu, jurnalist de investigație cu o experiență vastă în presa din România și Laura Popeea, consultant de business, cu o experiență îndelungată în sectorul de business din țară și în cel ONG-ist. De asemenea, pe parcursul anului, FCS a organizat mai multe module extra susținute de experți din diverse domenii, cu scopul de a-i expune pe ALUmni la contexte variate de învățare și practicare a leadershipului.
„Cu 3 ediții ale academiei finalizate vedem cum se conturează o comunitate ALU (Academia de Leadership Urban) în adevăratul sens al cuvântului. Suntem mândri de absolvenții noștri care au acceptat provocarea programului, și-au luat din această experiență ce a fost mai relevant și mai valoros pentru ei, pentru ca fiecare să poată contribui la industriile și comunitățile din care fac parte. A 3-a ediție ne-a întărit credința că ALU este un program de care tinerii sibieni au nevoie și ne-a motivat să continuăm să investim în această inițiativă pentru ediția 4-a, și nu numai!”, a declarat Mădălina Pîșcu, director de programe la Fundația Comunitară Sibiu.
La rândul său, partenerul și sponsorul programului de la prima ediție a subliniat valoarea unui astfel de proiect pentru viitorul Sibiului.
„Academia de Leadership Urban este un program pe care Regnology îl susține de la prima ediție, și ne bucurăm să vedem încă 15 absolvenți ca urmare a celei de a 3-a ediții. Regnology are misiunea de a aduce siguranță și stabilitate pe piața financiară prin digitalizarea procesului de raportare și crede într-o lume sustenabilă. De aceea, ne dorim cât mai mulți lideri care să aducă un impact pozitiv asupra viitorului. Acest program conține un mix excelent de experiențe pe care candidații le acumulează pe parcursul a câtorva luni și credem cu tărie că parteneriatul cu Fundația Comunitară Sibiu pentru acest program aduce valoare adăugată în comunitatea sibiană și nu numai.”, a declarat George Bontaș, Country Leader Regnology România.
Cu fiecare ediție, Academia de Leadership Urban devine tot mai importantă în formarea tinerilor lideri care contribuie activ la dezvoltarea Sibiului. Ediția a 4-a promite să continue această călătorie de succes, deschizând drumul pentru mai mulți tineri ambițioși care să se alăture comunității ALU și să contribuie la un Sibiu sustenabil și inovator.
ALU este un program realizat și implementat din 2022 de Fundația Comunitară Sibiu alături de partenerul Regnology, fiind cofinanțat în 2024 de PROTEUS, un proiect UE.
Foto: Fundația Comunitară Sibiu
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 1824
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Sibian
Acum 3 ore
Plumbbob Priscilla
Acum 3 ore
Arethusa Adoletta Xipehuzia Sinergistina Centrilia
Acum 3 ore
CG#1
Acum 3 ore
Andrei