Într-o tăcere profundă care trădează abisurile incertitudinii, proiectul noului spital județean din Sibiu și-a pierdut demult statutul de „cel mai avansat proiect medical public” de la noi din țară. Evident, vorbim de o formulare de marketing politic, fluturată cu succes pe sub nasul electoratului sibian timp de aproape două mandate. Iar ca să dăm realității ce îi aparține, în momentul în care se schița PNRR-ul, formularea de „cel mai avansat proiect” chiar avea ceva echivalent în realitate.
Iar banii din PNRR au fost pierduți chiar dacă toate planetele păreau aliniate, cu un sibian–președinte al României și după două rânduri de vicepremieri – Barna și Turcan -, care își revendicau aceeași circumscripție sibiană la origine. Beția puterii le-a luat mințile liberalilor de pe malurile Cibinului, scufundați la nivel județean într-o găunoasă majoritate absolută. N-au vrut să înțeleagă în ruptul capului că bugetul la a cărui împărțire și pesediștii au un cuvânt de spus nu-și întoarce țâța și după soarele desenat virtual la Sibiu.
N-au acceptat nicio critică publică, prin vocea președintei Danielei Cîmpean orice reacție de acest gen fiind catalogată drept una din repertoriul lui „gică-contra”. În cele din urmă, finanțarea din PNRR a fost ratată numai și numai pentru că echipa câștigătoare de la CJ Sibiu refuza să priceapă că nu are suficientă susținere politică pentru a i se oferi mai bine de jumătate de miliard de euro pe mână. Faptul că pe hârtie a fost desenat proiectul unui spital de top a avut la București, acolo unde se împart banii, fix ecourile unui pistol cu apă.
Dar beția puterii a continuat cu o mahmureală în care autosuficiența provincială a celor care conduc administrația județeană a cunoscut noi șanțuri. Cu toate semnalele publice transmise la vedere sau prin diferite canale, conducerea CJ Sibiu a refuzat să priceapă că „ora de aur” a fost pierdută și că „cel mai avansat proiect medical” rămâne doar pe hârtie.
În timp ce la Oradea sau la Cluj-Napoca se turnau planșee peste planșee la clădirile care vor găzdui noi spitale sau secții medicale din banii PNRR (alocați pe baza unor proiecte redimensionate ca să se încadreze în limitele maxime ale acestui program), la Sibiu, administrația județeană ținea în continuare coada ridicată: nu modificăm nimic, noi merităm mai bine de jumătate de miliard de euro pentru că avem cel mai avansat proiect, toți în afară de noi sunt proști și rău-voitori dacă vorbesc altceva, iar pesediștii vor fi singurii vinovați dacă nu vin banii, pentru că ei pun bețe în roate, ne gândim să și dăm Guvernul în judecată sunt doar câteva din narativele oficiale.
Pe principiul „cui pe cui se scoate”, administrația județeană a persistat în aceeași beție a puterii și în vara care a trecut: Daniela Cîmpean & co au refuzat să înțeleagă lipsa de susținere chiar dacă Programul Sănătate (acela cu a doua serie, după PNRR, de fonduri europene pentru construirea de noi spitale) a fost anulat prin hotărârea Guvernului condus de pesedistul Ciolacu.
Șirul erorilor a continuat prin anularea licitației în urma căreia a fost stabilit, cu clauză suspensivă, un constructor al spitalului (și încă unul serios, sibian, care ar fi tras și în genunchi pentru proiectul acesta), pierzându-se și ultimul as din mâneca fostului-cel mai avansat proiect de spital din țară.
Iar în timp ce la Oradea sau Cluj-Napoca se apropie de finalizare noile spitale sau secții finanțate din PNRR, conducerea CJ Sibiu a început să tacă tot mai adânc.
Extrem de târziu efectele mahmurelii s-au mai stins. Abia acum o lună și un pic, administrația condusă de Daniela Cîmpean a decis că e cazul să reducă dimensiunile proiectului. Estimat inițial la 528 de milioane de euro, proiectul noului spital județean de la Sibiu este redus în timp ce citiți aceste rânduri la trei variante: una de 400, alta de 300 și una de 200 de milioane de euro. Să fie, că nu se știe ce iese. Am aflat asta abia după ce Turnul Sfatului a cerut, oficial, detalii: Daniela Cîmpean nu s-a simțit obligată să țină sibienii la curent cu proiectul pe care un sondaj al Băncii Mondiale îl dădea drept cel mai cerut de localnici. Și pentru care, până acum, din aceiași bani ai sibienilor au fost cheltuiți pe documentații și consultanță mai bine de două milioane de euro. Bine, Daniela Cîmpean nu a informat-o nici măcar pe primarul Sibiului, Astrid Fodor, despre aceste modificări, chiar dacă CJ-ul și Primăria sunt partenere în proiectul noului spital județean, prin prisma faptului că în trecut se dorea înglobarea în proiect și a actualului Spital de Pediatrie, aflat acum în administrarea municipalității.
Făcută în pripă, redimensionarea proiectului vine cu toate riscurile inerente, cum ar fi greșelile în documentațiile cererii de finanțare (care au dus în trecutul recent și la ratarea sutei de milioane de euro pentru modernizarea sistemului de gestionare a deșeurilor, rateu care poartă semnătura aceleiași administrații județene). Făcută în grabă (termenul de depunere a cererii de finanțare este 2 decembrie), regândirea proiectului noului spital poate duce la o struțo-cămilă în care sincronizarea serviciilor medicale să fie prima victimă. Făcută pe tăcute, modificarea proiectului noului spital lasă impresia unor demersuri dolosive, care depărtează și mai mult sibienii de la încrederea pe care ar trebui să o aibă în deciziile luate de administrație. Beția puterii în care s-au lăfăit liberalii sibieni în ultimii patru ani se lasă dusă cu greu.
Mai trist, însă, este faptul că programul pentru care este făcută această redimensionare pute a campanie electorală de la o poștă: programul prin care se alocă banii a fost lansat în prima zi de campanie electorală pentru parlamentare și se încheie a doua zi după alegeri. Fondurile sunt alocate de la bugetul de stat, în principal, și vedem cu toții cum proiectele derulate prin Compania națională de investiții, care are aceeași sursă de finanțare, zac tot la stadiul de hârtii deoarece nu sunt bani pentru implementarea lor (modernizarea Bazinului Olimpia sau Arena universitară a ULBS sunt doar două exemple de la nivel local în acest sens, sunt sute în toată țara).
În cele din urmă, orice sumă minimă care ar putea fi atrasă pentru demararea unui nou spital județean la Sibiu e binevenită. Surse de finanțare pentru a adăuga, în viitor, ceea ce nu se poate construi acum vor mai apărea cu siguranță. Doar că la ce susținere politică au proiectele mari de la Sibiu la București ne-am cam lămurit... Că doar nu degeaba se vede ditamai silueta noului spital județean de pe noua centură de sud a Sibiului, la începutul celui de-al treilea mandat de președintă al Danielei Cîmpean.
Evident, sunt malițios: am uitat de succesul modernizării Aeroportului sibian. E plin de zboruri noi.
PS: Despre stadiul actual al proiectului noului spital și șansele acestuia la finanțare puteți citi mai multe detalii aici Guvernul deschide competiția pentru fondurile construirii de noi spitale. Sunt cel puțin trei criterii care dezavantajează Sibiul, care pregătește trei noi variante de spital
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: proiect spital sibiu , proiect spital din tara sibiu , noul spital judetean , finantare spitale , CJ Sibiu
Vizualizari: 5437
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Sibian
Acum 1 oră
Florin alexandru
Acum 2 ore
Nustiu
Acum 2 ore
Aurel Metrescu
Acum 2 ore
Hermannstädter