Marţi,
03.12.2024
Innorat
Acum
3°C

Veteranii din teatrele de operații vor fi celebrați luni, la Cercul Militar din Sibiu. Din 1996 România a pierdut 31 de militari și au fost răniți peste 200

Veteranii din teatrele de operații vor fi celebrați luni, la Cercul Militar din Sibiu. Din 1996 România a pierdut 31 de militari și au fost răniți peste 200

Sibienii sunt invitați în holul principal al Cercului Militar din Sibiu, luni, 11 noiembrie, de la ora 10.50 pentru a le fi alături celor care celebrează „Ziua veteranilor din teatrele de operații. Evenimentul este organizat de Filiala județeană „General Traian Moșoiu" a Asociației Naționale a Veteranilor de Război în colaborare cu veteranii teatrelor de operații ai MApN și MAI din garnizoana Sibiu.

La orele 11.00 din ziua a 11-a a celei de-a 11-a luni a anului 1918, a intrat în vigoare armistițiul semnat de Puterile Aliate cu Germania, prin care se punea capăt, simbolic, Primului Război Mondial, conflagrație soldată cu zeci de milioane de morți, răniți și dispăruți.

Din 2014, în România este marcată această zi în acord cu prevederile Legii 150/2014 care prevede și faptul că „în semn de recunoaștere a meritelor veteranilor pentru apărarea intereselor României se instituie Ziua Veteranilor, care se organizează, anual, la data de 11 noiembrie, prin grija Ministerului Apărării Naționale".

Semnificația contemporană a acestei zile face trimitere la momentul tragic din 11 noiembrie 2003, când a căzut la datorie slt. (p.m.) Iosif Silviu Fogorași, primul militar decedat în teatrul de operații Afganistan.

„Garnizoana Sibiu este casa și locul de muncă a peste 200 de militari, polițiști și jandarmi, activi, în rezervă și în retragere care, prin participarea la misiuni deosebit de complexe și cu un grad de risc extrem de ridicat, în cele mai complicate locuri și conjuncturi politico-militare ale planetei, au obținut, prin statutul onorant de veterani ai Teatrelor de Operații, recunoașterea societății pentru profesionalismul și spiritul de sacrificiu cu care și-au îndeplinit misiunile, onorându-și astfel țara, instituția și jurământul depus. Alături de ei, la Sibiu, desfășoară misiuni specifice și militari veterani ai teatrelor de operații din țările partenere, în cadrul structurilor NATO MNC-SE”, spune Col. (rz.)  Marius Popența, președintele Asociației Naționale a Veteranilor de Război, filiala Sibiu.

Potrivit acestuia, în perioada 1996-2022, România a pierdut 31 de militari în misiunile executate în teatrele de operații, iar alți peste 200 au fost răniți.

Sursa foto: MApN

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

2 comentarii

Emil

Acum 3 săptămâni

Au plecat sa lupte pentru bani datorita hotiei si saraciei sin Romania, nu sa aparare libertatea si democratia Afganistanului.

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

VeȚeranu

Acum 3 săptămâni

România e în pace de aproape 80 de ani și ăștia au fost pe Teatru... Deci au devenit specialiști pe ținte vii; dar pe ținte le-a întrebat cineva sau le-a judecat cineva sau au fost doar executate sumar pentru că așa a zis licuriciul? Dacă comuniștii se ascundeau stând în ilegalitate și nimeni nu-i căutau, ăștia au devenit vețărani de teatre de "război pentru impunerea păcii"? Să nu spuneți că au mers acolo să distribuie siringi vaccinuri creioane caiete să educe la nonviolență și la democrație?

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus