Marţi,
17.06.2025
Cer Senin
Acum
24°C

Proiect: Spitalul de Pediatrie va avea linie de gardă la domiciliu. Medicul are 20 de minute să ajungă de acasă la spital

Proiect: Spitalul de Pediatrie va avea linie de gardă la domiciliu. Medicul are 20 de minute să ajungă de acasă la spital

Reorganizarea liniei de gardă continuă de la Spitalul Clinic de Pediatrie din Sibiu, precum și organizarea unei linii de gardă la domiciliu sunt propuse spre aprobare într-un proiect de hotărâre. Acesta va fi supus consilierilor locali spre aprobare în ședința de joi, 19 decembrie. Pentru aceste schimbări sunt vizate secțiile de chirurgie pediatrică și ortopedie. Conducerea spitalului spune că acum sunt suficieți medici care să permită linia de gardă continue, iar cei care vor executa garda la domiciliul vor avea 20 de minute la dispoziție să vină de acasă în cazul în care sunt chemați.

Decizia presupune transformarea liniei de gardă existente în specialitatea chirurgie și ortopedie pediatrică într-o linie de gardă continuă pentru specialitatea chirurgie pediatrică și înființarea unei linii de gardă la domiciliu pentru specialitatea ortopedie pediatrică. Măsura este justificată de necesitatea alinierii la reglementările actuale ale Ministerului Sănătății, care tratează chirurgia pediatrică și ortopedia pediatrică drept specialități distincte. În prezent, continuitatea asistenței medicale este asigurată printr-o singură linie de gardă comună, aprobată în 2005, când cele două specialități erau unite în nomenclatorul de specialități chirurgicale.

În ceea ce privește noua organizare ce se va supune aprobării, linia de gardă continuă pentru chirurgie pediatrică va funcționa în cadrul secției de chirurgie pediatrică, fiind deservită de patru medici primari și specialiști care îndeplinesc cerințele legale pentru organizarea gărzii, potrivit proiectului de hotărâre.

Linia de gardă la domiciliu pentru ortopedie pediatrică va fi gestionată de trei medici specializați din secția de ortopedie pediatrică. Aceasta permite intervenții de urgență în cadrul Compartimentului de Primiri Urgențe și va fi remunerată conform reglementărilor, cu 40% din tariful orar pentru perioada în care medicii sunt în gardă la domiciliu.
Costurile aferente organizării liniei de gardă la domiciliu în ortopedie pediatrică se estimează la 130.000 lei anual, sumă acoperită din contractul spitalului cu Casa de Asigurări de Sănătate Sibiu.

Sunt suficienți medici pentru o linie de gardă continuă

Dr. Camelia Grigore, managerul Spitalului Clinic de Pediatrie, a explicat pentru Turnul Sfatului ce ar urma să se întâmple dacă proiectul de hotărâre va fi aprobat.

„În cadrul spitalului nostru, linia de gardă în specialitatea chirurgie-ortopedie pediatrică a fost aprobată în anul 2005, perioadă în care cele două specialități erau comasate, respectiv medicii aveau o singură specialitate - chirurgie-ortopedie pediatrică. Ulterior, prin Ordinul MS nr. 1509/2008 privind aprobarea Nomenclatorului de specialități medicale, medico-dentare și farmaceutice pentru rețeaua de asistență medicală, acestea au devenit specialități chirurgicale distincte”, spune managerul.

Astfel, la nivelul spitalului sunt aprobate două secții distincte: Secția Clinică de Chirurgie Pediatrică, care funcționează cu patru medici confirmați în specialitatea chirurgie pediatrică, și Secția de Ortopedie Pediatrică, care funcționează cu trei medici confirmați în specialitatea ortopedie pediatrică.

„Ținând cont de faptul că specialitatea medicală în care pot apărea situații amenințătoare de viață este chirurgia și având și numărul de medici necesar înființării unei linii de gardă, s-a decis înființarea liniei continue de gardă în specialitatea chirurgie pediatrică, care va fi în spital”, mai spune dr. Camelia Grigore.

Prin linia de gardă la domiciliu în specialitatea ortopedie pediatrică, managerul spune că se dorește asigurarea asistenței medicale în ambele specialități, astfel putând fi rezolvate și cazurile ortopedice care nu pot fi temporizate până a doua zi.

„În același timp, prin înființarea unei linii de gardă la domiciliu, alături de linia de gardă continuă din spital, se va asigura asistență medicală pacienților în ambele specialități chirurgicale, evitându-se astfel situațiile în care medicul de gardă ortoped să fie pus în situația de a asigura asistență medicală unui pacient cu patologie chirurgicală care nu poate fi temporizată. Medicul de gardă la domiciliu are obligația să se prezinte la spital în termen de 20 de minute de la chemare”, încheie dr. Camelia Grigore.

Reorganizarea a primit avizul Ministerului Sănătății (nr. AR 18095/06.11.2024) și respectă prevederile Ordinului MS nr. 870/2004 privind timpul de muncă și organizarea gărzilor, precum și HG nr. 56/2009. De asemenea, s-a ținut cont de necesitatea optimizării serviciilor medicale pentru a răspunde mai bine nevoilor pacienților pediatrici din Sibiu.
Managerul Spitalului Clinic de Pediatrie Sibiu va asigura implementarea deciziei conform hotărârii adoptate.

Sursa foto: Arhiva Turnul Sfatului

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

1 comentarii

Alzara 1918

Acum 6 luni

Orice măsură care crește accesibilitatea pacienților la un serviciu medical gratuit în caz de urgență este binevenit . Ce facem cu Centrul de Permanență (care a funcționat în Sibiu la Cedonia până la 1 iunie 2023) ? Din lipsa unui spațiu adecvat nu poate fi orgsnizat .
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus