Luni,
18.08.2025
Parțial Noros
Acum
20°C

ULBS va produce propriul vin: a concesionat 10 hectare de teren la Hoghilag pentru o fermă viticolă

ULBS va produce propriul vin: a concesionat 10 hectare de teren la Hoghilag pentru o fermă viticolă

Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu (ULBS) va înființa o fermă viticolă la Hoghilag pe un teren de zece hectare concesionat de la Agenția Domeniilor Statului. După mai multe etape birocratice ce urmează și o perioadă de 3-4 ani în care via va deveni productivă, universitatea sibiană va putea produce propriul vin.

Conducerea ULBS, în persoana prorectorului pentru Administrare și dezvoltare infrastructură, Eugen Avrigean, a semnat, pe 12 decembrie, un contract de concesiune directă cu Agenția Domeniilor Statului (ADS) din București pentru o perioadă de 20 de ani, cu posibilitatea de prelungire pe încă 10 ani. Terenul, însumând zece hectare și situat în comuna Hoghilag, județul Sibiu, va deveni baza unei viitoare ferme viticole, un proiect menit să susțină dezvoltarea educației agricole și a practicii studenților Facultății de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului (FȘAIAPM) din cadrul universității.

Industrie alimentară, dar și dezvoltare rurală

Camelia Sava, decanul FȘAIPM, a explicat pentru Turnul Sfatului că acest proiect vine din dorința de a extinde ferma universitară și de a valorifica potențialul agricol al zonei din Hoghilag. „Ideea s-a născut și din faptul că prima dată, în această zonă, a fost cultivat soiul Feteasca Regală. Pe lângă aspectul educațional, prezența unei astfel de ferme poate deveni un motor de dezvoltare rurală și pentru Hoghilag”, ne-a spus Sava.

Foto: Silvana Armat / Turnul Sfatului

Proiectul a fost susținut de consiliul local din Hoghilag, iar ADS a acceptat rapid să concesioneze terenul. Decanul facultății ne-a mai spus că proiectul este gândit și ca un model de integrare a educației cu dezvoltarea economică locală, făcând referire și la faptul că facultatea are și un program de master dedicat managementului dezvoltării zonelor rurale.

Mai întâi birocrație...

Conform Cameliei Sava, următorii pași pentru realizarea fermei viticole încep cu chestiuni tehnice, descrise într-un ordin al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. „Conform Ordinului 364 din 23 martie 2016, trebuie să obținem o autorizație de plantare, să facem conversia drepturilor de plantare-replantare și să stabilim soiurile care vor fi cultivate. Noi avem în vedere soiurile albe, specifice zonei Târnavei, în special Feteasca Regală. Alegerea finală va depinde de analizele pedologice ale solului”, a explicat Camelia Sava.

Terenul concesionat urmează să fie pregătit, anterior achiziției fiind utilizat pentru cultura porumbului. Plantarea efectivă a viței de vie ar putea începe din toamna anului 2025.

Sava precizează că toate investițiile legate de plantare și dezvoltarea viitoarei ferme vor fi realizate integral din fonduri europene, prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Fondurile pot ajunge la 15.000 de euro pe hectar pentru reconversie.

... apoi paharul de vin

ULBS își propune să transforme această fermă într-un proiect complet, care să includă nu doar cultivarea viței de vie, ci și procesarea, vinificarea și îmbutelierea. Mai târziu, este avută în vedere și dezvoltarea unei crame.

Foto: ULBS

„Soiurile pe care le vom cultiva se stabilesc în funcție de analiza solului. Să vedem dacă este o cartare pedologică, dacă nu - să o facem. Apoi vom stabili dacă să facem toată suprafața cu un singur soi sau să o împărțim ca apoi să putem face un cupaj, dar încă e prea devreme (...)
Noi ne dorim să ajungem și la procesare, îmbuteliere, până la paharul de vin. Dar va mai dura până atunci, pentru că vița intră pe rod cam după 4 ani, când poți să ai producție. Este timp suficient să gândim modul în care se poate realiza o stație de vinificare, o cramă etc.
În denumirea facultății noastre este și „industria alimentară” și orice investiție o gândim pornind de la materia primă până la produsul final”, ne-a mai spus Camelia Sava.

Este de menționat că inițiativa urmează trendul altor universități din România, precum Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj, care deține plantații la Apoldu de Sus, sau Universitatea de Științe Agricole din București, care are plantații la Pietroasa.

„Acesta e trendul: atâta timp cât ai teren, cât ești facultate de științe agricole, trebuie să te diversifici”, punctează decanul facultății de la Sibiu.

Foto principală: Arhiva TS

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

4 comentarii

???

Acum 8 luni

De ce nu produc legume sau conserve sănătoase? De ce tocmai vin?!
Raspunde

Flo

Acum 8 luni

Vinul de Hoghilag, cunoscut pe intreg mapamondul, are acum si pecetea ulbs. Pfoaaai... super tare, asta da știre :))) Voi aveti idee cand o sa vedem primul ciorchine daca la anul se pun primii butaci?? Vai de capul vostru ulbs :)))
Raspunde

Suvernistii

Acum 8 luni

La mafia din ULBS coroborata cu alte "institutii" satelit cica tot de origine academica asta mai liseste. Probabil produsul le va linistii constiintele, care le mai au inca... Vai de mamaliga populatiei sibiene. Orwell ar mai scrie o carte cu ce-i pe aici.
Raspunde

Ghiță

Acum 8 luni

Mi se pare ciudad!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus