Fuga Lolelor, eveniment organizat de Asociația ”Breasla Lolelor”din Agnita, va avea loc anul acesta în 26 ianuarie, de la ora 10.
Obiceiul Lolelor este organizat din anul 2007 de Asociația „Breasla Lolelor”, având scopul să promoveze și să păstreze nealterată această importantă moștenire culturală a orașului Agnita. Asociația vrea să păstreze an de an autenticitatea și originalitatea obiceiului lolelor, prin reînnoirea de elemente ale paradei tradiționale, costume și accesorii, indispensabile rânduielilor, specifice sașilor de odinioară. Cele peste 300 de lole sunt agnițeni și prienteni ai agnițenilor, și oferă, din spatele măștilor un spectacol de neuitat, oferind mii de gogoși privitorilor.
„Fuga Lolelor (în limba germană Urzellauf) este una dintre cele mai importante sărbători ale orașului Agnita. Originea străveche al acestui obicei săsesc se pierde în negura timpului. Breslele meșteșugarilor sași ai localității alegeau la început de an un staroste nou, moment care era marcat prin predarea lăzii de breaslă, cu documentele și sigiliile proprii. Procesiunea înmânării lăzii de breaslă noului staroste era însoțită de lole (în limba germană Urzeln), ființe mascate, înfricoșătoare, hidoase, gălăgioase, ce aveau rolul să protejeze alaiul breslașilor și să alunge răul.
Se spune că odată, demult, pe când cetatea Agnitei era asediată de tătari, o fată curajoasă, fiică de blănar, s-ar fi îmbrăcat în blănuri și zdrențe, și-a legat talăngi pe trup, și-a agățat coarne pe cap și pene negre, o coadă de taur și, pocnind cu putere dintr-un bici din piele, a ieșit pe poarta cetății, hotărâtă să-i sperie pe dușmani. Tătarii, îngroziți de înfățișarea demonică au dat bir cu fugiții și nu au mai revenit nicodată. În cinstea eroinei Ursula, meșteșugarii agnițeni ai breslelor se îmbrăcau lafel, în zdrențe, și blănuri, iar cu talanga și biciul alungau spiritele rele și iarna geroasă”, tranmsite asociația într-un comunicat de presă.
În zilele noastre, „Fuga Lolelor” se desfășoară la sfârșitul lunii ianuarie, sub forma unei parade a breslelor tradiționale săsești din Agnita, străjuită de legendarele lole, ființele mascate și gălăgioase și asta începând din 1911, cu întreruperi din diverse motive: războaie, comunism, emigrare. Alaiul, cu simbolurile, cu steagurile și lăzile breslelor, fanfara, pocnete de bice și dăngănitul talăngilor traversează orașul de la un capăt la altul.
„Din când în când, alaiul se oprește pentru a prezenta spectacolul breslelor croitorilor, dogarilor, blănarilor și al păpucarilor, dar și măiestria pocnitului din bice al lolelor. La sfârșitul paradei, lolele, organizate în găști, inundă străzile orașului facând gălăgie și se opresc la casele prietenilor, unde cântă, râd, beau vin și mănâncă gogoși”.
Evenimentul este organizat cu sprijinul Consiliuliului Local al Primăriei Agnita, al Casei de Cultură ”Ilarion Cocișiu” Agnita, și al Forumului Democrat al Germanilor din Sibiu.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 1624
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Eu
Acum 1 oră
@ @renzi
Acum 1 oră
Emil
Acum 1 oră
Sibienii sunt omorâți cu zile!
Acum 1 oră
Paul