Iulian aici, sommelier de cafea și barista în Sibiu. De aproape șapte ani, specialty coffee shop-ul meu e un punct de întâlnire pentru turiști din toată lumea. Am preparat peste 100.000 de cafele și am auzit tot atâtea povești. Dar, în timp ce ceștile aburinde îi unesc, preferințele turiștilor pentru cafea dezvăluie o diversitate fascinantă, influențată de cultura și obiceiurile fiecărei țări.
Italienii - Espresso scurt. Scurt și rapid. Uneori mă întreb dacă au o competiție să vadă cine bea mai repede. Problema? Zahărul. Mulți dintre ei adaugă zahăr înainte să guste cafeaua, iar asta mă doare. Espresso-ul meu perfect calibrat e „distrus” în câteva secunde. Dar, dincolo de asta, italienii apreciază intensitatea și sunt cei mai pretențioși când vine vorba de extracție.
Nemții, în schimb, sunt fanii americano. Luuung, clar și fără surprize. Le place să știe ce beau, de unde vine cafeaua și cum a fost prăjită. Sunt genul de clienți care ascultă cu atenție povestea fiecărei cești.
Spaniolii sunt diferiți. Dacă văd cortado pe meniu, îți zâmbesc larg. Pentru ei, cortado e acasă.Am avut clienți care au exclamat: „Exact ca în Spania!” Și e un sentiment tare plăcut să știi că le-ai adus o bucățică din cultura lor în Sibiu.
Australienii și americanii sunt obsedați de flat white. Dacă nu-l ai în meniu, pregătește-te să le explici de ce. Și nu acceptă orice flat white. Laptele trebuie să fie fin și cremos, fără spumă exagerată. Dacă le livrezi un flat white impecabil, sunt cei mai entuziaști clienți.
Turiștii asiatici, latte cu un strop de artă. Pentru turiștii asiatici, cafeaua este mai mult decât o băutură, este o operă de artă. Latte-ul este alegerea lor principală, dar latte art-ul este cel care le captează atenția. O inimă sau o floare desenată cu atenție este fotografiată cu entuziasm, iar zâmbetele nu întârzie să apară.:)
După toate aceste comenzi, am învățat că fiecare turist vine cu propria poveste, dar toți au ceva în comun, caută o experiență autentică.
Acum că am povestit despre preferințele turiștilor, pregătește-te pentru o incursiune mai adâncă în lumea cafelei. Cum ajunge cafeaua din fermele exotice în cafenelele din Sibiu? Dacă te gândești la magie, ești aproape de adevăr. În articolul următor, vei descoperi fiecare etapă, o aventură plină de arome și mistere.
Iulian Anton
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: starea de bine , Sibiu , cafea
Vizualizari: 4602
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Asdfasdf
Acum 1 oră
Gazetarul amator
Acum 1 oră
Bamboozero Duttu
Acum 1 oră
Vasile Vasile
Acum 1 oră
Marko