Duminică,
16.03.2025
Heavy Intensity Rain
Acum
10°C

Copșa Mare 122: O familie a reconstruit o șură de la zero și a transformat-o în pensiune și punct gastronomic local. „Am deschis acest loc din dorința de a face ceva al nostru. Fiind un vis și o dorință foarte puternică nu am făcut calcule”

Copșa Mare 122: O familie a reconstruit o șură de la zero și a transformat-o în pensiune și punct gastronomic local. „Am deschis acest loc din dorința de a face ceva al nostru. Fiind un vis și o dorință foarte puternică nu am făcut calcule”

Satele din jurul Sibiului ascund locuri și povești deosebite. Dezvoltarea turismului rural a dus la crearea de puncte gastronomice și locuri cu aer curat și liniște de care orășenii vor să profite, mai ales în weekend-uri. Un astfel de loc vă prezentăm la rubrica „Turist în județul tău” din această săptămână. Este vorba despre Copșa Mare 122, visul Simonei și al lui Sile Seciu, gazdele punctului gastronomic local.

Ne-am întâlnit cu Simona la începutul săptămânii trecute și am stat cu ea de povești la gura sobei. După ce a lucrat 11 ani la Giovanna Bassetti, italiancă care a cumpărat mai multe case în Copșa Mare și pe care le-a transformat în case de oaspeți, Simona a simțit nevoia să facă ceva al ei. A renovat casa pe care o avea deja cumpărată și a construit, în spatele ei, de la zero, o șură.

„Am deschis acest loc din dorința de a face ceva al nostru. Eu am lucrat 11 ani în turism și mi-a plăcut foarte mult, îmi place să lucrez cu oamenii, să comunic cu ei, să le gătesc. Am lucrat 11 ani la Giovanna Bassetti, italianca care mai multe case cumpărate în sat și de acolo a pornit dorința de face ceva al meu.

Mă ocupam de cazare, de gătit. În urmă cu șase-șapte ani mi-a venit această dorință. Casa din față o aveam cumpărată. Unde suntem acum, în șură, era căzut tot. Am refăcut pe același amplasament, dar nu mai era nimic. Am luat-o de la zero.

În șură sunt două dormitoare, iar în ceea ce privește casa, am refăcut șopronul vechi și cotețul de porci și acolo am mai făcut alte trei dormitoare. Jos avem un spațiu de luat masa, un spațiu public comun pentru cei cazați, avem și punct gastronomic local”, ne povestește Simona.

Mâncare tradițională cu sprijin pentru producătorii locali

Ca să pregătească mâncare cât mai proaspătă cei care vor să poposească la Copșa Mare 122 trebuie să o sune pe Simona cu cel puțin 24 de ore pentru ca aceasta să aibă timp să facă toate bunătățile.

„Cei care vin să mănânce, vin, mănâncă și pleacă. Avem și astfel de grupuri. Îmi trebuie timp să gătesc pentru că totul este proaspăt. De regulă, gătesc mâncare tradițională, de fiecare dată discut cu ei ce ar dori să mănânce astfel încât să mănânce toată lumea bine. Ne-au vizitat români din Brașov, Cluj, București, Sibiu, dar și turiști din țări precum Germania, Anglia, Japonia”, mai detaliază ea.

La Copșa Mare 122 oaspeții vor avea ocazia să deguste preparatele gătite de Simona cu ingrediente proaspete, adunate de la producătorii locali. Aceasta este de fapt și una dintre dorințele Simonei – să colaboreze local și să valorifice cât mai mult produsele locale.

„Eu sunt convinsă că și în altă parte se mănâncă bine și foarte bine, dar probabil fiecare avem felul nostru de a găti, de a oferi oaspeților experiența de mâncare. Mie și soțului ne place să mâncăm bine și când mergem la un restaurant ne place să ne reîntoarcem dacă am mâncat bine. Asta îmi doresc să le ofer, produse locale, încercăm să cumpărăm de aici, din sat tot ce putem, de la ciobani, de la localnici, plus ce mai producem noi. 

Le facem tot felul de ciorbe tradiționale, de fasole, de legume, de perișoare, de pui. Este cerere mare vara pe sarmale la ceaun, gulaș de porc, gulaș de vită, tocăniță de pui. Nu e ca la restaurant să gătești în fiecare zi câte două trei feluri de ciorbă, nu are rost, trebuie să fie totul proaspăt”, completează ea. 

„Fiind un vis și o dorință foarte puternică nu am făcut calcule”

Lucrările la reabilitare a șurii au fost realizate pe parcursul a cinci ani, iar costurile nu pot fi cuantificate întrucât investiția s-a realizat treptat.

„Fiind un vis și o dorință foarte puternică nu am făcut calcule, nu ne-am gândit de la început ce investiție o să fie, am pornit cu ideea că nu o să ne coste atât de mult. Am făcut treptat, am lucrat la partea de șură cinci ani, am lucrat cu meșteri locali. După cum se vede totul e făcut cum se făcea înainte, cu cuie de lemn, stejar, brad, toate au fost făcute manual”, detaliază Simona.

Potrivit acesteia, un alt punct deosebit de important îl reprezintă și colaborarea cu alte puncte gastronomice, modalitate prin care turiștii pot face și alte activități dacă au ocazia să ajungă în Copșa Mare.

„Pot să spun că feedback-ul din partea oamenilor a fost unul foarte bun având în vedere că se reîntorc, avem grupuri care au revenit la masă, mai lucrăm cu câteva agenții care ne aduc vara grupuri cu ghizii, vin în fiecare an și le place.

Încercăm să colaborăm cu alte puncte gastronomice locale. Și acesta a fost un alt vis de-al meu, să putem colabora și cu camerele de oaspeți, și cu producătorii locali, pentru că e un lucru foarte important dacă îți vine un oaspete și rămâne trei - patru zile, trebuie să meargă și în altă parte să viziteze, să poată avea o activitate, să încerce și altceva”.

Numărul turiștilor crește de la an la an

Direcția turismului rural a cunoscut o evoluție foarte bună în ultimii ani, lucru confirmat și de Simona.

„În ultimii ani s-a dezvoltat din ce în ce mai bine, cel puțin aici, la noi în zonă. În urmă cu zece ani nu credeam că în Copșa se poate întâmpla așa ceva. Bineînțeles, datorită familiei Bassetti care au venit în Copșa, au cumpărat case, le-au reînviat și au început să vină turiști în zonă.

Pot să spun că numărul crește din an în an. În perioada de iarnă știm că turismul la țară nu mai funcționează, sunt închise majoritatea pensiunilor, dar am rămas plăcut surprinsă, am avut turiști în noiembrie, decembrie, avem acum pe ianuarie oaspeți, februarie deja s-au anunțat”.

Atelierele de pâine – o altă modalitate de relaxare

„Eu fac și ateliere de pâine, ceea ce le place foarte mult oaspeților, frământăm împreună, o punem la cuptor. Ne dorim să vină cât mai multă lume, dar un număr în astfel încât să ne ocupăm de toți, să nu fim obosiți, în momentul în care vine alt grup să pot să fiu la fel de fresh, să comunic cu toată lumea, să fie un echilibru”, a concluzionat ea.

O noapte de cazare la Copșa Mare 122 costă 300 de lei cu mic dejun inclus, iar prețul crește odată cu adăugarea altor mese. Simona poate fi contactată la numărul de telefon 40 728 371 762, dar și pe pagina de facebook Copșa Mare 122.

Foto și video: Bogdan Brylynski 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Comentarii

1 comentarii

AMN114

Acum 1 lună

Frumos loc și frumoasă renovare
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus