Sâmbătă,
22.03.2025
Cer Senin
Acum
16°C

Tradiția Balului Bobocilor la Sibiu: Aproape jumătate dintre licee au renunțat la eveniment după pandemie din cauza costurilor, dificultăților de organizare și a lipsei de interes

Tradiția Balului Bobocilor la Sibiu: Aproape jumătate dintre licee au renunțat la eveniment după pandemie din cauza costurilor, dificultăților de organizare și a lipsei de interes

Balul Bobocilor, un eveniment emblematic pentru mulți dintre elevii de liceu, în special pentru cei de clasa a IX-a, continuă să fie organizat în mai multe unități de învățământ din Sibiu. Nu în toate, însă. Pentru prima dată tradiția acestor baluri a fost întreruptă în perioada pandemiei, atunci când astfel de întâlniri erau interzise. După, cel puțin șapte licee și colegii nu au mai reluat organizarea acestui bal. Printre motivele menționate de directori s-au numărat costurile ridicate sau dificultățile de organizare sau lipsa inițiativei elevilor.

Balul bobocilor a fost întotdeauna o tradiție care a marcat începuturile și tranziția copiilor spre viața de licean. Acest eveniment dă o șansă elevilor de a se integra în comunitatea noii școlii și de a crea amintiri de neuitat. De regulă este organizat de elevii claselor a XII-a cu sprijinul cadrelor didactice și al părinților. În sine, Balul Bobocilor este mai mult decât o petrecere. Cei de clasa a IX-a sunt prezentați în fața colegilor mai mari, au loc interpretări artistice și un adevărat concurs prin care se aleg miss și mister boboc. 

Turnul Sfatului și-a propus să afle câte dintre colegiile și liceele din Sibiu au reluat această tradiție după pandemie. Din cele 15 unități de învățământ liceale, doar opt au reluat și organizat Balul Bobocilor după pandemie. 

Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”  

La acest colegiu Balul Bobocilor este organizat de Consiliul Școlar al Elevilor, cu sprijinul diriginților și coordonatorului educativ. Ultima ediție a avut loc pe 6 decembrie 2024 la Centrul Cultural „Ion Besoiu”. Evenimentul datează cel puțin din anii ’80.

„Îmi amintesc când m-am titularizat prin concurs în CNGL în 1990 și în primul an școlar am participat la Bal la verificarea elevilor la intrare. Dar îmi amintesc că, în perioada în care am fost elev în Lazăr, am absolvit în 1981, se organiza Balul Bobocilor în fiecare an. Se desemna numai Miss (fără Mister). Nu știu dacă a continuat sau nu în perioada anilor 80, după ce am absolvit”, spune directorul colegiului Gabriel Negrea. 

Colegiul Național „Octavian Goga” 

A organizat Balul Bobocilor pe 28 noiembrie 2024, la Sala Culturală „Ion Besoiu”, cu participarea profesorilor și elevilor. Potrivit reprezentanților școlii a fost un eveniment festiv la care elevii au socializat, s-au cunoscut și s-au simțit bine. 

Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” 

Și la Brukenthal balul, care se numește  Misswahl, în germană, este una dintre cele mai vechi tradiții ale liceului. Directoarea MoniKa Hay spune că, anul acesta a fost organizat pe 20 noiembrie 2024 la Centrul Cultural „Ion Besoiu”, cu formații rock și o ceată a Junilor.

Aceste baluri erau organizate aici din vremea în care liceul era destinat exclusiv băieţilor. Forma actuală a dobândit-o după transformarea instituţiei într-una mixtă, de băieţi şi de fete, în anul 1956.

Evenimentul are un regulament care este respectat de elevii care-l organizează. 

Colegiul Național Pedagogic „Andrei Șaguna”

La Pedagogic evenimentul a avut loc pe 29 noiembrie la Aria Rooftop, fără invitați externi, dar cu un spectacol pregătit de elevi.

„Nu au fost invitați, a fost doar spectacolul pregătit. După ora 22, elevii au prezentat un acord parental prin care părinții au semnat că  își asumă răspunderea dacă ei rămân în continuare”, spune prof. Mihaela Filip, directoarea colegiului. 

Ea precizează că acest bal s-a organizat cel puțin de când este profesor în colegiu. 

„Când funcționam în celălalt sediu, balul avea loc în sala festivă. Elevii din clasele a XI-a aleg tema balului, selectează bobocii și îi coordonează în pregătirea momentelor, totul sub îndrumarea diriginților claselor a IX-a și a XI-a și a coordonatorilor educativi”, mai spune directoarea. 

Liceul de Artă sărbătorește și elevii de-a XII-a

Și aici se păstrează tradiția Balului Bobocilor și a Balului Majoratului de peste 30 de ani, cu organizare preponderent în cadrul liceului. La liceul de artă Balul Bobocilor se va organiza de către elevii de clasa a XII-a în luna Martie. Data exactă se va stabili după întrunirea Comitetului de părinți. 

Celălalt bal, cel al majoratului este dedicat elevilor care împlinesc 18 ani în timpul anului școlar. 

Liceul Teoretic „Constantin Noica” 

Evenimentul a fost organizat la Promenada Mall, cu implicarea claselor a XII-a și a IX-a și sub supravegherea profesorilor. Prof. Tiberiu Sasca, directorul liceului spune că acest eveniment se organizează cel puțin din 2016 de când predă aici. 

„A fost inedit, cu implicarea elevilor. Au avut o temă specială, cinematografia. Este o tradiție importantă pentru liceul nostru care îi responsabilizează pe copii. Îi învață să se organizeze și îi ajută să socializeze”, mai spune directorul.

Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” 

Ghibu organizează balul din 1997, cu excepția anilor de pandemie. Ultima ediție a avut loc pe 22 noiembrie 2024.

Liceul Tehnologic „Independența” 

 A organizat Balul Bobocilor în mod constant din 1990, cu excepția anilor de pandemie.

Evenimentul de la Liceul Tehnologic „Independența” a fost considerat de participanți un spectacol al creativității, în care opt perechi de elevi au urcat pe scenă pentru a-și spune povestea, au răspuns la întrebări existențiale și și-au dezvălui talentele. Momentul culminant a fost proba de dans, când publicul a aplaudat frenetic, transformând sala într-un adevărat spectacol de entuziasm. Pentru acest liceu tradiția va continua și în anii următori. 

Licee care nu mai organizează Balul Bobocilor

Nu toate liceele au reușit să reia această tradiție după pandemie. 

Colegiul Economic „George Barițiu”

Economicul se numără printre unitățile de învățământ care, cel puțin anul acesta, a renunțat la organizare balului. Prof. Daniela Roșca spune că decizia a fost luată din cauza dificultății de găsire a unei locații potrivite, a costurilor ridicate și a problemelor legate de supravegherea elevilor.

Liceul Tehnologic „Avram Iancu”

În acest liceu nu s-a mai organizat balul de la pandemie, dar directorul, Prof. ing. Ilie Lăutaru își exprimă speranța că tradiția va fi reluată din anul școlar 2025-2026.

Colegiul Energetic

Nici Energeticul nu a organizat balul anul acesta. Directorul, prof. Sorin Volosciuc, spune că are intenția de a relua evenimentul în viitor.

Liceul Tehnologic de Industrie Alimentara „Terezianum”

La LIA nu s-a mai organizat balul din perioada pandemiei, iar lipsa propunerilor din partea elevilor a dus la abandonarea tradiției.

„Evenimentul implică și anumite cheltuieli și obținerea de sponsorizări, iar noi le-am direcționat pentru dotări în condițiile de criză economică prelungită. Propunerea organizării venea de la elevi și diriginți, după discuțiile cu părinții.  Cum nu am mai avut astfel de propuneri, nu s-a mai organizat”, spune directorul prof. Marian Solomon. 

Colegiul Agricol „Daniil Popovici Barcianu”

Tradiția s-a pierdut la acest colegiu după pandemie. Prof. Mihaela Popoviciu spune că din cauza dificultăților logistice și a lipsei de implicare din partea elevilor nu s-a mai organizat. 

„De acest eveniment se ocupă elevii de clasa a XII-a. La începutul anului școlar au fost câțiva care au dorit să-l organizeze, dar când au aflat ce presupune, au renunțat. Mulți cred că este ușor de organizat, dar în realitate presupune multă implicare și organizare de la închirierea un ei săli, a unei formații, până la realizarea unui program care implică și o competiție de miss și mister. Sincer mie mi-ar plăcea să fie reluată pentru că este un eveniment cu adevărat frumos”, spune directoarea. 

Liceul Teoretic „Carol I”

Aici balul nu s-a mai organizat de ani de zile, din lipsa solicitărilor după cum explică prof. Alina Soare, directorul liceului. 

Colegiul Tehnic „Cibinium”

Balul Bobocilor nu s-a mai organizat din perioada pandemiei. Directoarea, prof. Constanța Ciobotaru spune că nu are informații despre o posibilă reluare a evenimentului.

Deși Balul Bobocilor rămâne o tradiție importantă pentru multe licee și colegii, realitatea arată că nu toate instituțiile reușesc să mențină acest eveniment. Dificultățile financiare, lipsa unor locații adecvate și schimbările în comportamentul elevilor par să influențeze decizia organizatorilor. 

Totuși, în multe unități de învățământ sibiene este o tradiție care încă are un loc important în viața școlară. Rămâne de văzut dacă liceele care au pierdut acest eveniment vor reuși să-l reînvie în anii următori.

Sursa foto: Facebook Liceul Independența

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Vizualizari: 13233

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

3 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Gelu

Acum 1 lună

Mai organizeaza ceva Energeticul de cand a fost preluat de dotorre ? Praf si pulbere totul, curtea, infrastructura tot ! O curatenie, o coasa nu e in stare sa dea putoarea asta ! du-te bah putoareo acasa, lasa-i pe altii care vor sa faca ceva ! Terminatorul energeticului, aia esti ! Demisia, trantore !

Raspunde

Cartea NU ne face bine..

Acum 1 lună

Exista o solutie!Chemate maimutele hindu ca la celelalte licee!Sa vedeti audienta si lalaiala haules-baules...

Raspunde

Mioara

Acum 1 lună

Da' ce alea erau baluri?! Niste elevi se produceau pe scena, după ore de repetiții din timpul orelor de la clasa, ieșea ceva aiurea, iar restul stătea pe scaune in sala și aplauda prestația lor. La bal dansează toată lumea, nu fac program artistic cu amatori și maneliști!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus