Marţi,
29.04.2025
Cer Senin
Acum
19°C

Primarul Astrid Fodor nu e adepta umbrelelor în centru: „Clima s-a schimbat, stai la o terasă și să vină un vânt puternic... Am pățit-o la Brașov”. Sibiul va avea un nou regulament

Primarul Astrid Fodor nu e adepta umbrelelor în centru: „Clima s-a schimbat, stai la o terasă și să vină un vânt puternic... Am pățit-o la Brașov”. Sibiul va avea un nou regulament

Sibiul are în plan resistematizarea centrului istoric al orașului, inclusiv în ceea ce privește aspectul teraselor. Context în care primarul Astrid Fodor a arătat că nu mai consideră potrivite terasele cu umbrele.

„Am mai discutat că aș dori să ne ocupăm de centrul istoric, să îl mai împrospătăm. Doresc să încheiem un studiu de resistematizare a centrului, în ceea ce privește aspectul lui, în ceea ce privește terasele, firele pe care le vezi prin tot orașul, că te împiedici în ele. După adoptarea bugetului vom încheia și un astfel de contract”, a declarat primarul Sibiului, Astrid Fodor, în cadrul unei conferințe de presă organizată miercuri.

Primarul a mai vorbit despre un astfel de contract și la finele anului trecut, într-o ședință a Consiliului local, când arăta că se dorește angajarea unor specialiști în amenajări urbane, care să propună soluții de creștere a atractivității urbane și de îmbunătățire a confortului. „Contractul se va referi strict la zona istorică, nu numai Bălcescu și Piața Mare, ci și Piața Mică, Piața Huet, strada Cetății. Caietul de sarcini prevede obligatoriu și consultarea HoReCa, dar și publicul, vor fi trimise scrisori și mailuri, ca să avem un feedback cât mai mare despre cum își doresc oamenii”, a completat acum.

Astrid Fodor a arătat că, în ceea ce o privește, nu este adepta teraselor acoperite cu umbrele. Și a vorbit despre experiențele avute la Brașov, oraș pe care primarul Sibiului îl vizitează adesea. „Nu aș trece din nou la umbrele, dacă mă întrebați. Clima s-a schimbat, nu asta este problema să trecem la terase acoperite cu umbrele. Nu e nimic mai neplăcut decât să stai la o terasă și să vină un vânt puternic să-ți răstoarne... Eu am pățit-o la Brașov, de două ori, și nu mi-am mai dorit a treia oară să o pățesc. Stai cu mâncarea pe masă, vine o ploaie, nu mai ai ce face. Clima nu mai este ce a fost înainte”, a mai spus Astrid Fodor.

Primarul Sibiului consideră că terasele cu umbrele nu mai sunt potrivite pentru confortul turiștilor. Sursa foto: Silvana Armat / Turnul Sfatului

Adoptat de 15 ani, încălcat zilnic

Actualul Regulament de organizare și funcționare a teraselor a fost adoptat în anul 2009 și a mai fost modificat în trei rânduri. Iar multe din prevederile sale nu mai sunt respectate, cu acordul tacit al autorităților, de aproape zece ani.

Spre exemplu, Regulamentul adoptat în 2009 prevedea că terasele sezoniere pot avea mobilier doar din lemn sau fier forjat, acoperit cel mult cu umbrele care „trebuie să excludă culorile stridente în favoarea unora pastelate și fără înscrisuri stridente”. 

În aprilie 2014, însă, ca urmare a solicitărilor proprietarilor de terase, Regulamentul a fost completat astfel încât terasele să poată fi închise în extrasezon (octombrie – mai) „pe laturile sale exterioare doar cu paravane complet transparente și incolore”.

Începând cu 2014, Primăria Sibiu a permis închiderea teraselor de pe domeniul public, dar numai în extrasezon. Extrasezonul s-a permanentizat. Sursa foto: arhiva Turnul Sfatului

Adoptarea acestei completări a deschis larg calea teraselor sub formă de șură, care au ajuns a domina copios, în acest moment, peisajul din centrul istoric al orașului. Mai mult, nimeni dintre cei care au construit din tot felul de materiale și cu aprobarea conducerii Primăriei astfel terase acoperite și închise pe toate laturile nu mai înlătură paravanele laterale în timpul sezonului (mai – octombrie).

Citește și După 15 ani, Sibiul angajează o firmă de proiectare pentru terasele din centrul istoric. Primarul Fodor: proiectul este de creștere a atractivității

Sursa foto principală: Silvana Armat / Turnul Sfatului

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

18 comentarii

Alex

Acum 2 luni

La terasă stai când e timp frumos să te bucuri de aer. Când plouă, ninge, bate vântul, e frig sau caniculă intri in restaurant. Simplu. Eu unul nu as aprobă nici măcar umbrelele mese și scaune și atât.
Raspunde

Glumetule

Acum 2 luni

Vorba bancului "poate tu" :))
Raspunde

Gabriel

Acum 2 luni

Problema e că madam Fodor cred că își dorește exact opusul. Vrea să-nchidă cu termopane tot centrul, ca să nu-i mai răstoarne vântul cola în poală și să nu-i plouă în ciorbă.
Raspunde

Gheorghe Ion

Acum 2 luni

Cu asemenea probleme pe cap, nu e de mirare ca stagnam ca oras de 10 ani. Bravo dna Fodor, umbrelele teraselor erau marea problema a urbei
Raspunde

Un sibian vero

Acum 2 luni

sa înțeleg ca după ce ați plătit un vagon de bani pe studii si planuri si lucrări edilitare de a asfalta tot ce s-a putut si s-au tăiat pomii si s-a pus piatra cubica peste verdeața, acum plătim din bugetul local alt vagon de bani către unii si aceiași clientela politica, pt ca sa ne zică ca ne încingem de la situația existenta/creata si trebuie scos asfaltul si pus pomi si iarba si .....panseluțe?!
Raspunde

Dani

Acum 2 luni

doamne, e ***

 

(Acest mesaj a fost moderat din cauza limbajului jignitor)

Raspunde

Gogu

Acum 2 luni

Fără șuri , garaje și coviltire în centru. În special pe zonele pietonale.
Raspunde

Barosanu

Acum 2 luni

Nu înțeleg, d-na Fodor nu are o problemă cu șurile de plastic în centrul istoric, dar vrea să renunțe la terasele cu umbrele pentru că a avut ea în trecut, la Brașov, o experiență traumatizantă cu o umbrelă în farfurie și oricum „clima s-a schimbat”? Nici la gimnaziu nu e acceptabil nivelul ăsta de argumentare. Nu-i de mirare că direcția de urbanism e practic nefuncțională, cu asemenea edili luminați nici nu mai e nevoie de specialiști.
Raspunde

Ela

Acum 2 luni

Fodor sa mai stea si pe-acasa, la terasa din fundul curtii. Orasul istoric nu e al ei, sa accepte sa prelungeasca unii cladirile cu constructii improvizate de prost gust. Penibila scuza, nu stie cum sa-i scoata pe terasarii si mai penibili fara sa-i oblige sa desfiinteze surile. Mergeti si mancati in sura, daca e vant, stati in interior, nu veniti cu scuze de-a dreptul cusute cu ata alba! Rusine!
Raspunde

Uncas

Acum 2 luni

Atâta poate ea. Felul cum se circulă la ieșirile din oraș, piețele cu aer de 1980, lipsa locurilor amenajate pentru sportul de masă, astea sunt amănunte. Piața Mare e ceea ce ne doare pe noi...
Raspunde

Ok

Acum 2 luni

Ok, părerea dânsei dar te gândești la oraș întâi, nu la tine. Totuși ce rost au coșmeliile in Piața Mare daca nu se fumează in ele?! Să fie terase cu umbrele iar dacă se strică vremea te poți muta cu cafeluța și farfuria înăuntru. Acum arata ca naiba și sunt în fața monumentelor istorice de clasa A, practic nici n-ar avea voie astfel de structuri!
Raspunde

Pastor marginas

Acum 2 luni

Incet incet, isi pierde mintile bunica...o fi varsta, o fi avansand boala aceea despre care multi dintre noi stim deja ca o are? Doamna draga, o retragere din functie nu va tenteaza?
Raspunde

Muresan

Acum 2 luni

Ce sa intelegem? Ca brasovenii i-au pus gand rau? Oricum, Brasovul e mai bine administrat si condus, stimata dna primar!
Raspunde

Cornel Opinceanu

Acum 2 luni

Aveti ce ati votat, sibieni mandri! Bucurati-va-ti! E doar inceputul, inchipuitilor! Haha, superb!
Raspunde

Emil

Acum 2 luni

Spaga si parandaratul va rastoarna, nu vantul.

Raspunde

Kukuruku

Acum 2 luni

Parca-i Lukasenko din Belarus...schimba o regula ca i s-a intamplat ei ceva :))) Si ca s-a schimbat clima, cica. Uite ca iarna asta a semanat foarte putin cu iarna trecuta, stie ea ce va fi la vara?
Raspunde

Claudiu

Acum 2 luni

Rostul "șurilor" închise e mai mult decât evident Ospitalitate atipică de tip industrial unde s-a înlocuit ideea de "câteva mese/măsuțe cu ...ca la nuntă sau la cantină. Piața mică/mare, Bălcescu, Cetății, egal ce locație alegi, nici una nu are capacitatea de a acomoda la interior numărul de persoane din stradă; așadar, oricât ar dori sa ii mite la interior când se strică vremea, spațiul nu le va permite. Și așa s-a trecut de la mici restaurante cu câteva mese și afară la Mega afacerea ocupării spațiului public cu tot felul de benzinării unde să încapă cat mai multi . Proprietarii încearcă să facă profit, primăria taxează întocmai și la timp la metru pătrat, cei care construiesc respectivele terase fac și ei un bănuț și toată lumea zâmbește Chiar daca orașul arata tot mai urât și tot mai mult că o cantina flămândului
Raspunde

Lucian

Acum 2 luni

Sibiul este un oras fantastic!!! Zona centrală/pietonală - la fel. Dar ți-e mai mare sila cānd pe terase dau năvala țiganii şi cerşetorii! Cu ăştia, ce faceți - doamna Fodor???
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus