Sibiul are în plan resistematizarea centrului istoric al orașului, inclusiv în ceea ce privește aspectul teraselor. Context în care primarul Astrid Fodor a arătat că nu mai consideră potrivite terasele cu umbrele.
„Am mai discutat că aș dori să ne ocupăm de centrul istoric, să îl mai împrospătăm. Doresc să încheiem un studiu de resistematizare a centrului, în ceea ce privește aspectul lui, în ceea ce privește terasele, firele pe care le vezi prin tot orașul, că te împiedici în ele. După adoptarea bugetului vom încheia și un astfel de contract”, a declarat primarul Sibiului, Astrid Fodor, în cadrul unei conferințe de presă organizată miercuri.
Primarul a mai vorbit despre un astfel de contract și la finele anului trecut, într-o ședință a Consiliului local, când arăta că se dorește angajarea unor specialiști în amenajări urbane, care să propună soluții de creștere a atractivității urbane și de îmbunătățire a confortului. „Contractul se va referi strict la zona istorică, nu numai Bălcescu și Piața Mare, ci și Piața Mică, Piața Huet, strada Cetății. Caietul de sarcini prevede obligatoriu și consultarea HoReCa, dar și publicul, vor fi trimise scrisori și mailuri, ca să avem un feedback cât mai mare despre cum își doresc oamenii”, a completat acum.
Astrid Fodor a arătat că, în ceea ce o privește, nu este adepta teraselor acoperite cu umbrele. Și a vorbit despre experiențele avute la Brașov, oraș pe care primarul Sibiului îl vizitează adesea. „Nu aș trece din nou la umbrele, dacă mă întrebați. Clima s-a schimbat, nu asta este problema să trecem la terase acoperite cu umbrele. Nu e nimic mai neplăcut decât să stai la o terasă și să vină un vânt puternic să-ți răstoarne... Eu am pățit-o la Brașov, de două ori, și nu mi-am mai dorit a treia oară să o pățesc. Stai cu mâncarea pe masă, vine o ploaie, nu mai ai ce face. Clima nu mai este ce a fost înainte”, a mai spus Astrid Fodor.
Primarul Sibiului consideră că terasele cu umbrele nu mai sunt potrivite pentru confortul turiștilor. Sursa foto: Silvana Armat / Turnul Sfatului
Adoptat de 15 ani, încălcat zilnic
Actualul Regulament de organizare și funcționare a teraselor a fost adoptat în anul 2009 și a mai fost modificat în trei rânduri. Iar multe din prevederile sale nu mai sunt respectate, cu acordul tacit al autorităților, de aproape zece ani.
Spre exemplu, Regulamentul adoptat în 2009 prevedea că terasele sezoniere pot avea mobilier doar din lemn sau fier forjat, acoperit cel mult cu umbrele care „trebuie să excludă culorile stridente în favoarea unora pastelate și fără înscrisuri stridente”.
În aprilie 2014, însă, ca urmare a solicitărilor proprietarilor de terase, Regulamentul a fost completat astfel încât terasele să poată fi închise în extrasezon (octombrie – mai) „pe laturile sale exterioare doar cu paravane complet transparente și incolore”.
Începând cu 2014, Primăria Sibiu a permis închiderea teraselor de pe domeniul public, dar numai în extrasezon. Extrasezonul s-a permanentizat. Sursa foto: arhiva Turnul Sfatului
Adoptarea acestei completări a deschis larg calea teraselor sub formă de șură, care au ajuns a domina copios, în acest moment, peisajul din centrul istoric al orașului. Mai mult, nimeni dintre cei care au construit din tot felul de materiale și cu aprobarea conducerii Primăriei astfel terase acoperite și închise pe toate laturile nu mai înlătură paravanele laterale în timpul sezonului (mai – octombrie).
Sursa foto principală: Silvana Armat / Turnul Sfatului
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 17002
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Emil
Acum 2 ore
Emil
Acum 3 ore
Jorj
Acum 3 ore
Serios?
Acum 3 ore
Agariciul