Ca urmare a cererii de construire a trei noi școli, făcută în fața Consiliului local de către președintele Asociației Părinților din județ, primarul Astrid Fodor a arătat că proiecte există în acest sens. Totodată, primarul a avansat termene care cu greu vor putea fi respectate.
Marius Girigan, președinte al Asociației Părinților din județul Sibiu, a citit în fața consilierilor locali o adresă prin care arăta că, urmare a construirii a peste 18.000 de locuințe în Sibiu, în ultimii ani 17 ani, orașul ar trebui să beneficieze de trei noi clădiri cu destinația școală. El a propus ca aceste școli să fie ridicate în zona fostei autobaze Tursib, în viitorul cartier prevăzut peste platforma Flaro de pe malul Cibinului și în zona cartierului Magnolia, de pe Calea Șurii Mici. „Având în vedere că în ultimii 35 de ani nu s-au construit de la zero școli sau licee, ci doar s-au realizat extinderi și eficientizări, considerăm că aceasta este o oportunitate unică pentru administrația locală”, a spus Girigan, la finele ședinței Consiliului local Sibiu care a avut loc joi.
Primarul Astrid Fodor a arătat că solicitarea nu are în vedere faptul că administrația locală are în diferite stadii proiectele de amenajare a trei noi unități de învățământ. „Noi suntem deja cu contractul încheiat pentru reabilitarea clădirii «Maria Tereza», care stă de vreo 20 de ani nefolosită, deci va fi o școală. A doua școală este «Liceul CFR». Și a treia școală este prevăzută a se realiza pe Calea Șurii Mici, pe terenurile care ne-au fost cedate în acest scop, la care vom lucra la proiectare. La una începe lucrul din acest an, probabil că deja din vară. La cealaltă, la Liceul CFR, din toamnă. Pentru Liceul CFR, deocamdată proiectul este în evaluare la ADR Centru, dar cu siguranță va fi finanțat, deocamdată nu știm cât. Diferența o vom plăti din bugetul local. De asemenea se construiesc trei noi creșe. În ultimii doi ani, peste 20% din veniturile administrației locale au fost investite în Educație”, a adăugat Astrid Fodor, pentru a ilustra alocările pentru infrastructura de învățământ.
Simulare a proiectului de reabilitare a orfelinatului „Maria Tereza”. Sursa simulărilor: Primăria Sibiu
Replicii potrivit căreia nu e vorba de „clădiri noi”, Astrid Fodor i-a adus contra-argumente. „Nu are importanță că nu este o clădire nouă. Acele școli vor arăta mai bine, pentru că din construcție au niște săli mari, frumoase, aerisite, deci nu sunt înghesuite. Proiectul este superb. Nu trebuie să ridic o clădire nouă și pe cealaltă să o las să cadă.Vor fi ca niște școli noi, poate chiar mai bine vor arăta decât unele dintre școlile pe care le avem, unele dintre acestea chiar modernizate. Vor fi dotate după ultima tehnică, eficiente energetic, vor avea săli de clasă conform standardelor”, a mai spus Fodor.
Termene cel puțin îndrăznețe
Susținerile primarului Astrid Fodor în fața Consiliului local sunt cel puțin îndrăznețe în ceea ce privește termenele avansate.
Și asta deoarece pentru fostul orfelinat „Maria Tereza”, până acum a fost semnat doar contractul pentru întocmirea documentațiilor și asistență tehnică. Procedura de atribuire a contractului de execuție nu a fost deocamdată lansată, iar din experiența ultimilor ani o astfel de procedură consumă aproximativ jumătate de an, de la momentul anunțului și până la semnarea contractului. Asta dacă nu sunt contestații.
În școala care va fi înființată în vechiul orfelinat ar urma să-și extindă spațiile Școala nr. 18.
Și tot la o extindere a spațiilor va duce și reabilitarea fostului liceu CFR. Conform unei hotărâri adoptată în vara anului trecut de Consiliul local Sibiu, după ce clădirile de pe strada J.S. Bach, ale vechiului liceu CFR, vor fi reabilitate, aici se va muta Colegiul Cibinium.
Clădirile vechiului Liceu CFR vor prelua elevii Colegiului Cibinium. Sursa foto: Silvana Armat / Turnul Sfatului
Iar în spațiile de pe strada Dealului ale acestui colegiu urmează să fie extinse spațiile Colegiului național „Octavian Goga”.
Doar că șansele ca reabilitarea clădirilor Liceului CFR să înceapă în această toamnă sunt extrem de reduse, având în vedere că deocamdată nu există decât un studiu de fezabilitate pentru acest proiect. Mai mult, proiectul reabilitării nici măcar nu este cuprins în draftul de buget pe anul în curs. În urmă cu două zile, Primăria a emis un comunicat de presă referitor la acest proiect, în care se arăta că reabilitarea Liceului CFR va fi inclusă în buget „în momentul în care se semnează contractul de finanțare”.
Sursa foto principală: Silvana Armat / Turnul Sfatului
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: scoala calea surii mici , orfelinatul maria tereza , scoli noi sibiu , liceul cfr , Consiliul Local , Primăria Sibiu , scoli sibiu
Vizualizari: 6192
Ultimele comentarii
Acum 1 zi
Ciprian
Acum 1 zi
Costi
Acum 1 zi
Nelson
Acum 1 zi
H
Acum 1 zi
Remus