Să știi să acorzi primul ajutor poate face diferența dintre viață și moarte. Tot mai multe școli colaborează cu organizații acreditate pentru a le oferi elevilor cursuri și demonstrații practice. La Sibiu, voluntarii Crucii Roșii s-au întâlnit cu elevi de gimnaziu și liceu pentru a-i învăța cum să reacționeze în situații de urgență. Experiența a fost una interactivă, iar interesul copiilor a demonstrat cât de importantă este educația pentru salvarea de vieți.
Chiar în luna august a anului trecut am scris despre și am urmărit cazul unui băiat de 15 ani care s-a electrocutat și a fost salvat de unchiul și vărul său. Cei doi i-au acordat primul ajutor. Cu ajutorul dispecerului de la 112, prin telefon, i-au făcut masaj cardiac și i-au repornit inima. Astăzi este în viață.
Puteți citi povestea în materialul: Băiatul de 15 ani electrocutat a fost resuscitat de unchiul și vărul lui. Dispecer 112: „Le spuneam numărați cu mine: și unu și doi și trei, haideți, copii, că puteți”
Școlile și profesorii apelează din ce în ce mai mult la organizații acreditate pentru cursuri de prim ajutor și solicită demonstrații la clasă. În Sibiu, una dintre organizațiile care răspunde unor astfel de cereri este Crucea Roșie. Fiind voluntar al acestei organizații, vineri, 7 martie, am fost alături de colegii mei, Daniel Neagu, Andreea Ticulescu, Marius Claudiu Roș, Ecaterina Spânu și Bianca Vasilichia la Colegiul Economic „George Barițiu” și la Școala Gimnazială nr. 18 pentru demonstrații de prim ajutor. Daniel este formator pentru cursurile de prim ajutor, iar noi, ceilalți voluntari, avem acest curs absolvit în cadrul Crucii Roșii Sibiu.
Elevii de clasa a XI-a, interesați și implicați
Dimineață, la ora 8:40, eram în curtea Colegiului Economic pentru a ne întâlni cu elevii clasei a XI-a E, unde este dirigintă prof. Laura Cruceat. În scurt timp, au sosit și Daniel, Andreea și Marius. Cei de la colegiu ne-au permis să intrăm cu mașina în curtea școlii, astfel că ne-a fost ușor să transportăm manechinele și să urcăm cu ele la etaj, unde, într-un amfiteatru, ne așteptau aproximativ 20 de elevi și diriginta lor.
Spre surprinderea noastră, tinerii s-au arătat interesați de întreaga prezentare. Ne-am bazat în special pe Daniel, care, fiind formator, a reușit să le capteze atenția. Le-a arătat cum se efectuează masajul cardiac și resuscitarea cardio-pulmonară, cum se acordă primul ajutor în cazul înecului cu mâncare sau un corp străin (implicit manevra Heimlich), ce trebuie făcut în caz de leșin, cum se oprește sângerarea nazală, cum se tratează o tăietură sau o plagă deschisă, cum se ajută o persoană care are o criză epileptică și cum se poziționează victima în PLS (poziția laterală de siguranță). Noi, voluntarii, am intervenit cu completări despre apelul la 112, poziționarea corectă a persoanelor aflate în stare de ebrietate, menținerea calmului în situații de stres și ne-am asigurat că un număr cât mai mare de elevi pun în practică manevrele demonstrate. Îmbucurător a fost și faptul că au pus întrebări.
Printre curiozitățile lor s-au numărat: „ce facem dacă suntem pasageri într-o mașină, iar șoferul leșină?”, „manevra Heimlich se aplică și în cazul bebelușilor?”, „până la ce vârstă este considerat un copil bebeluș?”, „ce facem dacă suntem martorii unui accident și o persoană este foarte, foarte rănită?” sau „scoatem o victimă dintr-o mașină în flăcări, chiar dacă riscăm să-i facem rău?”
La finalul demonstrației, 90% dintre elevi au afirmat, siguri pe ei, că ar interveni în cazul în care cineva ar avea nevoie de ajutor, iar diriginta Laura Cruceat s-a arătat deschisă pentru o nouă întâlnire, poate mai lungă de o oră și cu mai multă practică.
La Școala 18 au fost și copii de clasa I
La Școala Gimnazială nr. 18 am fost așteptați la ora 10:30 de o audiență mai mare și mai diversă decât la colegiu. Ne așteptau elevii clasei a VIII-a A și cei din clasa I-a C, însoțiți de profesorii și învățătorii Maria Hebian, Diana Buta și Nicoleta Sinea. Aici, eu și Daniel am fost însoțiți de Ecaterina și Bianca.
Provocarea a fost mai mare pentru noi, deoarece a trebuit să adaptăm prezentările pentru fiecare categorie de vârstă. Totuși, și aici ora a trecut repede și cu folos. Deși elevii de clasa a VIII-a au fost puțin mai rezervați, cei de clasa I au fost minunați: curioși, îndrăzneți și dornici să învețe.
Printre întrebările lor s-au numărat: „cum oprim sângele din nas?”, „ce facem în cazul unui AVC (atac vascular cerebral)?”, „cum procedăm dacă ne înecăm și suntem singuri?” ori „ce facem dacă leșinăm și suntem singuri, iar apoi ne revenim”.
La toate acestea, Daniel și voluntarii Crucii Roșii au răspuns cu răbdare. Bianca, care are puțin peste 20 de ani, le-a vorbit elevilor de clasa a VIII-a, pe lângă primul ajutor, și despre pericolul consumului de alcool și droguri, despre traumele adolescenței și i-a încurajat să ceară ajutor ori de câte ori simt nevoia, apelând la persoanele în care au cea mai mare încredere.
Bucuria de la final a fost că o parte dintre copii au întrebat cum pot deveni voluntari. Răspunsul a fost că vor putea face acest lucru după ce vor împlini 16 ani.
Importanța primului ajutor
Să știi să acorzi primul ajutor este esențial pentru a putea acționa rapid și eficient în situații de urgență. Nu știi când cineva apropiat, un prieten, un coleg sau un străin ar putea avea nevoie de ajutor. Dacă aveți ocazia, urmați un curs de prim ajutor sau opriți-vă oriunde vedeți demonstrații de acest fel. Orice manevră reținută și aplicată în caz de nevoie – chiar și doar apelul la 112 – poate însemna un pas esențial în salvarea unei vieți.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: prim ajutor , foto , Crucea Roșie Sibiu , Colegiul Economic , cursuri de prim ajutor , Şcoala nr 18
Vizualizari: 4354
Ultimele comentarii
Acum 9 ore
Predator
Acum 9 ore
Mihai Muntean
Acum 10 ore
@john
Acum 10 ore
Sibian
Acum 10 ore
Kukuruku